Últim debat

‘Del Quart Cinturó a la vivenda: els titulars que deixa a Sabadell el debat electoral del 28M’

  • DIRECTE ELECTORAL | Última hora sobre les eleccions municipals a Catalunya

  • CONTEXT | Sabadell davant les municipals: la pugna entre PSC i ERC per seduir potencials aliats

  • QUI ÉS QUI | Així són els alcaldables de Sabadell per a les municipals del 28M

  • GUIA DE VOT | Eleccions a Sabadell: el que cal saber per votar aquest 28M

‘Del Quart Cinturó a la vivenda: els titulars que deixa a Sabadell el debat electoral del 28M’

Cedida / Juanma Peláez

6
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Sabadell ha acollit l’últim gran debat amb els candidats abans de les eleccions municipals. Preguntes compromeses, acusacions creuades, i en què s’han pogut entreveure possibles pactes. Una tònica repetida durant el debat electoral celebrat la nit del 24 de maig a l’Auditori del carrer Lacy.

Davant uns 300 sabadellencs, els alcaldables de les principals formacions polítiques han accentuat les seves posicions i han deixat clar el caràcter que emprendrien durant el pròxim mandat (2023-2027) sobre l’estat de la ciutat, vivendes, mobilitat i pactes. La confrontació entre formacions ha deixat en evidència més rivalitats que complicitats entre els pro-Farrés i els anti-Farrés, i queda En Comú Podem en disputa.

Notícies relacionades

El debat, organitzat per Ràdio Sabadell, iSabadell, Nació Digital, MolaTV i TVSabadell-Vallès ha comptat amb la participació dels principals alcaldables:Marta Farrés (PSC); Gabriel Fernàndez (ERC); Nani Valero (Crida per Sabadell); Joan García (Cs); Lluís Matas (Junts per Sabadell) i Joan Mena (En Comú Podem). En aquesta ocasió també s’ha comptat amb la veu del candidat sense representació Amadeu Papiol (PDcat).

A continuació es desgranen, per blocs, la posició dels principals candidats a través de les seves frases més representatives durant aquest últim gran debat municipal.

Possibles pactes dividits en dos grans blocs: ¿PSC o govern alternatiu?

Els dos partits més votats a Sabadell el 2019, PSC i ERC (7), són els més ben posicionats a la casella de sortida dels pròxims comicis. Si bé tots dos veuen lluny la majoria absoluta, també tots dos confien que l’aritmètica  els permeti seduir aliats i sumar suports per governar a Sabadell. S’entreveuen complicitats, tot i que els candidats caminen amb peus de plom a quatre dies de l’esperat 28M.


  • Marta Farrés (PSC): «Ens interessa tenir un govern fort, ens trobaran amb aquells que tinguin guanes de treballar per la ciutat i aquells del sí. Ni amb l’extrema dreta ni l’esquerra».


  • Gabriel Fernàndez (ERC): «Pactarem amb els que tinguin valors republicans i que siguin profundament demòcrates, no significa que siguin independentistes [mira a Joan Mena]».


  • Nani Valero (Crida per Sabadell). «Dues línies vermelles: el PSC i el feixisme»


  • Joan García (Ciutadans) «És evident que no podem coincidir amb tothom si volem governar una ciutat»


  • Lluís Matas (Junts per Sabadell): «No ens trobaran mai amb quatre partits ni invents fallits, necessitem un govern fort»


  • Joan Mena (En Comú Podem): «Serem una formació decisiva i la nostra garantia és un govern d’esquerra. Veiem que no tots tanquen la porta a pactar amb la dreta».

Vivenda pública i assequible, a l’ordre del dia dels municipis

La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca de Sabadell (PAH) ha irromput en el debat de manera inesperada, fet que ha paralitzat en sec les intervencions. Amb càntics de «gent sense casa i cases sense gent» han desplegat una pancarta en què es llegia «viure no és delicte» just quan arrencava el torn de l’alcaldessa de la ciutat, amb qui la plataforma manté una tensa relació.


  • Marta Farrés (PSC): «Estem bastant d’acord tots amb relació a aquest tema. Necessitem més vivenda pública per abaixar els preus, però es pot recordar que la competència de les vivendes no és de l’Ajuntament, sinó de la Generalitat».


  • Gabriel Fernàndez (ERC): «Cal augmentar la vivenda, cal enfortir els VIMUSA, la ciutat no ha sigut capaç de gestionar-ho amb 7,5 milions per invertir amb vivenda que vam deixar el govern anterior».


  • Nani Valero (Crida per Sabadell): «Prou de promeses i de números. Tota vivenda ha de ser assequible, l’ajuntament té molts diners (...) El nostre model és totalment diferent del que planteja el PSC»


  • Joan García (Ciutadans): «No s’han fet ofertes de vivenda al mercat, ja que hem de construir per donar una resposta real»


  • Lluís Matas (Junts per Sabadell): «Som totalment en contra de les okupacions conflictives, ja que creen alarma social i problemes de convivència»


  • Joan Mena (En Comú Podem): «La primera gran mesura d’un ajuntament és mediar amb el banc perquè posi a disposició de la ciutadania els pisos buits»

Mobilitat: el debat històric del Quart Cinturó

La mobilitat al Vallès ha sigut objecte de debat l’últim any pel projecte del Quart Cinturó en el seu tram entre Terrassa i Sabadell, redefinit com a Ronda Nord o Ronda Vallès. La via ha centrat la polèmica per unes diferències, sobretot entre ERC i PSC, que van acabar supeditant l’aprovació dels pressupostos a nivell català.


  • Marta Farrés (PSC): «No hi ha cap ciutat a part de Sabadell que no tingui un sistema de rondes, per tant, funciona bé. Diem sí a la Ronda Nord i diem sí al ferroviari orbital d’horta, sense deixar ningú enrere.


  • Gabriel Fernàndez (ERC): «M’oposaré fermament si soc alcalde al Quart Cinturó. Tenim un problema amb els serveis públics de la ciutat i hem de millorar-los»


  • Nani Valero (Crida per Sabadell): «Ens oposarem al Quart Cinturó’i no posarem quatre plantes a la Gran Via [referint-se a l’actuació de Junts], és necessari una actuació valenta».


  • Joan García (Ciutadans): «Només la Ronda Nord podrà per treure els cotxes de la ciutat per poder pacificar la Gran Via».


  • Lluís Matas (Junts per Sabadell): «Hem de parlar de la Gran Via com una transformació històrica. Hem de lluitar perquè es faci la Ronda Nord, perquè si no, ¿com pensen millorar la vida de les persones de més de 50 mil veïns?» [dirigit a Mena, Fernández i Valero].


  • Joan Mena (En Comú Podem): «La Ronda Nord és el mateix que dir: la contaminació de la Gran Via se n’anirà als barris del nord. Volem un canvi de model de mobilitat i diem no al Quart Cinturó».

Estat de la ciutat: ¿Està millor que fa quatre anys?

En aquest aquest bloc s’ha fet referència tant a la gestió política del quadripartit, així com a la del govern socialista de Manuel Bustos. Els principals partits de l’oposició (ERC i Crida) han aprofitat l’ocasió per vincular la «corrupció socialista» amb el govern de Marta Farrés.


  • Marta Farrés (PSC): «Sabadell està en marxa, dia a dia, mobilitat i hem actuat a tots els barris, elements molt importants per posicionar la ciutat, com l’aeroport, el Taulí, el Portal sud i hem fet actuacions a tots els barris»


  • Gabriel Fernàndez (ERC): «Està en marxa enrere la ciutat, els de sempre ens porten als llocs de sempre. El 2015 vam entomar la pitjor situació de Sabadell, la corrupció que ens va portar al desastre i ara un govern amb falta d’empatia»


  • Nani Valero (Crida per Sabadell): «La ciutat està pendent d’un fil a punt de trencar-se, igual que l’economia de moltes famílies de Sabadell, a causa de la falta d’enteniment del govern actual»


  • Joan García (Ciutadans): «La gestió actual no es deu. Ni tampoc el quadripartit fallit ni el govern de Bustos. Cal que arribi la gestió política a Sabadell».


  • Lluís Matas (Junts per Sabadell): «Hem desaprofitat molt: grisos del govern de Bustos i desgavell del govern quadripartit. El 2019 va començar a funcionar i nosaltres no ens traurem els mèrits»


  • Joan Mena (En Comú Podem): «Cal millorar les infraestructures i el Vallès. Cal comprar i gestionar el sòl d’aquesta ciutat i on volem desenvolupar-lo i volem apostar per la formació professional. Necessitem indústria però amb treballadors professionals».

El PDECat reclama espai en el debat

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha obligat a incloure el candidat del Partit Demòcrata, Sabadell, Amadeu Papiol, una formació sense representació al consistori, però que ha apel·lat al seu dret electoral per reclamar el seu concurs. No obstant, l’emissora pública de Sabadell, organitzadora del debat, està subjecta a la Llei orgànica de règim electoral general (LOREG) i pot forçar així la seva participació.

La decisió és fruit d’una resolució precisament de la Junta Electoral Provincial, del passat 30 d’abril, que va dictaminar, en cas que el PDECat coincidís amb Junts en un municipi, que es repartissin al 50 per cent els drets electorals, segons ha informat el digital iSabadell.

No obstant, el perfil del candidat durant el debat ha sigut baix. Ha teixit complicitats amb ERC i En Comú Podem. Per contra, s’ha mostrat a favor del Quart Cinturó i la defensa del català sota tots els conceptes.