L’assassinat del pilot desertor, possible encàrrec del Kremlin a mafiosos

L’assassinat del pilot desertor, possible encàrrec del Kremlin a mafiosos

UKRAINE MEDIA CENTER

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Vuit trets a primera hora de la tarda, en una zona poblada, amb videocàmeres, amb dos dels trets fallats i un tercer de no mortal, una fugida atropellada en un cotxe robat, deixant els casquets a terra... La manera en què els botxins del desertor rus Maksim Kuzminov li van treure la vida en un garatge de la Vila Joiosa (Alacant) ha reforçat experts en ingerència de la Seguretat de l’Estat la sospita que darrere del crim hi ha un encàrrec del Kremlin a mafiosos.

És la seva hipòtesi en la investigació sobre l’assassinat comès el 13 de febrer. No tenen dubte les fonts consultades d’una inspiració o encàrrec directe del Kremlin, més concretament militar, però sí descarten una execució comesa per agents amb clara filiació o dependència jeràrquica del servei secret rus vinguts ex professo. Les mateixes fonts creuen que el o els sicaris subcontractats podrien no haver abandonat el territori espanyol, i que aquesta podria no ser la seva primera missió mortal complerta per encàrrec en aquest país.

Notícies relacionades

Des d’abans de l’esclat de l’actual invasió d’Ucraïna, "els russos han diluït les fronteres entre serveis d’intel·ligència i crim organitzat. Avui, depenent de l’objectiu, prefereixen externalitzar-lo", explica una de les esmentades fonts, i confirma aquesta explicació una altra, aquesta de l’àmbit diplomàtic, que assenyala com mafiosos russos són utilitzats per Moscou també com a informants als països en què s’implanten.

No és el cas dels enverinaments d’Aleksandr Litvinenko o de Serguei Skripal, oficials d’intel·ligència d’alt nivell. El de recórrer a sicaris de grups mafiosos és un mètode últimament preferit per Rússia per atacar dissidents i opositors de categoria inferior. Té l’avantatge que els autors, si són capturats, no compten amb traçabilitat que pugui portar a l’Estat rus i, per tant, causar un conflicte diplomàtic, però deixa un clar missatge.

Temes:

Intel Espanyol