Els malalts d'hepatitis C redoblen la pressió al Govern

Rajoy promet que ningú que els necessiti es quedarà sense els medicaments

Milers d'afectats exigeixen a Madrid que els nous fàrmacs arribin a tothom

Manifestació d’afectats per l’hepatitis C a Madrid. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Els malalts d'hepatitis C van portar a terme ahir la seva primera gran demostració de força al mobilitzar diversos milers de persones davant el Palau de la Moncloa, on van entregar una carta adreçada al president del Govern, Mariano Rajoy, en què li exigeixen l'habilitació d'un pressupost extraordinari que permeti estendre l'administració dels nous medicaments a tots els afectats pel virus. Rajoy, que va enviar a rebre'ls un càrrec de segona fila, va respondre durant un acte del PP a Toledo amb el compromís genèric que ningú que ho necessiti no es quedarà sense el tractament si aquest és prescrit per un metge. Una promesa a la qual ningú sembla disposat a donar crèdit almenys fins que els diners necessaris per complir-la no siguin sobre la taula.

No ha passat ni un mes des que el 18 de desembre passat uns 80 afectats es van tancar a l'hospital madrileny Doce de Octubre i des d'aleshores la mobilització s'ha convertit en una marea creixent aplaudida pels partits de l'oposició i la comunitat científica dels hepatòlegs malgrat els esforços del nou ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, que dijous passat va advertir amb escàs èxit que les «pressions des de les places» no són bones quan s'està negociant els preus dels medicaments amb les farmacèutiques.

MAREA VERMELLA 

La marea, vermella pel color de les samarretes escollit, va prendre forma definitiva ahir. Un centenar de persones van sortir del Doce de Octubre a primera hora del matí i en els més de 12 quilòmetres que separen el centre hospitalari de la presidència del Govern van anar sumant efectius. La marxa estava encapçalada per una pancarta amb el lema «Tractament per a tothom», firmada per la Plataforma d'Afectats per Hepatitis C (Plafh). La seva articulació s'ha inspirat en la coordinadora contra els desnonaments fins al punt que el seu acrònim seria exactament el mateix (PAH) si els malalts hepatítics no haguessin optat per allargarlo.

A la reixa del palau presidencial hi va anar a atendre'ls Rosario Cayuela, l'assessora de Sanitat i Política Social del gabinet de Presidència, que els va prometre transmetre el seu missatge. En el seu escrit, els malalts destaquen que des que el 15 de gener del 2014 l'Agència Europea del Medicament va autoritzar els nous fàrmacs «a Espanya han mort més de 4.000 persones per hepatitis C» que podien haver-se salvat. A més a més del pressupost extraordinari -la partida actual, de 125 milions d'euros, hauria de passar a un mínim de 800-, els manifestants exigeixen que l'Executiu faci ús de la «propietat intel·lectual dels fàrmacs», per esquivar els preus desorbitats imposats per les indústries farmacèutiques.

SIS MORTS

Al sortir, Mario Cortés, el president de la plataforma, hi va afegir una altra sinistra dada. «Des que ens vam tancar ja han mort sis companys de la plataforma que podrien ser encara entre nosaltres», va assegurar.

Notícies relacionades

En alguns trams de la manifestació hi van participar dirigents del PSOE, com el secretari regional, Tomás Gómez («No és només una causa justa, sinó una causa digna», va declarar), i Izquierda Unida, amb el coordinador general, Cayo Lara, així com representants dels sindicats UGT i CCOO.

La resposta de Rajoy va ser així de concisa: «Ni un sol ciutadà espanyol a qui un metge li prescrigui un medicament es quedarà sense aquest medicament», va dir.