Perfil

David Walliams: Un fenomen de la literatura infantil i juvenil que enalteix "la diferència"

L’escriptor anglès considerat el Roald Dahl del segle XXI, que serà el primer especialista en gènere juvenil pregoner de Sant Jordi 2024, assegura que «els llibres infantils són més imaginatius perquè els infants viuen entre la realitat i la màgia» i que «no hi ha res dolent per ser una persona diferent».

David Walliams: Un fenomen de la literatura infantil  i juvenil que enalteix "la diferència"

LETICIA BLANCo

3
Es llegeix en minuts
LETICIA BLANCo

Per primera vegada en la història, el pregoner de Sant Jordi serà aquest any un autor de llibres per als infants: l’anglès David Walliams, un autèntic fenomen de la literatura infantil i juvenil, amb unes xifres astronòmiques per les quals qualsevol escriptor de literatura per a adults donaria un dels seus ronyons: més de 56 milions de llibres venuts arreu del món i molt èxit també a Espanya, on els seus 20 títols publicats fins avui a Penguin sumen 850.000 exemplars des que va començar a traduir-se el 2013.

Títols gamberros

Amb títols tan gamberros com La increïble història de... les hamburgueses de rata, Los peores niños del mundo i L’àvia gàngster, a Walliams se’l considera com el Roald Dahl del segle XXI.

Exguionista i protagonista d’un altre fenomen (televisiu), la hilarant sèrie Little Britain i habitual jurat a Britain’s Got Talent, Walliams confessa que no està gaire acostumat a donar discursos i se sent una mica "espantat" davant la seva cita de demà al Born Centre Cultural. "¡Espero no ser el primer i últim escriptor de literatura infantil que té semblant honor!", fa broma.

Walliams, ja ho veieu, porta amb una barreja d’humilitat i de sentit de l’humor l’històric menysteniment al qual s’ha vist sotmesa la literatura infantil, un gènere al qual no es presta tanta atenció o respecte perquè, se suposa, no ens parla d’assumptes que són seriosos.

"Els llibres infantils generalment són més imaginatius perquè els nens viuen en un món entre la realitat i la màgia", reflexiona. "Si tens una idea complexa, de vegades és més difícil expressar-la d’una manera simple que molt sofisticada. Escriure per a nens és tot un art", defensa.

"El que passa amb els llibres per a nens és que són importants per als nens. I suposo que per als pares d’aquests nens, és clar. Però les ressenyes estan escrites per adults i això ho complica tot", afirma.

L’objectiu número u de Walliams és arribar al que ell anomena "lectors reticents", el clàssic infant que després d’aprendre a llegir i un primer contacte amb els llibres els aparca perquè els troba avorrits.

"M’agrada el que faig. M’agrada animar els nens a llegir. No em molesta que alguns menyspreïn el que faig. Llegir és un viatge, un que es fa com a lector. Mai es comença pels llibres més difícils. Si no s’anima els nens a llegir, no ho faran quan siguin adults. Un de cada quatre britànics mai llegeix. Cada nen és diferent, cal trobar els llibres adequats per a cada un", reflexiona l’autor.

"Solidaritat"

Notícies relacionades

El primer llibre que va escriure Walliams fa 15 anys és El noi del vestit. Va sobre un nen, en Dennis, de 12 anys, que vol anar a l’escola amb un vestit, per a estupor dels seus pares i el director de l’escola, que li prohibeix jugar a futbol i l’expulsa de l’escola tot i que és un dels millors davanters de l’equip. "El llibre explica com reacciona la seva família, els seus amics de l’escola. Va sobre celebrar la diferència i la solidaritat", explica.

Al final del llibre, tots els seus companys surten a jugar el partit de futbol amb vestits. "M’alegra que encara tingui rellevància. Encara se m’acosten lectors que em diuen: ‘Em va ajudar a entendre qui era jo’ o ‘Em va ajudar a acabar l’escola’. ¡No hi ha res de dolent en ser una persona diferent!". Aquest és, en realitat, el lema que es pot extreure de molts dels seus títols, que solen tenir protagonistes outsiders, estranys, desubicats, que acaben trobant en la seva diferència una virtut.