ALERTA VETERINÀRIA

¿El virus aviari H5N8 és perillós per als humans?

No es coneix cap cas de transmissió amb el subtipus detectat en una granja del Gironès

amadridejos37407159 una granja de sant gregori on t cnics han fet comprovacions 170223204342

amadridejos37407159 una granja de sant gregori on t cnics han fet comprovacions 170223204342

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

La grip aviària és una malaltia infecciosa originada pel virus de la grip tipus A o influença A. La infecció afecta qualsevol au, encara que algunes espècies –en especial les domèstiques– semblen molt més vulnerables al virus. Les aus aquàtiques migratòries, sobretot els ànecs i altres, són el reservori natural del virus i són també les més resistents a la infecció. El virus es manté latent en exemplars silvestres i se’n declara un brot quan entren en contacte amb exemplars domèstics. El contacte pot ser directe o indirecte (aigua, excrements, pinso o qualsevol altre material contaminat portat a les granges). Una vegada arriba a una explotació avícola i infecta algun animal, la transmissió sol ser molt ràpida.

Notícies relacionades

Hi ha almenys 16 subtipus del virus de la influença A, cada un amb una patogenicitat diferent. Tots els casos detectats recentment en aus a Europa han sigut pel subtipus H5N8, molt patogènic per a les aus però no per als humans. Encara que s’han reportat nombrosos casos de contagi d’aus a humans, incloent-hi morts, s’ha tractat generalment dels subtipus H5N1 i H7N9.

No s’ha informat mai d’una transmissió en humans per subtipus H5N8. «Els estudis genètics basats en l’anàlisi de les seqüències de virus complet –explica el Ministeri de Sanitat– mostren que es tracta d’un virus aviar sense afinitat específica pels éssers humans». A més a més, aquest virus no pot ser transmès a humans a través de carn d’au cuinada, ous o productes processats derivats d’aquests. «No es considera que hi hagi un risc per a la salut pública, pel fet que no s’han donat casos de transmissió d’aquest subtipus a humans», sintetitza el Ministeri d’Agricultura. H

Temes:

Grip aviària