26 d’oct 2020

Anar al contingut

PACO FERNÁNDEZ

L'exgerent de consorcis del Vallès Occidental accepta tres anys de presó per malversar prop de 33.000 euros

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos va acceptar tornar els 326 euros que va costar la seva assistència a un congrés del PSOE a Andalusia

La fiscalia i la defensa de Fernández han demanat la suspensió de l'ingrés a la presó durant almenys cinc anys i complint certes condicions

ACN / El Periódico

L'exgerent de consorcis del Vallès Occidental accepta tres anys de presó per malversar prop de 33.000 euros

L’exgerent de tres consorcis del Vallès Occidental ha acceptat tres anys de presó i sis d’inhabilitació per malversació de fons públics i falsedat documental, a l’haver desviat fraudulentament 32.877 euros entre el 2011 i el 2012.

Paco Fernández, també exregidor de Sabadell, ha pactat amb la fiscalia, que ha demanat la suspensió de l’ingrés a la presó si no delinqueix en cinc anys i fa dos anys de treballs en benefici de la comunitat i un curs d’ètica i moral en els negocis.

El Consell Comarcal i la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció han acceptat la pena, però s’oposen a la suspensió de la presó. L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos ha acceptat tornar 326 euros que va costar la seva assistència a un congrés del PSOE a Andalusia.

Més de 17.000 euros del consorci de residus per viatges no realitzats


Segons es considera provat i constarà en la sentència, el 2006 i el 2007 Fernández va ser nomenat gerent de tres consorcis de la comarca del Vallès Occidental: el de residus (CRGVOC), el de turisme (CTVOC) i el d’ocupació  promoció econòmica (COPEVO).

Va ser destituït el novembre del 2014. Era l’encarregat de la gestió econòmica dels ens comarcals i s’encarregava d’autoritzar els pagaments i despeses juntament amb la interventora. A part dels seus sous, disposava de targetes bancàries i un Teletac per pagar-se les despeses de desplaçament, allotjament i d’altres.

Abusant de la seva posició, i almenys entre el gener del 2011 i el novembre del 2012, va utilitzar les targetes per fer centenars de pagaments no relacionats amb la feina i va cobrar indegudament centenars de dietes.

Així, per exemple, va cobrar més de 17.000 euros del consorci de residus per desenes de viatges no realitzats a Madrid, València, Astúries o Bilbao, que justificava amb documents falsos firmats per ell. Amb la targeta Teletac del mateix consorci va pagar 174 euros en peatges d’autopistes per trajectes particulars, molts, en cap de setmana.

Fernández va arribar a triplicar la compensació econòmica per quilometratge 

Fernández va arribar a duplicar i fins i tot triplicar la compensació econòmica que li corresponia per quilometratge amb vehicle propi i manutenció, ja que la reclamava a més d’un consorci simultàniament. Amb aquest sistema va cobrar indegudament més de 7.100 euros en total dels tres consorcis.

També va reclamar i va justificar el dret a ser indemnitzat per despeses personals i alienes als consorcis pagades en efectiu o amb les targetes dels consorcis. Així, va pagar gasolinaxicletspreservatiuscarbóaparcamentsmanutenció i pa. En total es va gastar 1.752 euros dels consorcis de turisme i residus. També va reclamar i va cobrar 135 euros d’algun dels consorcis per a activitats organitzades i pagades per un altre dels consorcis que dirigia.

Finalment, va reclamar per quilometratge distàncies superiors a les que realment havia fet, sobretot pel consorci de residus. Almenys va cobrar indegudament 5.000 euros per aquesta via.

A més, va autoritzar el pagament a través del consorci de residus de les seves despeses de volsallotjamentrestauració aparcament per assistir a un congrés federal del PSOE a Andalusia el gener del 2012 amb fons del consorci de residus. Ell es va beneficiar de 684 euros, i va autoritzar el pagament de despeses pel mateix congrés a Bustos326 euros, i Gallardo508 euros.

Suspensió de la presó

En una vista que va tenir lloc aquest dijous passat al migdia a la sala de jurat de l’Audiència de Barcelona Fernández, Bustos i Magdalena Gallardo, exdirigent socialista, van acceptar les penes. Fernández va ser condemnat a tres anys de presó i sis d’inhabilitació per malversació i falsedat, i ja ha tornat els 32.042 euros que es va quedar de forma irregular.

Bustos i Gallardo van ser condemnats a títol lucratiu per haver anat al congrés federal del PSOE a Andalusia el gener del 2012 amb les despeses d’allotjament pagades pel Consorci de Residus del Vallès Occidental gràcies a la gestió fraudulenta de Fernández. Han de tornar 326 i 508 euros respectivament.

La fiscalia i la defensa de Fernández van demanar la suspensió de l’ingrés a la presó durant almenys cinc anys i amb la condició que faci treballs en benefici de la comunitat durant dos anys, i amb l’assistència a un curs d’ètica i moral en els negocis.

La magistrada decidirà sobre la suspensió de la presó en els pròxims dies 

El ministeri públic té en compte que és la primera condemna, tot i que està investigat en un altre cas, i que ja ha tornat tots els diners desviats. A més, creu que els diners defraudats van suposar una mínima part del pressupost dels consorcis, que gestionen milions d’euros. La defensa també va al·legar l’estat de salut del condemnat.

Per la seva banda, l’acusació popular, exercida per Sabadell Lliure de Corrupció, i la particular, exercida pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, es van oposar a la suspensió de la presó, ja que consideren que aquest cas s’emmarca en una causa més gran de corrupció, el ‘cas Mercuri’, i que Fernández es va aprofitar del seu càrrec, tot i que cobrava importants sous públics en temps de crisi econòmica.

La magistrada decidirà sobre la suspensió de la presó en els pròxims dies.

Més notícies de Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA