Les infermeres s'indignen amb l'al·lusió de Comín als passadissos d'urgències

Les professionals neguen que col·loquin lliteres en aquesta zona per la voluntat pròpia per vigilar millor els pacients

El conseller de Salut va afirmar en una entrevista a EL PERIÓDICO que el passadís és "un espai assistencial més"

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

El conseller de Salut, Antoni Comín, va restar transcendència, en una entrevista publicada per EL PERIÓDICO DE CATALUNYA el cap de setmana passat, al fet que alguns pacients hagin d’estar en una llitera als passadissos dels serveis d’urgències hospitalaris, i va considerar que, «en ocasions, la permanència al passadís respon a la decisió de la infermera, que vol tenir el pacient a la vista».

Aquesta afirmació ha molestat notablement nombroses professionals de la infermeria i ha motivat que les organitzacions que les representen expressin la seva queixa. Entre elles, el sindicat d’Infermeria Satse, el Col·legi d’Infermeria de Barcelona i la Federació d’Associ-acions d’Infermeres de Catalunya (FAPIC).

Comín –que va advertir que expressava una posició «polèmica, però certa»– va afegir en la citada entrevista que «més d’una vegada, tenint plaça en un box d’urgències, la infermera decideix deixar el malalt, sense familiar acompanyant, al passadís». «Ho fa per la seguretat d’aquest malalt», va afegir el responsable de Salut. «Des del punt de vista professional –va dir Comín–, el passadís de vegades és un espai assistencial més. Si seguim parlant dels passadissos com d’un fet dramàtic, ens equivoquem. I no justifico el que és  injustificable».

DEMAGÒGIA

Les professionals de la infermeria han interpretat aquestes afirmacions del responsable de la sanitat pública com un «innecessari exercici de demagògia», un comentari que, entenen, les responsabilitza de mantenir els pacients en condicions inadequades als serveis d’urgències. «Ens acusa directament de tenir els pacients als passadissos perquè d’aquesta manera estem més tranquil·les –diu Satse en un comunicat–, i que és per aquesta raó que els malalts passen 72 hores o més en un passadís, sense prou roba, sense intimitat i sense l’atenció deguda i merescuda». «Això [estar en un passadís] es deu a falta d’espai arquitectònic suficient, a falta de personal i també a falta de voluntat política», afegeix l’organització sindical. «Nosaltres, les infermeres –conclou Satse–, no som les culpables que en molts hospitals catalans els passadissos d’urgències ja siguin una part institucionalitzada i no espontània de permanència, amb la seva numeració». 

La presidenta de la FAPIC, Àngels Sabaté, infermera de l’Hospital de Sant Pau i membre del Consell de la Professió d’Infermeria de la Generalitat, assegura que als hospitals «hi ha llits «però no existeix «la voluntat» d’obrir-los. Comín va afirmar en la citada entrevista que «no hi ha cap llit tancat als hospitals».

Notícies relacionades

«Vull suposar que, per falta d’informació, vostè creu que les infermeres, potser per capritx, treaiem els pacients al passadís per veure’ls millor», afegeix la FAPIC. «Les infermeres –prossegueix– no tenim poder sobre la gestió dels llits i no podríem decidir que un pacient estigui al passadís per controlar-lo millor. Si això passa, és perquè els boxs són plens i no hi ha més remei que fer-ho».

MENYS PERSONAL

El sindicat Satse adverteix que la infermeria cada vegada assumeix més càrrega assistencial amb una disponibilitat de personal sempre minvant. «Cada cop som menys i patim més precarietat laboral –afegeix–. Estem cansades de no poder fer la nostra feina en condicions adequades». Els dos organismes s’ofereixen per dialogar amb el titular de Salut. «Tota ajuda serà bona perquè vostè faci una bona feina en benefici de la salut dels ciutadans», adverteix Sabaté.