GERIATRIA

Com cuidar el son de la gent gran sense necessitat de recórrer a les pastilles per dormir

Com cuidar el son de la gent gran sense necessitat de recórrer a les pastilles per dormir
3
Es llegeix en minuts

Segons les dades que té l’Aliança pel Son, gairebé la meitat de la població espanyola té trastorns del sondel tipus que siguin. I no dormir o dormir malament té una incidència directa en la salut física i mental. 

Sobretot si, com asseguren, els que pitjor dormen són les persones grans.

Gairebé la meitat de les persones de més de 65 anys dormen regular o malament

Fins al punt que segons la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologiaentre el 30% i el 60% de les persones més grans de 65 anys tenen algun tipus de trastorn del son

Entre els problemes més habituals que afecten aquest grup d’edat es troben:

  • L’insomni

  • La síndrome d’apnea del son

  • La síndrome de cames inquietes

  • Les alteracions del ritme circadiari. 

Aquests desordres apareixen provocats, generalment, per:

  • Les malalties cròniques

  • Els canvis fisiològics associats a l’envelliment

  • Els medicaments

  • Els factors ambientals 

Els fàrmacs per aconseguir el descans nocturn

El problema és que és habitual entre aquest grup de població el consum de fàrmacs per aconseguir augmentar la qualitat del son i millorar el descans nocturn.

Tan és així, que segons un recent estudi elaborat per la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família, els més grans de 65 anys són els que més consumeixen benzodiazepines, un grup de medicaments tranquil·litzants o inductors del son molt utilitzats. 

El consum d’aquests fàrmacs pot provocar efectes secundariscom marejos, somnolència o caigudes, entre les persones grans, a més de tenir un alt component addictiu. 

Com explica David Curto, director mèdic de Qualitat i Innovació de Sanitas Mayores.

  1. «Els desordres del son en la població gran els han de descobrir de manera precoç cuidadors o familiars.

  2. Altrament, problemes de salut general, com el dolor crònic, la incontinència nocturna, les caigudes o problemes de salut mental com l’ansietat i la depressió, podran aparèixer més fàcilment.

  3. Per tant, és important prestar atenció a aquest tema i prendre mesures amb l’objectiu de millorar la seva qualitat del son».

Recomanacions per prevenir problemes de son en els grans

A fi d’evitar les conseqüències derivades tant de la falta de son com del consum d’hipnosedants, els experts de Sanitas Mayores han elaborat un llistat amb solucions que poden ajudar a prevenir problemes de son en la població gran i evitar el que ja es considera una pandèmia.

  • Establir una rutina de son.

Aquest aspecte és molt recurrent quan parlem del son infantil, però, en realitat, és vàlid per a qualsevol franja d’edat.

Mantenir un horari regular de son, anant a dormir i despertant-se a la mateixa hora cada dia, fins i tot els caps de setmana, és essencial per instaurar un patró de son regular.

  • Evitar la migdiada.

Els especialistes en geriatria recomanen no fer la migdiada si es tenen problemes de son.

La raó és que dormir de manera prolongada al llarg del dia provocarà que els grans tinguin més dificultat per dormir durant la nit, especialment les hores pròximes a ficar-se al llit.

  • Evitar substàncies estimulants.

El cafè, el tabac o qualsevol altra substància estimulant causen excitació, eufòria o augment del pols cardíac i no són gens recomanables per crear una rutina del son òptima.

  • Millorar l’ambient de son.

Un llit còmode acompanyat d’un coixí adequat en una habitació fresca i fosca és clau per garantir una millor conciliació del son.

  • Exercici físic.

Notícies relacionades

És imprescindible fer exercici mínim tres vegades a la setmana durant almenys 30 minuts al dia, ja que permet consumir gran quantitat d’energia, cosa que ajuda a arribar al llit amb més cansament i ganes de descansar.

No obstant, en ocasions aquestes mesures preventives no són suficients i la persona pot necessitar tractament mèdic, sempre sota prescripció mèdica i molt limitat en el temps per la dependència i la síndrome de retirada que pot produir.