ELECCIÓ ESTRATÈGICA

Barcelona rep suports per acollir l'Agència Europea del Medicament

Diferents capitals mediterrànies cediran el seu vot a la candidatura catalana

zentauroepp40106631 agencia europea medicamento dolors montserrat170914191958

zentauroepp40106631 agencia europea medicamento dolors montserrat170914191958 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo / Barcelona

El ministre de Salut de Xipre, George Pamborides, va visitar ahir la Torre Glòries, de Barcelona, l’edifici que acollirà la seu de l’Agència Europea del Medicament (AEM) si la capital catalana resulta escollida pels caps d’Estat i de Govern de la UE, que prendran aquesta decisió en una reunió prevista per al pròxim 20 de novembre. L’AEM, situada a Londres des de la seva creació el 1995, ha d’abandonar aquesta capital a conseqüència de l’execució del brexit.

La visita del ministre Pamborides, representant d’un dels escassos països europeus que no opten a acollir l’AEM però que sí que participaran en la seva elecció, forma part de les trobades que la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, manté amb representants de les 19 candidatures que pretenen ubicar l’estratègica agència. Aquestes entrevistes posen en relleu, indiquen fonts de Sanitat, l’interès internacional per conèixer el Sistema Nacional de Salut que apliquen les comunitats espanyoles.   

Fonts del Ministeri de Sanitat asseguren que la candidatura barcelonina podria rebre en el seu moment el suport de diversos països de l’àrea mediterrània, a mesura que alguns d’ells desisteixin, per múltiples raons, d’optar a ser el país d’acollida de l’AEM.

El pròxim 30 de setembre serà una altra de les dates determinants en aquesta carrera, ja que la UE emetrà l’informe sobre la qualitat tècnica que reuneixen les candidatures rebudes.

A continuació, el dia 20 d’octubre, el Consell Europeu portarà a terme el debat polític després del qual es coneixerà quins països mantenen la seva intenció d’acollir a l’AEM. Fonts pròximes a aquest procés no descarten que l’elecció definitiva, una vegada descartades nombroses candidatures, es dirimeixi entre Barcelona i Milan.

Transcendència indubtable

Notícies relacionades

/L’AEM, que ocupa uns 900 treballadors directes i compta amb un pressupost anual de 340 milions d’euros, analitza les propostes que lidirigeix la indústria farmacèutica i els grups d’investigació sobre molècules farmacològiques susceptibles de ser autoritzades per a la seva comercialització en l’àmbit de la UE. Genera més de 4.500 llocs de treball indirectes i propicia la instal·lació d’unes 1.500 empreses als seus voltants. Unes 40.000 persones vinculades a l’àmbit dels medicaments visiten la seu de l’AEM cada any.

En la iniciativa per aconseguir que l’AEM s’instal·li a Barcelona hi participen l’ajuntament i la Generalitat, a més el Govern central. Totes les entitats econòmiques i científiques catalanes i de la resta d’Espanya han mostrat el seu suport a la candidatura. Entre elles, Farmaindustria –patronal de la indústria del medicament a Espanya–, el Cercle d’Economia, el Consorci de la Zona Franca, Fira de Barcelona i les principals universitats espanyoles.