Quins són els símptomes de la grip i com diferenciar-la del refredat

La febre i el malestar general són símptomes inequívocs del procés víric

Equinàcia contra els refredats

Equinàcia contra els refredats

1
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Encara que grip i refredat comparteixen, en el seu inici, un molest degoteig nasal i mal de cap, abans de 24 hores queden clars els símptomes que distingeixen els dos processos. Grip i refredat estan provocats per virus, però en el segon cas es tracta de virus de vida molt cuorta i escassa capacitat infectiva.

La grip està causada per una infecció vírica intensa que afecta el sistema respiratori ja que es transmet per l'aire, al respirar al costat d'algú prèviament afectat que està esternudant, per exemple. Una de les seves característiques és que s'inicia de forma brusca i inequívoca i que dona lloc a febre alta, de fins a 40 o més graus, i dificultat per empassar o respirar. La faringe és el primer òrgan afectat, seguit de les fosses nasals. El mal de cap és molt fort i recurrent.

Dolor muscular i ossi, calfreds fins i tot estant tapat per diverses mantes, absència total de gana i cansament absolut concorren en l'inici d'un procés gripal, a més de llagrimeig ocular i sensació d'estar francament malament.

Aquests símptomes, que no es produeixen en el refredat, tenen una durada d'uns sis dies, 15 en casos greus, durant els quals no és efectiu cap més tractament que el que es dirigeixi a reduir el mal de cap o la febre. No existeix una teràpia eficaç contra els virus gripals. El consell més reiterat pels metges és que l'afectat es quedi al llit mentre existeixi febre i postració general.

Després de la primera fase, la grip deixa pas a una notable debilitat, que va desapareixent a mesura que es recupera la gana.

Notícies relacionades

És molt convenient prendre freqüentment líquids tebis, suavitzants de la gola. O fer bafos amb eucaliptus per destapar les fosses nasals.

La grip no és motiu de visita mèdica excepte quan les dificultats respiratòries, i la mucositat a què donen pas, es transformen en infecció bronquial o pulmonar. En aquests casos existeix risc de pneumònia i està indicat prendre antibiòtics.   

Temes:

Grip