L’endimoniada legislatura

L’amnistia supera el primer tràmit a l’esquivar les esmenes del PP i Vox

ERC presentarà canvis que afirma que es pactaran amb el PSOE

«La seva proposta dinamita el pluralisme polític», va retreure Cervera als conservadors

«L’amnistia […] és idònia i necessària per salvar el conflicte de Catalunya», va ser la defensa que va fer el socialista Rallo

L’amnistia supera el primer tràmit  a l’esquivar les esmenes del PP i Vox

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’amnistia va esquivar ahir les esmenes a la totalitat presentades pel PP i Vox. Va ser al final d’un ple intens en el qual es va escenificar el primer frec entre el Govern de coalició i Junts, amb els postconvergents amenaçant de tombar els tres reials decrets impulsats per l’Executiu, entre els quals el que conté les mesures contra la inflació. Tot i així, el bloc de la investidura va rebutjar les propostes de populars i ultres i va permetre que la mesura de gràcia, pactada pel PSOE amb ERC i Junts a canvi de la investidura de Pedro Sánchez, segueixi el seu camí.

Per segona vegada, la proposició de llei d’amnistia que van registrar els socialistes en solitari a mitjans del mes de novembre passat va ser debatuda pel Congrés, tot i que el ple es va celebrar al Senat al estar el primer en obres. Els arguments, tant a favor com en contra, amb prou feines van variar durant els últims mesos. La número dos del PP, Cuca Gamarra, va reiterar que és inconstitucional, fruit de la necessitat de Pedro Sánchez de comptar amb els vots de Junts i un "pagament" que els socialistes "arrossegaran durant dècades". També va presumir que en aquest mateix ple del Senat es va aprovar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució l’octubre del 2017. La portaveu de Vox, Pepa Millán, va dir també tres quarts del mateix, tot i que en un to més dur.

Els populars pretenien substituir la norma per una altra que plantejava la dissolució dels partits que promoguin referèndums il·legals i penes de presó per a aquelles autoritats que declarin la independència o convoquin consultes il·legals. El partit d’extrema dreta, per la seva banda, volia castigar amb penes de 6 a 10 anys de presó qui negociï assumptes parlamentaris amb condemnats o pròfugs de la justícia. Les dues proposicions van ser rebutjades per la majoria absoluta del PSOE (121), Sumar (26), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), el PNB (5), Podem (5) i BNG (1). A petició del PP la votació es va fer per crida, i no de manera telemàtica, per exposar tots els diputats del bloc de la investidura.

Tensió sense friccions

Amb el resultat ja cantat abans de començar el debat, l’expectació va acabar posada en la intervenció del diputat de Junts, Josep Maria Cervera, després que els postconvergents amenacessin de tombar els tres reials decrets del Govern, i, pel mateix, en el discurs del seu homòleg socialista, Artemi Rallo. No obstant, ni l’un ni l’altre es van dirigir al partit contrari, com si no haguessin tingut el seu primer xoc de la legislatura.

Per contra, tant Cervera com el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, van criticar el PP per intentar il·legalitzar les seves formacions per les seves idees. "La seva proposta dinamita el pluralisme polític", els va retreure Cervera als conservadors. Rufián va apuntar que "molt més perillós és deixar sense representació parlamentària centenars de milers de persones que no l’amnistia". Gamarra va puntualitzar llavors que no suposa acabar amb partits per les seves idees sinó pels seus actes.

"L’amnistia […] és idònia i necessària per salvar el conflicte de Catalunya", va ser la defensa de la mesura de gràcia que va fer el socialista Rallo. També va defensar la constitucionalitat de la mesura de gràcia i es va preguntar si el PP acceptarà la decisió final que adopti el Tribunal Constitucional. A més, va reivindicar que "el pacte parlamentari és virtut", tot i que Junts els hagi portat al límit en una negociació en la qual han obtingut competències en immigració i la publicació de les balances fiscals.

Els següents passos

Una vegada tombades les esmenes a la totalitat, es començarà a treballar en l’amnistia a la comissió de Justícia del Congrés. Tots els grups parlamentaris tenen fins dimarts vinent per registrar esmenes parcials a la norma. De moment, ERC va deixar clar que intentaran modificar alguns aspectes. Fonts dels republicans catalans asseguren que els canvis que presentin estaran ja pactats amb el PSOE. D’aquesta manera, els treballs a la comissió aniran ràpid.

Notícies relacionades

Així, durant les pròximes setmanes es debatrà el text final abans de portar-lo a un nou debat en el ple per ser aprovat. Fonts del PSOE assenyalen que l’objectiu és que la Cambra baixa doni el seu vistiplau a principis de febrer. Després, la proposició de llei d’amnistia serà enviada al Senat, on el PP, fent ús de la seva majoria absoluta, podrà paralitzar-ne la tramitació durant un màxim de dos mesos.

No és estrany que en aquest procés els populars substitueixin el text actual de l’amnistia per l’esmena que va ser rebutjada ahir, tot i que el Congrés revertirà aquests canvis en un últim i definitiu ple que aprovarà la mesura de gràcia. Segons els càlculs del PSOE, això podria passar a finals d’abril.