Salut i les infermeres posen les bases per a un decret català de prescripció

El preacord estableix que no s'ha d'exigir "cap acreditació addicional" per dispensar fàrmacs sense recepta

Diverses infermeres, al servei d’urgències del Clínic de Barcelona.

Diverses infermeres, al servei d’urgències del Clínic de Barcelona. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

El departament de Salut i el Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya han arribat a un preacord sobre les bases d'un futur decret català d'indicaciódecret català, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres.

El conseller de Salut, Antoni Comín, que ha presentat el preacord sobre el model de preinscripció català en roda de premsa juntament amb la degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, ha anunciat que aquest dijous el presentarà a la comissió de Salut del Parlament.

Comín ha assegurat que és urgent comptar amb una norma que reguli el model català de prescripció per pal·liar la situació d'inseguretat jurídica en què es troben les infermeres a Catalunya des que, al desembre, es va publicar el reial decret que regula la prescripció de medicaments i productes sanitaris a Espanya.

Respecte a la indicació autònoma, que queda limitada pel reial decret, el preacord estableix que no s'ha d'exigir "cap acreditació addicional" al fet d'estar graduat per poder dispensar aquells fàrmacs que no estiguin subjectes a prescripció mèdica.

PROTOCOLS EXISTENTS

En relació amb la prescripció col·laborativa -la que es produeix entre metges i infermeres-, proposa la indicació i l'ús de tractaments subjectes a prescripció mèdica però mitjançant els "protocols i les guies assistencials" que, de fet, ja existeixen a Catalunya.

En aquest sentit, "aclareix" per què la identificació d'aquests protocols sobre la feina de les infermeres l'ha de fer el metge, ja que és el professional que normativament té la competència per fer-ho.

El conseller creu que s'ha d'ajustar el reial decret "a la praxi assistencial" del col·lectiu infermer en el sistema sanitari català perquè no amenaci ni la seguretat clínica dels pacients ni el sistema assistencial català i la seva qualitat.

"SENSE VULNERAR" EL REIAL DECRET EXISTENT

El conseller ha assegurat que, encara que la Generalitat estigui en desacord amb el reial decret i hagi recorregut algun dels seus articles, el futur decret català es farà "sense vulnerar en cap cas el reial decret, sinó interpretant-lo de manera que no vulneri la dignitat professional dels infermers i les infermeres".

Per moure's en "l'estret marge que hi ha entre respectar el marc vigent i la praxi actual", el decret no es pronuncia explícitament sobre l'obligatorietat de comptar amb una acreditació per a la indicació autònoma de medicaments i productes sanitaris no subjectes a prescripció mèdica, una de les novetats de la norma estatal que els infermers rebutgen i que la Generalitat ha recorregut.

Una altra base del preacord és que, respecte a qui té capacitat de prescripció, s'entén que actualment els equips assistencials de Catalunya treballen seguint uns protocols i unes guies de pràctica clínica i assistencial que preveuen aquesta capacitat.

Per tant, el centre d'aquesta prescripció col·laborativa han de ser aquests protocols i guies.

FALTEN ELS METGES

Notícies relacionades

El conseller ha indicat que per fer possible que el decret català tingui el màxim consens es treballarà sobre el preacord aconseguit amb les infermeres, amb el col·lectiu mèdic per incorporar-lo i amb el màxim nombre d'actors possibles.

Per la seva part, Cuxart ha assegurat que està satisfeta amb el preacord perquè "no només posa en relleu els protocols que ja tenim, sinó que els protegeix i els millora".