Com saber si soc celíac: els símptomes que es poden confondre amb altres malalties
Els símptomes d’aquesta malaltia són inespecífics, variables i, fins i tot, de vegades inexistents
L’únic tractament definitiu per a la malaltia celíaca és una dieta estricta sense gluten de per vida
La celiaquia és una malaltia que afecta persones amb predisposició genètica. En aquestes, el gluten present en determinades farines desencadena una reacció immunològica anormal que danya la mucosa de l’intestí prim, causant una mala absorció de nutrients.
Segons explica la doctora Marta Tejedor, cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Infanta Elena de Madrid i membre de la FEAD, amb motiu del Dia Internacional del Celíac:
“Afecta 1 de cada 100 persones al nostre país i, a més de poder aparèixer en qualsevol moment de la vida, és crònica.” “Podem dir que no és molt freqüent si parlem dels casos diagnosticats, raó per la qual se la coneix com la malaltia de l’iceberg.
En quins cereals hi ha gluten?
El gluten està present en cereals com el blat, l’ordi o la civada.
Quins són els símptomes de la celiaquia?
Els símptomes són poc específics i molt variables. Els més comuns són:
Inflor abdominal
Dolor abdominal
Retard en el creixement (en nens)
Diarrea crònica
Quan el dany intestinal és significatiu, poden aparèixer dèficits nutricionals. També poden aparèixer símptomes atípics com:
Depressió
Irritabilitat
Canvis en el comportament
En persones sense símptomes clars, poden aparèixer deficiències de vitamines i minerals com:
Anèmia ferropènica (molt habitual)
Problemes d’absorció de calci
Alteracions hepàtiques en casos greus
Es pot confondre la celiaquia amb altres malalties?
Sí, i sovint es confon amb:
Síndrome de l’intestí irritable (SII): afecta entre el 10 i el 15% de la població. No té cura i impacta la qualitat de vida.
Malaltia inflamatòria intestinal (MII): caracteritzada per inflamació intestinal deguda a factors immunològics, genètics i ambientals.
Com es diagnostica?
És “relativament senzill”, segons la doctora Tejedor. Es fa primer una anàlisi serològica d’anticossos anti-transglutaminasa, amb un 98% de fiabilitat. Si surt negativa, es pot descartar amb força seguretat. Si surt positiva, s’acompanya d’una biòpsia intestinal per confirmar el diagnòstic.
Tractament: què evitar si ets celíac
Notícies relacionades“L’únic tractament definitiu és una dieta estricta sense gluten de per vida.”També és essencial equilibrar la dieta amb aliments naturalment sense gluten (verdures, fruites, carn, etc.) i evitar la contaminació creuada, com:
No compartir torradores ni estris amb gluten
Rentar bé els utensilis
Guardar els productes sense gluten separats
Tant seguir la dieta com evitar la contaminació són claus: si no es fa bé, pot provocar inflamacions persistents i conseqüències greus a llarg termini.
- ACTUALITAT BLAUGRANA El FC Barcelona prepara ja el retorn a l’estadi de Montjuïc
- Les batalles del Madrid Florentino declara la guerra a tothom
- Evolució demogràfica Un de cada tres espanyols tindrà més de 65 anys el 2070
- TELEVISIÓ I MAS Sandra Barneda
- Querella del PSOE El Suprem nega delicte d’odi a Abascal per proposar penjar Sánchez
- Nit del 21 de setembre La Baixada de l'Àliga, l'acte més multitudinari de les festes de Santa Tecla de Tarragona: horari, recorregut i talls
- Tribunals La Justícia condemna l’escriptor Ildefonso Falcones a pagar Hisenda 141.096 euros després d’arxivar-li les causes penals per frau fiscal
- El memorial als afusellats del Camp de la Bota arriba amb vuit anys de retard
- La discoteca Pacha es reinventa amb la mítica marca eivissenca Ku
- El cine espanyol pren Sant Sebastià