PACO FERNÁNDEZ

Canvien 3 anys de presó per treballs comunitaris a l'exgerent de consorcis del Vallès Occidental condemnat per malversació

Fernández va desviar entre 2011 i 2012 gairebé 33.000 euros de fons públics a despeses particulars, i l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, es va beneficiar de 326 euros

L'acusació popular en el 'cas Mercuri' anuncia que recorrerà la decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)

carla-gonzlez

carla-gonzlez

4
Es llegeix en minuts
ACN

L’Audiència de Barcelona ha suspès l’ingrés a presó de l’exgerent de tres consorcis del Vallès Occidental, condemnat a tres anys per malversació i falsedat documental, i li ha substituït la pena per dos anys de treballs en benefici de la comunitat, com havia demanat la fiscalia i en contra del criteri de l’acusació popular en el ‘cas Mercuri’, Sabadell Lliure de Corrupció, i de l’acusació particular, el Consell Comarcal.

Paco Fernández va desviar entre 2011 i 2012 gairebé 33.000 euros de fons públics a despeses particulars, i l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, es va beneficiar de 326 euros. L’exgerent va acceptar tres anys de presó i sis d’inhabilitació per malversació de fons públics i falsedat documental, a l’haver desviat fraudulentament 32.877 euros entre el 2011 i el 2012.

Paco Fernández, també exregidor de Sabadell, va pactar amb la fiscalia, que va demanar la suspensió de l’ingrés a la presó si no delinqueix en cinc anys i fa dos anys de treballs en benefici de la comunitat i un curs d’ètica i moral en els negocis.

El Consell Comarcal i la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció van acceptar la pena, però s’oposaven a la suspensió de la presó. L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos va acceptar tornar 326 euros que va costar la seva assistència a un congrés del PSOE a Andalusia.

Fernández va arribar a cobrar més de 17.000 euros per viatges no realitzats 

Sabadell Lliure de Corrupció va lamentar la decisió de la magistrada i la postura de la fiscalia, favorable a la suspensió, i ha anunciat que la recorrerà davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al considerar que Fernández no ha fet cap esforç econòmic per tornar els diners, que el delicat estat de salut no ha sigut degudament acreditat i que segueix acusat de delictes de corrupció en altres peces separades del ’cas Mercuri’.

Segons es considera provat i consta en la sentència, el 2006 i el 2007 Fernández va ser nomenat gerent de tres consorcis de la comarca del Vallès Occidental: el de residus (CRGVOC), el de turisme (CTVOC) i el d’ocupació i promoció econòmica (COPEVO).

Va ser destituït el novembre del 2014. Era l’encarregat de la gestió econòmica dels ens comarcals i s’encarregava d’autoritzar els pagaments i despeses juntament amb la interventora. A part dels seus sous, disposava de targetes bancàries i un Teletac per pagar-se les despeses de desplaçament, allotjament i d’altres.

Abusant de la seva posició, i almenys entre el gener del 2011 i el novembre del 2012, va utilitzar les targetes per fer centenars pagaments no relacionats amb el treball i va cobrar indegudament centenars de dietes. Així, per exemple, va cobrar més de 17.000 euros del consorci de residus per desenes de viatges no realitzats a Madrid, València, Astúries o Bilbao, que justificava amb documents falsos firmats per ell. Amb la targeta Teletac del mateix consorci va pagar 174 euros en peatges d’autopistes per trajectes particulars, molts, en cap de setmana.

Apropiació indeguda i autorització de pagaments a tercers 

Fernández va arribar a duplicar i fins i tot triplicar la compensació econòmica que li corresponia per quilometratge amb vehicle propi i manutenció, ja que la reclamava a més d’un consorci simultàniament. Amb aquest sistema va cobrar indegudament més de 7.100 euros en total dels tres consorcis.

També va reclamar i va justificar el dret a ser indemnitzat per despeses personals i alienes als consorcis pagats en efectiu o amb les targetes dels consorcis. Així, va pagar gasolina, xiclets, preservatius, carbó, aparcaments, manutenció i pa. En total es va gastar 1.752 euros dels consorcis de turisme i residus. També va reclamar i cobrar 135 euros d’algun dels consorcis per a activitats organitzades i pagades per un altre dels consorcis que dirigia.

Finalment, va reclamar per quilometratge distàncies superiors a les que realment havia fet, sobretot pel consorci de residus. Almenys va cobrar indegudament 5.000 euros per aquesta via.

A més, va autoritzar el pagament a través del consorci de residus de les seves despeses de vols, allotjament, restauració i aparcament per assistir a un congrés federal del PSOE a Andalusia el gener del 2012 amb fons del consorci de residus. Ell es va beneficiar de 684 euros, i va autoritzar el pagament de despeses pel mateix congrés a Bustos326 euros, i Gallardo508 euros.

Suspensió de la presó

En una vista que va tenir lloc el 15 d’octubre a la sala de jurat de l’Audiència de Barcelona, FernándezBustos Magdalena Gallardo, exdirigent socialista, van acceptar les penes.

Fernández ha sigut condemnat a tres anys de presó i sis d’inhabilitació per malversació i falsedat, i ja ha tornat els 32.042 euros que es va quedar de forma irregular. Bustos i Gallardo han sigut condemnats a títol lucratiu per haver anat al congrés federal del PSOE a Andalusia el gener del 2012 amb les despeses d’allotjament pagades pel Consorci de Residus del Vallès Occidental gràcies a la gestió fraudulenta de Fernández. Han de tornar 326 i 508 euros respectivament.

La fiscalia i la defensa de Fernández van demanar la suspensió de l’ingrés a la presó durant almenys cinc anys i amb la condició que faci treballs en benefici de la comunitat durant dos anys, amb l’assistència a un curs d’ètica i moral en els negocis.

El ministeri públic té en compte que és la primera condemna, tot i que està investigat en un altre cas, i que ja ha tornat tots els diners desviats. A més, creu que els diners defraudats van suposar una mínima part del pressupost dels consorcis, que gestionen milions d’euros. La defensa també ha al·legat l’estat de salut del condemnat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’acusació popular, exercida per Sabadell Lliure de Corrupció, i la particular, exercida pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, ja es van oposar a la suspensió de la presó, al considerar que aquest cas s’emmarca en una causa més gran de corrupció, el ‘cas Mercuri’, i que Fernández es va aprofitar del seu càrrec, tot i que cobrava importants sous públics en temps de crisi econòmica.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA