Antiga reivindicació

El Govern aprova la prescripció de medicaments per part d'infermers

El decret es limita als fàrmacs que no necessitin recepta

2
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret que regula la indicació per part dels infermers de medicaments que no necessitin recepta, que es coneix com la 'prescripció infermera', una antiga reivindicació d'aquests professionals sanitaris.

El ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, ha explicat que el reial decret dóna compliment a una previsió legal recollida el 2009 a la llei del medicament, per la qual els infermers poden realitzar indicacions de fàrmacs no subjectes a recepta mèdica.

Alonso ha indicat que un infermer fins ara no tenia una habilitació legal per dispensar medicaments que es poden adquirir lliurement a les oficines de farmàcia al no estar subjectes a prescripció, i aquests professionals es trobaven en una situació "una mica alegal".

Segons ha assenyalat, amb el text aprovat avui se'ls assegura aquesta cobertura legal i també es reforcen la seguretat de cara a els pacients que les atencions que els ofereixen els professionals de la infermeria es fan "amb totes les garanties".

"Vostè li pot dir a la ministra d'Ocupació que es prengui un paracetamol però una infermera no tenia l'habilitació legal en el desenvolupament de la seva feina i aquesta era clarament una carència que tenia la professió i que ara es cobreix", ha destacat el ministre.

Pel que fa a la facultat d'indicar, usar i autoritzar determinats medicaments subjectes a prescripció mèdica, ho podran fer quan es reguli l'aplicació de protocols i guies de pràctica clínica i assistencial, d'elaboració conjunta, acordats amb les organitzacions col·legials de metges i infermers i validats per Sanitat.

PROTOCOL

Aquesta facultat serà objecte de seguiment per part del professional sanitari que hagi determinat el protocol o la guia clínica d'indicació, als efectes de la seva adequació, així com de la seguretat del procés i de l'efectivitat del tractament, segons ha informat el Ministeri de Sanitat en un comunicat.

Pel que fa a l'elaboració i validació dels protocols, l'òrgan encarregat serà la Comissió Permanent de Farmàcia del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que decidirà, entre altres coses, el llistat de medicaments que es puguin incloure en aquests protocols.

Alonso ha volgut aclarir que la prescripció de fàrmacs correspon sempre al metge i en el text, pactat tant amb representants de la infermeria com de la medicina, s'han introduït les garanties "perquè això sigui així".

"S'ha arribat a un punt raonable de regulació", ha apuntat el ministre, que ha afegit que es dóna seguretat tant a la tasca dels professionals de la infermeria com de la medicina.

El text també inclou la formació que han de fer els infermers per poder indicar fàrmacs, i fins ara aquests cursos ja els han fet 140.000 infermers.

Notícies relacionades

Dimarts passat, el president del Consell General d'Infermeria, Máximo González Jurado, després d'una reunió amb el ministre, va advertir a Sanitat que si el Consell de Ministres no aprovava avui el reial decret els infermers començarien dilluns una "vaga de zel", que afectaria la campanya de vacunació de la grip.

Preguntat per si aquest reial decret compta amb el vistiplau de la professió mèdica, Alonso ha subratllat que la seva redacció "dissipa i aclareix" qualsevol dubte que pogués albergar aquest col·lectiu.