Vivenda social

¿Existeixen alternatives al lloguer tradicional? Rubí estudia noves formes d’accés a la vivenda

  • La ciutat vallesana arrenca el cicle d’activitats sota el lema ‘Parlem d’habitatge’

  • Presenten exemples innovadors de lloguer, masoveria urbana i vivenda cooperativa

¿Existeixen alternatives al lloguer tradicional? Rubí estudia noves formes d’accés a la vivenda

Ayuntamiento de Rubí

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rubí ha acollit la primera trobada del cicle d’activitats anomenat ‘¡Parlem d’habitatge!’ organitzat pel consistori de la ciutat vallesana.

En la troballa s’han exposat i debatut models alternatius d’accés i tinença de la vivenda. No obstant, la jornada ha complert el seu objectiu, segons l’ajuntament: «Donar a conèixer a la ciutadania noves possibilitats de promoció del lloguer assequible, així com projectes de masoveria urbana i vivenda cooperativa». Així mateix, apunten que aquestes alternatives «s’estan aplicant amb èxit en altres municipis, com per exemple Mataró o a Osona».

La regidora de vivenda, Ànnia García Moreno, ha emmarcat aquest cicle en els compromisos adoptats en el Pla local de vivenda 2021-2027, amb la voluntat de generar un vincle entre «administració i ciutadania» en aquest àmbit. «Aquesta primera jornada ens ha permès abordar opcions alternatives d’accés a la vivenda que també ens agradaria explorar a Rubí, amb la voluntat de continuar treballant per garantir el dret essencial a una llar digna», ha manifestat la regidora.

García Moreno ha aprofitat la coincidència de la trobada amb la commemoració del Dia Internacional de les Dones, 8 de març, per visibilitzar la desigualtat de gènere que també es dona en l’àmbit de la vivenda. Ha volgut plasmar, amb dades, «la desigualtat actual», destacant que el 80% de les llars monoparentals a Rubí són capitanejades per mares que s’encarreguen dels fills i ha emfatitzat que «existeix una notable diferència d’ingressos entre les dones i els homes inscrits en el Registre de Sol·licitants de ‘Vivenda amb Protecció Oficial’»: «Mentre que elles tenen una mitjana d’ingressos de 24.449 €, els homes la tenen de 37.640 €», denuncia.

La sessió també ha acostat als assistents l’opció de la masoveria urbana. L’arquitecta de Celobert, Helena Trias Prats, ha explicat en què consisteix aquest model d’accés a la vivenda i com s’està implementant a la comarca d’Osona. Per la seva banda, Tamara Mateo i Sergi Rodríguez, masoveres de Ca n’Amell, han explicat la seva experiència personal en una masia que pertany a una residència de persones grans, cosa que els ha permès establir una xarxa tant amb les persones d’aquest equipament com amb la gent del barri.

En l’últim bloc de la jornada, s’ha parlat de vivenda cooperativa. El tècnic d’impuls de nous projectes de Sostre Cívic, Yabel Pérez Moreno, ha detallat en què consisteix i com es legisla, i els diferents sistemes que té una cooperativa per construir o rehabilitar, des de la cessió de l’ús del sòl per part de les administracions a la compra directa de l’espai. Finalment, el director de Vivienda de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Xavier Anzano Bergua, ha exposat les dificultats que han d’afrontar les administracions a l’hora de mobilitzar i retenir el parc públic existent, així com l’experiència del seu municipi en l’impuls d’una cooperativa de vivenda que fa funcions de promotora, però que també acompanya i assessora les persones inquilines.

Notícies relacionades

La jornada s’ha conclòs amb un debat en el qual s’ha alertat de la «necessitat de teixir fortes aliances entre l’administració i el sector privat» amb què es pretén incrementar el parc de vivendes de lloguer accessibles. També s’ha apuntat la conveniència de replantejar la relació de la ciutadania amb les vivendes perquè «floreixin noves fórmules que encara, avui dia, són minoritàries».

Llegeix totes les notícies de Rubí a EL PERIÓDICO Rubí