L'OCU veu "inacceptable" el preu del tractament de l'hepatitis C

L'organisme demanarà una reunió amb el Ministeri de Sanitat

Una pastilla del fàrmac contra l’hepatitis C desenvolupat per Gilead.

Una pastilla del fàrmac contra l’hepatitis C desenvolupat per Gilead. / AP

1
Es llegeix en minuts

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat "l'inacceptablepreu del fàrmac de Gilead per al tractament de l'hepatitis C, 'Sovaldi', i ha avançat que demanarà una reunió amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per traslladar-li la seva "preocupació" davant aquest cas o "altres de característiques similars" que es poguessin presentar en el futur.

En aquest sentit, l'organització ha avisat que l'argument que utilitza la indústria farmacèutica per fixar "preus alts", a l'hora de finançar la investigació de noves molècules, "no és del tot real", i ha recordat que part d'aquesta investigació s'ha fet en centres públics i que els costos reals de producció estan "molt per sota" d'aquestes xifres.

"Sembla que, finalment, Espanya pagarà per cada tractament amb Sovaldi uns 25.000 euros. Amb el que guanyarà Gilead amb Sovaldi, en menys d'un any recuperarà els aproximadament 9.300 milions d'euros --11.000 milions de dòlars-- que va gastar en la compra de Pharmasset, el laboratori que va desenvolupar aquest fàrmac", ha postil·lat OCU.

Dit això, ha destacat la importància de ser "molt cautelós" davant els nous fàrmacs que, fins ara, han estat provats en pacients amb característiques "molt precises" i dels quals es desconeix "molt" la seva seguretat a llarg termini.

LES NOVES TERÀPIES APORTEN "AVANTATGES"

No obstant, l'organització ha reconegut que les noves teràpies aporten "avantatges" manifestes en la lluita contra la infecció crònica per hepatitis C en aquells pacients en què les complicacions no permeten l'ús dels medicaments clàssics, al tenir pitjors efectes adversos, o a l'estar simplement contraindicats o no poder-se utilitzar.

Notícies relacionades

"En aquells pacients que ja haurien de rebre tractament amb algun dels nous antivirals, l'OCU considera que no és admissible cap retard. És el cas d'uns 6.500 pacients amb cirrosi descompensada, que presenten en aquest moment una alta probabilitat de morir de la seva malaltia si no s'eradica el virus. Tots els pacients amb cirrosi, encara que no estigui descompensada (uns 30.000 a Espanya), haurien de ser els pròxims a rebre'l", ha postil·lat.

Per això, l'OCU ha subratllat la necessitat que els governs "no segueixin el joc" a les farmacèutiques i que "defensin" l'interès general i assegurin l'accés de la població als medicaments que necessiti. "Haurien de fer valer la seva capacitat de compra per rebutjar propostes arbitràries dels laboratoris i negociar preus raonables. A Europa es podrien fer compres centralitzades dels nous fàrmacs per tenir una força de negociació encara més gran", ha comentat.