Arc Metropolità

La segona corona metropolitana tem que la seva ZBE es vegi perjudicada per un nou decret de la Generalitat

La segona corona metropolitana tem que la seva ZBE es vegi perjudicada per un nou decret de la Generalitat

AMB

3
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Els nou municipis de l’Arc Metropolità (Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Rubí, Mollet, Vilanova i la Geltrú, Martorell i Vilafranca del Penedès) han presentat els criteris comuns per a la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), amb múltiples excepcions i moratòries que tenen la voluntat de «no deixar ningú enrere», tal com ha insistit la presidenta de l’Arc i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés davant els mitjans de comunicació.

De tota manera, una cosa que ha «sorprès» Farrés és que la Generalitat estigui treballant en un decret de baixes emissions que afectaria tot el territori català «sense tenir en compte les particularitats del territori». Segons fonts del Govern, l’esmentat decret forma part del Pla d’Actuació per la Millora de la Qualitat de l’Aire, el qual es preveu aprovar abans que finalitzi l’any 2023.

Els nou ajuntaments denuncien que la normativa «és unilateral i deixaria en paper mullat els esforços realitzats per crear ZBE a cada localitat», és a dir, diuen que deixaria sense efecte la proposta de la mateixa ZBE presentada aquest dimarts, 24 d’octubre, per l’Arc Metropolità. 

Farrés ha detallat que van mantenir una reunió amb la Generalitat aquest mateix dilluns (on eren convocades totes les ciutats del territori català de més de 50 mil habitants, segons apunten des del Govern) per explicar «la lletra petita» de l’esmentat decret. La presidenta de l’Arc lamenta que aquest no compti amb «la complexitat del país» ni amb la participació dels municipis. Per aquesta raó, ha reblat que «la postura de l’Arc és d’absolut rebuig de la nova normativa, ja que deixa de banda el món local».

No obstant, des del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat manifesten que el decret tramitat va passar per una fase de participació ciutadana i va tenir un període de 45 dies d’informació pública: «En aquest moment, tots els ajuntaments tenen la possibilitat de presentar les seves al·legacions», han replicat des del Govern a les declaracions de l’Arc Metropolità.

No obstant, i a consulta d’aquest diari, fonts de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) asseguren no haver sigut convocades a la reunió amb els municipis a càrrec del Departament d’Acció Climática.

«Falta d’infraestructures»

«No disposem de l’àmplia xarxa de transport públic com la de les ciutats més pròximes a Barcelona». Amb aquestes paraules, Farrés ha marcat distàncies amb el decret, al·legant que és inviable unificar criteris, ja que «cada ciutat viu la seva pròpia realitat» i denunciat, així, l’homogeneïtat de la normativa plantejada per la Generalitat, qui segons el seu parer no «té en compte el món local».

Així, la presidenta de l’Arc també ha manifestat que la proposta d’Acció Climàtica no contempla les necessitats detectades pels ajuntaments. A tall d’exemple, explica que la ‘futura ZBE catalana’ no considera ni «mesures per reduir l’impacte social ni ajudes per als residents de les zones afectades», una cosa per la qual sí que defensa haver apostat en la proposta de l’Arc a partir d’excepcions i moratòries. «No es pot limitar de manera indiscriminada l’accés dels veïns als seus domicilis», ha conclòs.

Notícies relacionades

Per la seva part, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, ha manifestat que «els ajuntaments que han sortit aquest dimarts a dir que no es veuen capaços d’aplicar una normativa que fa tres anys que treballem conjuntament amb ells hauran de donar explicació als seus ciutadans».

Així, Boya ha conclòs que «les actituds polítiques de l’arc metropolità o la negativa de l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, a aplicar la Zona de Baixes Emissions no responen a la necessitat de protegir la salut de les persones i assegurar que respiren un aire net».