Contra el pacte pressupostari

Més de 3.000 persones protesten a Sabadell contra el pacte per la B-40 del Govern i el PSC

Malgrat l’acord de pressupostos, membres d’ERC de Sabadell i Terrassa han participat en la manifestació juntament amb la CUP i els Comuns

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’impuls de la B-40 pactat entre el Govern i el PSC en el marc dels pressupostos ha motivat que més de 3.000 persones –4.000 segons els convocants– hagin participat aquest diumenge a Sabadell en una manifestació contra l’anomenat Quart Cinturó. Es tracta d’una infraestructura que va ser projectada a la dècada dels seixanta i que els comptes revifen ara perquè s’allargui des de Terrassa fins a Sabadell. Es tracta de la cessió que va fer ERC, històricament en contra del projecte, per sumar el suport definitiu dels socialistes als pressupostos. Tot i així, dirigents republicans del Vallès Occidental s’han afegit a la protesta juntament amb la CUP i els Comuns.

‘No a la ronda Nord’, ‘Qui estima el Vallès no el destrueix’ i ‘Unides i en lluita per la defensa del territori’, són alguns dels lemes que han portat els manifestants durant la marxa organitzada per la plataforma Campanya Contra el Quart Cinturó. Però també han corejat consignes com ‘Aragonès, no ens toquis el Vallès’. La majoria de participants han sigut veïns dels dos vallesos, als quals s’han afegit una quinzena de tractors.

La previsió és que el Parlament aprovi els pressupostos definitivament el 10 de març i que, just després, en tan sols 21 dies com a màxim, la Generalitat i la Moncloa firmin el conveni per transferir la partida per executar l’obra. No serà fàcil, ja que en aquests moments republicans i socialistes interpreten l’escrit de manera diferent en l’acord sobre els macroprojectes. Burxant en aquesta dissonància, Junts ha presentat esmenes per obligar els dos partits a votar amb claredat si recolzen o no la B-40, l’ampliació de l’aeroport i el Hard Rock.

Malgrat l’acord del president Pere Aragonès amb Salvador Illa i el fet que la direcció d’ERC no ha cridat a participar en la mobilització, comandaments territorials dels republicans sí que s’han afegit a la protesta, cosa que ja donaven per descomptat que passaria a la seu del carrer Calàbria. Dissabte que ve, dia 4 de març, hi ha convocada una altra protesta a Barcelona en contra dels macroprojectes.

Les contradiccions a ERC

Conscients del que ha de venir i de les contradiccions dins d’ERC, els Comuns, que formen part de l’acord pressupostari, han alçat especialment la veu. La seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, ha advertit que rebutjaran els pròxims pressupostos de la Generalitat si ara es destina «un sol euro»a algun macroprojecte. I és que, un cop es firmi el conveni, l’Estat hauria de traspassar la partida que, al seu torn, s’hauria d’incorporar als pressupostos catalans. «No ens tremolaran les cames en el moment de dir ‘no’ als pròxims pressupostos si hi ha un sol euro destinat a l’ampliació de l’aeroport, a la construcció del Quart Cinturó o al casino més gran d’Europa», ha advertit.

El diputat de la CUP Xavier Pellicer s’ha afegit a la crítica i ha instat ERC a trencar el pacte pressupostari amb el PSC. «És un acord que ven el país a la patronal, a Cecot i a Foment del Treball», ha etzibat. També ha qualificat d’«hipòcrita» tant l’actitud dels republicans com la dels Comuns, que ha assenyalat per tenir la clau perquè els comptes prosperin.

«No hi ha consens»

Notícies relacionades

Per al portaveu de la plataforma que ha convocat la manifestació, Toni Altaió, ha quedat demostrat aquest diumenge que «no hi ha consens» sobre aquesta infraestructura malgrat que algunes formacions, com el PSC, ho asseguren. «Suposa un greu atac als espais agroforestals i contribuiria molt negativament a un increment de la pèrdua de la diversitat», ha advertit.

Més d’un miler de persones i col·lectius s’han afegit també a un manifest que denuncia «la falta de propostes reals en mobilitat sostenible» i la «poca coherència» que atribueixen al projecte amb la situació d’emergència climàtica. El text demana explícitament que no s’aprovin els pressupostos, que s’abandonin les construccions ja iniciades i que s’aposti per la inversió en infraestructures ferroviàries per connectar el Vallès.