Crisi sanitària

Metges sense Fronteres demana menys reunions i més mitjans a l'Àfrica contra l'Ebola

L'oenagé critica especialment la falta de personal sanitari format

3
Es llegeix en minuts

El responsable de projectes i expert en atenció a malalts d'Ebola de Metges sense Fronteres, Luis Encinas Pedrayes, denuncia que en aquesta crisi actual de l'Ebola a Àfrica hi ha un "excés" de declaracions i de reunions, però la realitat en el terreny és que "en aquests moments hi ha una escassetat de mitjans materials i personals que impedeix atendre adequadament la població". Això passa especialment a Sierra Leone i Libèria, i no tant a Guinea, on la situació comença a ser més controlable.

Encinas participa aquests dies en CampusÁFRICA, una iniciativa de la Fundació Canària per al Control de les Malalties Tropicals (Funccet) en col·laboració amb la Universitat de La Laguna, el Cabildo de Tenerife i l'ajuntament.

En la seva conferència, Luis Encinas ha recordat la xifra dels més de 6.000 casos d'Ebola i dels més de 3.000 supervivents, i ha deixat clar que el brot és controlable però "amb mitjans".

Com a exemple ha posat els casos declarats al Senegal i a Nigèria, ja que "gràcies a una resposta adequada de les seves administracions es va aconseguir que els casos aïllats no es convertissin en un problema de salut pública", i ha valorat especialment la diferència de mitjans posats en uns països i en altres.

Metges sense Fronteres critica molt especialment la falta de personal sanitari format i recorda que ja han enviat tres torns del seu personal per ajudar a controlar la crisi, "la més important d'Ebola que s'ha detectat mai".

Per això, ha dit que "només amb mitjans" es podrà controlar, perquè hi ha llocs on no es pot fer el seguiment dels possibles contagis de familiars, "un acció essencial".

Així mateix, ha exposat que la falta de sanitaris, per mort o per malaltia, és un problema "molt greu", perquè hi ha poblacions senceres que s'estan quedant desateses i que tindran greus problemes no solament per Ebola, sinó per altres patologies com malària o, fins i tot, perquè les dones es veuen obligades a donar a llum a casa svea.

El responsable de Metges sense Fronteres ha insistit que la formació del personal ha de ser una "prioritat", i a això respon, precisament, el programa científic de CampusÁFRICA, on es prepara més d'una vintena de joves africans en tècniques avançades relacionades amb malalties tropicals amb l'objectiu que siguin capaços d'abordar crisis d'aquest tipus als seus països amb els millors coneixements.

Luis Encinas ha insistit que com més baixa és la ràtio de metges per població, més complex és el control d'un brot d'aquestes característiques, i ha recordat que, per exemple, a Libèria hi ha un metge per cada 100.000 habitants, comparat amb els 350 que hi ha a Espanya per a la mateixa quantitat de població.

Per la seva part, el director d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat espanyol, Fernando Simón Soria, insisteix que "a Espanya no és probable que es produeixi una crisi de salut pública per Ebola".

Recorda que s'han produït 21 possibles casos que han donat negatiu i que s'han repatriat dos ciutadans espanyols amb la patologia, i això no ha suposat cap problema sanitari.

També ha reconegut que l'alarma social despertada ha fet que s'extremin les precaucions i que, fins i tot, s'arribin a aïllar persones que no compleixen totes les ràtios marcades pel protocol, com és el cas del cas descartat aquest dimecres.

Notícies relacionades

El responsable de Sanitat ha dit que el gran problema d'una crisi d'aquestes característiques és la taxa de transmissió, que en alguns casos als països afectats és altíssima.

ESPANYA ESTÀ PREPARADA

"A Espanya, si hi hagués un cas, tal com ha passat als Estats Units, el màxim risc estaria en la família de l'afectat i podria causar, com a molt, la infecció d'algun dels seus membres, perquè tenim un sistema de salut consolidat i preparat", ha remarcat. En aquesta línia, ha recordat que el protocol europeu per a la gestió del risc i de la patologia ha estat traslladat del protocol espanyol.