MOLÈSTIA CRÒNICA

Un deute de més de 9.500 milions

La pertinaç sequera aguditza l’endèmica pudor de clavegueres en aquest barri barceloní. Els veïns reclamen actuacions de millora des de fa més d’una dècada.

Un deute de més  de 9.500 milions

AGUSTÍ SALA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Grifols, que ahir es va desplomar a la borsa per un informe del fons baixista Gotham City Research que ha posat en dubte les xifres d’endeutament comunicades per la multinacional catalana d’hemoderivats, té des de fa temps un problema: un immens deute de més de 9.500 milions d’euros. Un dels seus objectius era vendre la totalitat o part del seu negoci a la Xina, Shangai RAAS (SRAAS).

Després de negociacions fallides, primer amb China Resources, amb la qual es van estancar les negociacions, i després amb l’empresa pública China Merchants, amb la qual tampoc es va arribar a un pacte, a finals de desembre es va anunciar un acord amb Haier Group Corporation per a la venda del 20% per l’equivalent a uns 1.600 milions d’euros. Segons els termes del pacte, Grifols conservava una participació a SRAAS del 6,58%, i manté un peu al mercat xinès. El grup, que va rebutjar ahir "categòricament" a través d’una nota a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) "qualsevol acusació de pràctiques comptables o d’informació errònies" en els seus estats financers, va estimar que la plusvàlua per la venda d’aquesta participació ascendeix a 250 milions d’euros.

Al seu dia, Grifols havia reafirmat en la seva junta d’accionistes l’estratègia seguida en els últims mesos de reducció de deute i desinversions i pretenia destinar els recursos obtinguts en aquesta operació a reduir el passiu. En la presentació dels resultats del tercer trimestre, l’empresa va destacar que el període entre juliol i setembre va estar marcat pel "creixement significatiu dels ingressos, una acceleració de la rendibilitat i la reafirmació del seu compromís de despalanquejament".

El deute pràcticament no havia baixat, però havia millorat el palanquejament al fer-ho els resultats, que es van situar en 6,7 vegades el resultat brut d’explotació (ebitda), davant les 8,6 vegades d’un any enrere. Al presentar els resultats, el grup va reiterar el seu compromís que "el despalanquejament continua sent una prioritat". El compromís era arribar a les quatre vegades a finals del 2024. El passiu total acumulat és de 9.540 milions d’euros. Gothan City assegura que, en realitat, el palanquejament seria d’entre 10 i 13 vegades.

President i conseller delegat

Notícies relacionades

El cert és que la companyia va passar un calvari durant la pandèmia i va viure fortes turbulències als mercats que van portar a nomenar el suís Thomas Glanzmann, que ja era president, com a conseller delegat en substitució dels dos cosins Víctor i Raimon Grífols, que compartien el càrrec. Glanzmann havia sigut nomenat president executiu el febrer del 2023, després de la dimissió de Steven F. Mayer per motius de salut, i va assumir llavors la responsabilitat de liderar la companyia en l’etapa de recuperació després de la pandèmia. Tres mesos més tard, va rellevar els Grífols i va sumar al lloc de president executiu el de conseller delegat, per la qual cosa va aconseguir tot el control de la gestió.

Gràcies a aquests canvis i a la tornada als beneficis en el tercer trimestre, Grifols va ser un dels valors amb saldo positiu a l’Ibex. Però l’anàlisi de Gotham City indica que Grifols i Scranton, la societat de la família que té el 8,4% de la firma, enganyen els inversors sobre els seus estats financers.