Cas Mercuri

Sis excàrrecs de l’Ajuntament de Sabadell, a judici per abocaments il·legals

La jutge del cas demana un aval d’1,1 milions d’euros als acusats i al consistori

Sis excàrrecs de l’Ajuntament de Sabadell, a judici per abocaments il·legals

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
ACN

La jutge d’instrucció del cas Mercuri ha dictat obertura del judici oral per la peça número 6, coneguda com a Can Xupa, en la qual són acusats sis excàrrecs de l’Ajuntament de Sabadell (Vallès Occidental) per haver facilitat abocaments il·legals de terres en una finca el 2011 sense disposar de les llicències necessàries per a dur-ho a terme. 

Són tres regidors, un coordinador, un arquitecte tècnic i el cap de la Policia Municipal, tots acusats d’un delicte continuat contra el medi ambient. Dos d’ells també estan acusats de tràfic d’influències, mentre que la resta ho estan per un delicte contra l’ordenació del territori i per prevaricació. 

Se’ls considera presumptes responsables d’un abocament de 53 de runa a la finca Can Xupa, procedent de les obres de la prolongació dels FGC i del polígon comercial Sant Pau de Riu-sec.

Abocament massiu i descontrolat

Els terrenys on es va realitzar l’abocament estaven qualificats com a no urbanitzables amb valor agrari i inclosos en els espais d’interès mediambiental com a zona de valor agrícola i d’interès ecològic. L’abocament es va realitzar de manera massiva i descontrolada sense cap llicència.

La va promoure l’exregidor del PP Jordi Soriano, representant de la mercantil GTA Onlae. Ell i l’arquitecte tècnic José Manuel González estan acusats d’un delicte continuat de tràfic d’influències i d’un delicte continuat contra el medi ambient.

La causa també assenyala l’exregidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes (PSC) per un delicte continuat contra l’ordenació del territori, un delicte de prevaricació administrativa i un delicte continuat contra el medi ambient. La jutge envia a judici pels mateixos tres il·lícit l’exregidor d’Urbanisme Joan Manau, l’exintendent de la Policia Municipal José Miguel Duran i l’ex Coordinador d’Espai Públic Xavier Izquierdo –càrrec de confiança del PSC–.

En la resolució judicial a la qual ha tingut accés l’ACN, la magistrada decreta el sobreseïment provisional de la investigació contra l’ex número 2 de la Policia Municipal, Antonio Sánchez, al considerar que no queda acreditada la seva participació en els fets investigats.

Fiança d’1,15 milions

La jutge reclama als sis acusats i a l’Ajuntament de Sabadell una fiança solidària d’1,15 milions d’euros per afrontar les quantitats demanades en concepte de responsabilitat civil. Aquesta indemnització la demana Quirze Elies, propietari de Ca n’Alzina, finca adjacent a Can Xupa.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC), que exerceix l’acusació popular, s’ha oposat «radicalment» que l’ajuntament avali part de la fiança d’una reposició de terrenys «alterats pels comportaments presumptament corruptes de responsables polítics i càrrecs de confiança del PSC». En un comunicat, el col·lectiu demana imposar aquesta fiança al PSC.

Penes de fins a quatre anys de presó

Segons la fiscalia i la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, els abocaments van comptar presumptament amb el consentiment i encobriment dels màxims responsables municipals d’Urbanisme i de Sostenibilitat del govern del PSC, Joan Manau i Ricard Estrada, i del màxim responsable de la Policial Municipal, José Miguel Duran.

Malgrat tenir coneixement que es tractava d’una activitat il·lícita, els acusats no van fer res per aturar-la ni van tramitar o fer desaparèixer les actes de les denúncies emeses pels agents de la Unitat de Vigilància Rural de la Policia Municipal, a més de no tramitar expedients disciplinaris oberts.

La fiscalia demana quatre anys de presó i deu d’inhabilitació per a Joan Manau, ex tinent d’alcalde d’Urbanisme i Espai Públic, i per a Ricard Estrada, exregidor de Sostenibilitat i Ecosistemes, els dos del PSC, pels delictes continuats contra l’ordenació del territori i prevaricació.

Notícies relacionades

Així mateix, demana tres anys de presó i 120.000 euros de multa per a Jordi Soriano, exregidor del PP i representant de l’empresa GTA Onlae, i José Manuel G.P., arquitecte tècnic, per tràfic d’influències; dos anys de presó i inhabilitació durant vuit anys per a l’intendent en cap de la Policia Municipal José Miguel Duran per delicte contra el territori i prevaricació i un any i cinc mesos de presó i sis anys d’inhabilitació per a Xavier Izquierdo, càrrec de confiança del PSC i coordinador d’Espai Públic, pels mateixos delictes que els altres membres del govern municipal.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO