El Govern obre la porta a posar més diners contra l'hepatitis C

La decisió es prendria al març, en vista del pla dictat pels científics

Alonso admet que les autonomies no podran pagar si es tracta més pacients

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

La primera cimera del nou ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, amb els seus homòlegs de les comunitats autònomes va deixar sobre la taula el tema més espinós que havia d'abordar: qui pagarà la factura dels nous fàrmacs miraculosos contra l'hepatitis CAndalusia i Astúries, els únics executius regionals en mans del PSOE, van proposar la creació immediata d'un fons estatal en la línia del que diuen les associacions de malalts. El Govern va obrir la porta a la seva col·laboració, però va ajornar la decisió fins a una nova cimera que s'ha de celebrar al març, una vegada el comitè d'experts hagi fixat a quins malalts se subministren els medicaments, se sàpiga quants són i què costaran definitivament els tractaments.

En aquesta nova reunió del Consell Interterritorial de Salut, que seria monogràfica, el més probable és que el Govern acabi accedint a aportar fons addicionals. Alonso ha sostingut, i ahir ho va mantenir, que les autonomies poden afrontar en solitari sense problemes el pagament dels nous fàrmacs amb els criteris de dispensació que estan vigents, que podrien beneficiar entre 5.000 i 7.000 pacients segons càlculs ministerials, però va admetre que si amb els nous criteris dictats pel comitè científic «se superen aquests 7.000» tractaments «es crearia un problema de sostenibilitat financera del sistema sanitari que s'haurà d'afrontar».

LA NEGOCIACIÓ / La xifra sobrepassarà aquest llindar amb tota seguretat, tenint en compte que les estimacions dels hepatòlegs situaven en 30.000 el nombre de malalts d'hepatitis C en un estat avançat que necessiten rebre de manera urgent la nova medicació. L'únic factor que pot esmorteir l'augment del cost és que en la negociació que ara manté el ministeri amb les farmacèutiques sobre tres medicaments nous més, que encara són més eficaços, s'aconsegueixi una rebaixa substancial del preu.

En aquesta negociació radica unes de les claus per entendre el retard en la presa de decisions. El Govern, però també les autonomies, semblen voler guanyar temps fins que s'aconsegueixin uns preus més assequibles. L'Executiu tampoc vol comprometre un fons específic perquè això el debilitaria en les negociacions. Segons va avançar el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, el cost mitjà d'un tractament de 12 dies, que és l'habitual, és de 43.500 euros. Més de 300 milions d'euros per a 7.000 malalts, que si pugessin a 30.000 superarien els 1.300 milions.

Notícies relacionades

LES PRESSIONS / Alonso va tornar a advertir contra «la irresponsabilitat de posar tota la pressió sobre els que estan asseguts a la taula i no en altres», en referència a les farmacèutiques. Quan estigui a punt el pla dels experts, va assegurar, es pagarà «el que costi, però no el que alguns volen que costi».

El conseller català de Salut, Boi Ruiz, va sortir molt satisfet del consell a l’interpretar que en la pròxima cimera s’abordaria de manera global la sostenibilitat del sistema sanitari, com fa anys que reivindica la Generalitat. «Tots els ministres s’hi havien negat fins ara», va emfatitzar, encara que després Alonso li va respondre que només s’abordarà la qüestió financera derivada del cost del nou pla de l’hepatitis C. La revisió del finançament sanitari haurà d’esperar.