ALERTA VETERINÀRIA

La Generalitat sacrifica 17.000 ànecs d'una granja del Gironès al declarar-se un focus de grip aviària

La consellera Serret insisteix que el virus detectat, del tipus H5N8, és inofensiu per als humans

Els animals de sis explotacions avícoles pròximes han quedat immobilitzats per precaució

  / REUTERS / REGIS DUVIGNAU

 
La consellera Serret insisteix que el virus detectat, del tipus H5N8, és inofensiu per als humans.

/

3
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Un total de 17.600 ànecs d'una explotació avícola del municipi de Sant Gregori, a la comarca del Gironès, han començat a ser sacrificats com a mesura de control després de detectar-se un focus de grip aviària, el primer a Catalunya i a Espanya des que l'octubre passat es va declarar l'actual episodi a Europa.

El virus de la influença A detectat, del subtipus H5N8, és inofensiu per als humans -no se'n coneix al món cap cas de transmissió-, però en canvi és altament contagiós entre les aus de granja, motiu pel qual "és necessari extremar les precaucions", ha explicat la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, a l'anunciar l'aparició del brot.

El focus de Sant Gregori es va detectar dissabte passat arran de la mort d'algunes desenes d'ànecs. Seguint el protocol establert, els animals de la granja van ser immobilitzats i es van portar mostres de les aus mortes al Centre de Sanitat Avícola de Catalunya i posteriorment al Laboratori Central de Veterinària d'Algete (Madrid), dependent del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, on dimecres es va certificar oficialment la presència del virus H5N8.

PROTOCOLS D'ACTUACIÓ

Com explica Teresa Masjuan, directora general d'Agricultura de la Generalitat, a la granja es van detectar "entre 20 i 40 ànecs morts", però n'hi hauria hagut prou amb un de sol perquè, d'acord amb la normativa europea de control, s'activés el protocol del sacrifici. Per evitar mals pitjors, així s'ha obrat a França, Hongria, Alemanya i els restants països afectats a Europa.

La detecció ha obligat a crear un perímetre de protecció de tres quilòmetres al voltant de l'explotació. Els animals de les altres sis granges avícoles situades al seu interior -dues al mateix municipi de Sant Gregori i quatre a Bescanó- han sigut immobilitzats -no se'n permet la comercialització o qualsevol altre moviment-, però no hauran de ser sacrificats. Les inspeccions preliminars veterinàries no han detectat animals morts o malalts en estranyes circumstàncies, ha informat Serret. També s'ha prohibit la caça i els mercats d'aus a l'aire lliure en un perímetre de 10 quilòmetres. Les mesures estaran vigents durant un mínim de 21 dies.

La granja afectada està dedicada a l'engreix d'ànecs per a la fabricació de fuagràs. Els animals estan tancats, però tenen llibertat per sortir a l'aire lliure i potencialment poden tenir la companyia d'aus salvatges. Això porta a plantejar com a principal hipòtesi del contagi -"però sense descartar altres possibilitats", subratlla Serret- que els ànecs es van encomanar per contacte amb la cigonya que la setmana passada va ser trobada morta, afectada pel mateix virus, al parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà. O bé per alguna altra au migratòria també infectada. Per determinar-ne l'origen precís s'encarregarà un estudi al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA-IRTA).

MESURES DES DEL DESEMBRE

Des del desembre passat, arran de la detecció de diversos casos en zones pròximes del sud de França, es van establir diverses mesures de control a les àrees de més risc de Catalunya degut a l'abundància d'aus migratòries (voltants dels Aiguamolls de l'Empordà, delta del Llobregat i delta de l'Ebre). Per exemple, per dificultar el contacte de les aus domèstiques amb les aus silvestres, a les granges a l'aire lliure es va prohibir l'alimentació sense xarxa de protecció. També es va prohibir donar de beure a les aus de corral aigua de dipòsits on poguessin haver begut aus silvestres. A més, després de la detecció de la cigonya afectada, dilluns passat, es van establir mesures suplementàries a les zones pròximes al focus dels Aiguamolls.

Notícies relacionades

Igual que la consellera, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, ha subratllat que el brot del Gironès "és exclusivament un problema de l'àmbit ramader que no afecta els humans". Segons insisteixen l'OMS i les autoritats sanitàries dels EUA i Europa, no s'ha documentat mai un cas de transmissió a humans de la influença A H5N8, la variant que circula aquests mesos entre les aus silvestres europees.

Serret s'ha reunit aquest matí amb representants del sector. En declaracions a l'agència Efe, el president de la Federació Avícola Catalana (FAC), Joan Anton Rafecas, ha assegurat que aquestes incidències "no es poden preveure perquè és molt difícil controlar el virus en aus silvestres", però ha considerat que les explotacions estan preparades per fer front a la situació.