DERMATOLOGIA

Tractament per a polls: com acabar amb ells de manera efectiva

La dermatòloga Rita Rodrigues explica quins són els tractaments casolans que es poden utilitzar per eliminar els polls en nens

Tractament per a polls: com acabar amb ells de manera efectiva
4
Es llegeix en minuts

Segons una investigació de la Wake Forest University School of Medicine de Carolina del Nord, als Estats Units, amb només esmentar la paraula polls moltes persones no poden resistir la temptació de rascar-se el cap.

La raó és que el cervell es torna «hipersensible» davant la paraula ‘poll’, i el seu mecanisme central genera la sensació de picor només de sentir el seu nom o veure una imatge d’ells.

I al marge d’aquesta reacció subconscient i generalitzada, la realitat és que aquests petits paràsits són l’enemic número u dels pares, especialment durant l’època escolar.

La pediculosi, que és la infestació per polls, és molt habitual entre els nens en edat escolar, ja que es transmet per contacte directe i és molt contagiosa (tot i que no perillosa).

  • Els polls més comuns són els del cap (‘Pediculus humanus capitis’), però també es poden trobar en altres zones, com els polls de cos (‘Pediculus humanus corporis’) o al pubis o lladella (‘Phthirus pubis). 

Als polls els agrada tant els cabells bruts com els nets

Malgrat el que moltes persones puguin creure, els polls no estan relacionats amb una falta d’higiene. No van als cabells bruts. Els agrada tant els cabells bruts com els nets.

I per si hi ha algú que mai els ha vist (sembla impossible) dir que es tracta d’uns insectes de 2-3 mm de llarg i de color marronós

Els polls són capaços de viure 30 dies en l’hoste, tot i que només pot sobreviure fora d’ell tres dies.

La femella adulta pot arribar a posar fins a 300 ous (llémenes) en tan sols un mes, a compte de 10 per dia.

I les llémenes, com també és de sobre conegut, són unes coses «blanques» (que es poden confondre amb caspa a simple vista) i que s’obren en set o deu dies.

Segons ens explica la dermatòloga Rita Rodrigues, els polls poden aparèixer els 365 dies de l’any, ja que una infestació es produeix en qualsevol època de l’any.

El més perillós, recalca l’especialista, és que amb el pas dels anys aquests insectes han anat guanyant resistència a pràcticament tot el que s’utilitza per a la seva eliminació.

  • «El que ha canviat en els últims temps és la prevalença d’aquest problema a causa de la resistència que els polls han anat desenvolupant als medicaments que s’utilitzen per acabar amb ells. I com que s’ha desenvolupat aquesta resistència, cada infestació dura més temps».

¿Als polls els agraden més els cabells femenins?

Per combatre els polls, el primer i més important és la prevenció.

I per a això cal saber que tot i que els nens i les nenes s’infecten per igual, està comprovat que hi ha una incidència de polls més gran en elles

L’explicació és molt senzilla:

  • La melena llarga facilita el contacte amb altres caps, cosa que augmenta notablement el risc de contagi. 

També s’ha de saber que els tractaments més habituals contra aquests insectes són més difícils de portar a terme a aquest tipus de cabells.

Per això, els experts en dermatologia recomanen que durant les hores de classe es portin els cabells recollits per evitar el contacte amb altres melenes i reduir el risc d’infestació per polls.

¿Quins tractaments existeixen per fer front als polls?

  • Pediculicides.

És un tractament químic, totalment segur i que no espatlla els cabells.

Es pot trobar al mercat en diversos formats, com xampú, crema, loció...

S’ha de tenir en compte que no elimina al 100% la presència de polls i llémenes, i que serà necessari realitzar una segona aplicació als 7-10 dies. 

  • Llemenera o pinta per a polls.

És un tipus de pinta que s’ha convertit en l’eina més útil per lluitar contra una infestació per polls. Com ressalta la doctora, «només amb la llemenera ja podríem eliminar tots els polls». 

Aquest estri es caracteritza per tenir unes pues amb molt poca separació (per poder arrossegar l’insecte a cada passada). S’ha d’utilitzar sempre després dels tractaments a base de pediculicides per retirar els polls i llémenes que han quedat morts o danyats. 

¿Funcionen els remeis de l’àvia?

¿Li sonen els remeis que utilitzaven les àvies contra els polls?

  • Oli d’arbre de te

  • De coco

  • Vinagre

  • Maionesa

  • Vaselina...

Són alguns dels remeis casolans que ens trobem a internet quan volem eliminar els polls i llémenes d’una forma ràpida, efectiva i, sobretot, barata. 

L’ús de vinagre blanc o de poma és, potser, un dels més repetits. Però, ¿realment funciona?

  • La doctora Rodrígues assenyala que «ajuda la llemenera a eliminar els polls, però també té efectes secundaris, ja que pot irritar el cuir cabellut i originar èczemes, picor...».

  • Es pot utilitzar sense cap problema, però s’ha de saber que té una eficàcia limitada i possibilitat d’irritació.

I la recepta és molt fàcil: dues parts d’aigua i una de vinagre.

Notícies relacionades

Després d’aplicar-lo cal posar-li al nen un gorro de dutxa i deixar que el vinagre actuï durant un parell d’hores.

Amb aquesta barreja es facilita el despreniment de les llémenes, que és una de les parts més complicades d’eliminar. 

  • En canvi, els olis essencials, ja sigui de te o de farigola vermella, són molt irritants al ser utilitzats en grans concentracions, com s’hauria d’utilitzar per a aquest propòsit. A més, es necessitaran aplicacions molt freqüents, aproximadament cada tres dies, per la qual cosa no és gaire aconsellable, ja que resulta més molest que beneficiós.