TIPUS DIFERENT DEL DETECTAT A CATALUNYA

La nova mutació del virus de la grip aviària H7N9 podria resistir els antivirals

Els contagis en humans s'han disparat a la Xina des de començament d'any

Treballadors d’un escorxador netegen pollastres sacrificats a la Xina per la grip aviària.

Treballadors d’un escorxador netegen pollastres sacrificats a la Xina per la grip aviària. / EFE

2
Es llegeix en minuts

L'última mutació descoberta del virus H7N9 -el més mortífer entre els que causen la grip aviària- podria ser resistent als medicaments antivirals, informa aquest dimecres el diari 'South China Morning Post'. Aquest tipus és diferent del detectat a Catalunya, l'H5N8, del qual no s'ha detectat mai una transmissió en humans.

Els contagis de l'H7N9 s'han disparat a la Xina des de començament d'any i fins diumenge passat havien mort 94 persones, 28 més que en tot el 2016.

Els viròlegs encarregats de la investigació van trobar senyals de resistència al Tamiflu (el medicament de referència en el tractament contra la grip aviària) en dues persones que van contraure aquesta soca a la província sud-oriental de Canton.

Aquest descobriment no significa necessàriament que el medicament no sigui efectiu contra la grip aviària, però els experts suggereixen que s'ha d'investigar com més aviat millor com controlar la nova mutació.

De fet, la majoria de pacients que van contraure la grip aviària a causa del virus H7N9 responen positivament al tractament amb Tamiflu, i d'això es dedueix que la nova mutació no és dominant sobre les anteriors.

"Una quantitat considerable de virus" no ha mutat, ha assenyalat l'expert en malalties respiratòries Zhong Nanshan.

Les dues persones contagiades amb la nova mutació de l'H7N9 havien pres Tamiflu amb anterioritat, cosa que podria haver causat la resistència al tractament amb antivirals, segons He Jianfeng, expert en malalties contagioses del Centre Provincial de Control i Prevenció de Malalties de Canton.

La Xina va informar de la troballa d'aquesta nova variació el 21 de febrer, però va assenyalar que, encara que fos més perillosa per a les aus, no representava una amenaça addicional per als éssers humans.

AUS DE CORRAL

A més de detectar-la en les esmentades dues persones, les autoritats van trobar la mutació en quatre mostres d'aus de corral de la regió de Canton.

Aquesta no és la primera vegada que els científics xinesos descobreixen que el virus H7N9 és capaç de resistir el tractament amb Tamiflu, sinó que ja va passar el 2013, any en què es van donar els primers casos de contagi en humans, que fins avui sumen més de 1.200.

Notícies relacionades

"L'aparent facilitat amb què emergeix la resistència als antivirals en els virus A/H7N9 és preocupant", asseguraven llavors els investigadors en un article publicat a la revista mèdica 'The Lancet'.

El Tamiflu, que s'administra en pastilla, pertany a una classe de medicaments coneguts com a inhibidors de la neuraminidasa (la N de la denominació de la soca H7N1, que correspon a la distribució de les proteïnes del virus), igual que el medicament inhalable Relenza.