Contaminació acústica

El soroll del trànsit amenaça la salut del 60% de la població de Rubí

L’Ajuntament de la ciutat vallesana ha anunciat que està redactant l’ordenança que regularà el soroll i les vibracions a la ciutat

El soroll del trànsit amenaça la salut del 60% de la població de Rubí

Ayuntamiento de Rubí

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) assegura que el 58,6% de la població de Rubí (Vallès Occidental) està exposada a nivells de soroll perjudicials per a la seva salut arran de la circulació interurbana que emet soroll per sobre dels límits de 55 dB Lden –grau de decibels durant el dia, tard i nit. A més, fins al 9,50% de la ciutadania estaria patint un «alt grau de molèsties».

En aquest sentit, des d’ISGlobal remarquen que l’exposició prolongada al soroll del trànsit rodat pot provocar una reacció d’estrès sostingut, l’augment de la freqüència cardíaca i de la pressió arterial i en la vasoconstricció, cosa que pot acabar donant lloc a malalties cròniques, com les cardiovasculars o trastorns de depressió i ansietat.

Aquesta mateixa setmana, l’Ajuntament de Rubí ha anunciat que està treballant una ordenança que regularà el soroll i les vibracions. El document tindrà per objecte concretar els instruments jurídics i tècnics necessaris perquè es pugui donar una resposta adequada a les inquietuds de la ciutadania en relació amb la contaminació acústica, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida.

40 queixes i propostes

L’ordenança es va obrir a consulta pública prèvia al febrer a través de la plataforma Rubí Participa en la qual es van recollir una quarantena de queixes i propostes relacionades amb el soroll. La queixa que més es repeteix és la dels sorolls derivats de bars, restaurants i locals, seguida de la queixa del soroll derivat del trànsit, com cotxes, camions, vehicles de recollida d’escombraries, autobusos, etc. En aquest sentit, els ciutadans proposen més controls de sorolls als carrers, així com incorporar més autobusos urbans elèctrics o híbrids per reduir el soroll i les vibracions que provoquen.

«El soroll incideix en la qualitat de vida de les persones i, a més, pot provocar efectes nocius en la salut i en el comportament, tant individuals com socials», admet el consistori, que explica: «es considera un agent contaminant més, des que així es va reconèixer oficialment per primera vegada en la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient Humà, reunida a Estocolm el 1972».

Notícies relacionades

L’ordenança tindrà per objectiu regular les mesures i instruments municipals necessaris per prevenir i corregir la contaminació acústica. Quedaran sotmesos a l’ordenança qualsevol instal·lació, maquinària, projecte de construcció, relacions de veïnat, comportament ciutadà o activitat de caràcter públic o privat, d’acord amb el que estableixi la norma, susceptibles de generar contaminació acústica per soroll, per vibracions o per soroll i vibracions.

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Rubí