reparació històrica

Rubí retirarà les últimes plaques amb simbologia franquista situades en edificis de vivendes

L'Ajuntament ha dirigit una carta a una desena de comunitats de propietaris informant-los de la pròxima substitució d'aquests elements

La majoria van ser substituïdes el 2012, però encara en queden algunes als carrers de Lumière, Miquel Servet, Lluís Ribas, Joan Maragall i Primer de Maig

Rubí. Retirada de plaques dels habitatges amb simbologia franquista

Rubí. Retirada de plaques dels habitatges amb simbologia franquista / EL PUNT (EL PUNT)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Rubí ha enviat una carta a les comunitats de propietaris d’11 edificis de vivendes de la ciutat anunciant-los la pròxima retirada de les plaques amb simbologia franquista que encara hi ha a les seves façanes. 

La substitució d’aquests elements dona compliment a la Llei de memòria històrica, 52/2007, del 26 de desembre, segons la qual les administracions públiques han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació personal o col·lectiva de la sublevació militar, de la Guerra civil i de la repressió de la dictadura.

Rubí disposava de 36 plaques amb simbologia franquista ubicades en edificis de vivendes. La majoria van ser substituïdes el 2012, però encara en queden algunes als carrers de Lumière, Miquel Servet, Lluís Ribas, Joan Maragall i Primer de Maig.

Mitjançant una carta, el Consistori informa els presidents de les comunitats de propietaris afectades de la seva intenció de retirar aquests distintius i substituir-los per plaques merament identificatives, sense cost per al veïnat. Si en el termini de 30 de dies aquestes comunitats no responen per escrit manifestant-se en contra de l’actuació, l’Ajuntament entendrà que hi estan d’acord i procedirà a la substitució de la simbologia.

La retirada d’aquestes plaques és un dels compromisos adoptats per la Mesa local de la memòria històrica, constituïda fa un any. Més enllà d’aquests elements, Rubí no conserva cap carrer o plaça amb nomenclatura vinculada al franquisme.

Notícies relacionades

«Amb la substitució d’aquestes últimes plaques donarem compliment a la llei però, sobretot, farem un acte de justícia a les persones represaliades durant la Guerra civil i el franquisme», ha subratllat el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano.

Més notícies de Rubí