contra el nazisme

Rubí participarà en la cerimònia virtual que commemora el 75è aniversari de l'alliberament de Mauthausen

La ciutat ha sigut convidada a aquest acte simbòlic ja que 11 persones de la ciutat van ser empresonades en aquest camp de concentració

image-2

image-2 / Jacqueline Godany

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rubí participarà en la cerimònia virtual de commemoració del 75è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, que tindrà lloc el pròxim 10 de maig, en record de les onze persones de la ciutat que hi van estar empresonades.

Des del 1946, les cerimònies de commemoració i alliberament es duen a terme anualment al memorial del camp de concentració de Mauthausen i a les ubicacions dels antics subcamps. Aquest any, l’Ajuntament de Rubí havia d’assistir-hi convidat per l’Amical Mauthausen, però, finalment, això no serà possible, ja que la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a suspendre l’acte i buscar un nou format per a l’homenatge.

Homenatge virtual

Amical Mauthausen i altres camps, en estreta col·laboració amb el Comitè Internacional de Mauthausen (CIM), han organitzat una cerimònia d’alliberament internacional virtual, que tindrà lloc el 10 de maig d’11 a 12 h. Aquesta s’iniciarà amb una salutació i la lectura del jurament de Mauthausen en diferents idiomes, ja que el 90% de les víctimes no eren alemanyes ni austríaques. 

Després dels parlaments del president del Comitè Austríac de Mauthausen (MKO), Willi Memyi, i del president del Comitè Internacional de Mauthausen (CIM), Guy Dockendorf, es passaran declaracions en vídeo de supervivents i representants de diferents països al voltant del tema humanitat sense fronteres, informes sobre l’alliberament i el treball per al Mai Més, emmarcat en contribucions musicals.

A més, des d’aquesta setmana i fins al 20 de maig, tindran lloc les setmanes de commemoració virtuals. Durant aquest temps, la web del MKO publicarà vídeos curts de supervivents de camps de concentració i testimonis directes, informes dels alliberadors, declaracions d’organitzacions de víctimes i ambaixadors, i iniciatives commemoratives locals, entre d’altres.

Set habitants de Rubí assassinats

Dels 11 ciutadans de la localitat que van passar en algun moment per Mauthausen, només quatre van poder veure’n l’alliberament. La resta van morir assassinats a Mauthausen mateix o en algun dels seus subcamps, principalment Gusen. 

«Rubí, a través de la regidoria de Memòria Històrica, vetllarà per donar reconeixement a aquestes persones de la nostra ciutat participant en aquest acte virtual, extensible a totes les persones que van patir la deportació, amb la plena convicció que és amb aquesta pedagogia com es pot frenar i aturar el feixisme», ha destacat Pau Navarro Cano, regidor de Memòria Històrica, que ha afegit que «aquest és justament un dels punts que promourà l’agermanament que pròximament s’aprovarà amb el municipi dels Guiamets», lloc de naixement de Neus Català Pallejà.

En record de les víctimes

El 75è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen coincideix amb l’homenatge que també rebran els deportats de Rubí aquest any mitjançant la col·locació a la ciutat d’onze ‘stolpersteine’, les llambordes commemoratives de l’artista Gunter Demning. 

Notícies relacionades

La seva instal·lació havia de tenir lloc aquest mes d’abril però va ser ajornada davant de la situació d’emergència sanitària. En funció de la disponibilitat del seu creador, el Memorial Democràtic de la Generalitat acordarà una nova data per celebrar aquest homenatge.

Més notícies de Rubí