CRISI SANITÀRIA

Les llibreries independents, sense pla b per a les seves vendes

Mentre que les grans superfícies i Amazon tenen garantits els seus canals de distribució per a compres 'online', les petites no

zentauroepp47853120 barcelona    22 04 2019     icult    ambiente pre festividad200221172149

zentauroepp47853120 barcelona 22 04 2019 icult ambiente pre festividad200221172149

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Els petits llibreters s’han despertat aquest dilluns amb una creixent sensació d’inseguretat respecte al futur. Tot i que alguns d’ells, atenent la lletra de les directrius a prendre respecte del coronavirus, es podrien plantejar obrir hipotèticament, perquè les seves llibreries també venen revistes i per tant, premsa, tots els comerços del llibre, grans i petits, han tancat les seves portes. Cosa que no invalida que, rere la persiana baixada, facin càbales de com actuar a partir d’ara. En aquests moments, tan sols grans superfícies com Casa del Llibre, que depèn del grup Planeta, i Fnac tenen assegurats els seus canals de distribució d’enviament de llibres a través d’internet, tot i que sense la capacitat d’estoc d’Amazon, que està ampliant la seva xarxa de repartidors autònoms en aquests dies d’aigües agitades.

Per molta solidaritat que existeixi entre els petits llibreters, que aquests dies es comuniquen contínuament entre si, s’enfronten a un mínim de 15 dies d’aturada serrant les dents i sense un pla global. Per començar, no tots els llibreters compten amb una web en què poder realitzar les comandes a domicili, però fins i tot en aquest cas també depèn de la decisió del llibreter. «Nosaltres tenim web, però per responsabilitat no vendrem a través d’internet», assegura Xavier Vidal, de les llibreries Nollegiu de Poble Nou i el Clot. «Si ho fes, quin seria el resultat, uns 20 llibres que acabarà portant un pobre repartidor jugant-se la salut. En aquestes condicions, no em sembla just».

Amb web o sense web

Notícies relacionades

A la llibreria Documenta, que també té web i un servei de missatgeria que vehiculen a través d’una empresa de transport, han decidit seguir acceptant comandes, però sense gaire confiança en els resultats. «Aquest mateix matí hem donat curs a una comanda d’Alacant –explica el llibreter Éric del Arco– i ens hem posat en contacte amb ells per los si realment ho volen perquè, en aquestes condicions, no puc assegurar que el llibre arribi al seu destí en els dos dies que solem tardar o pitjor encara, si arriba realment». 

Un tercer cas és el de la llibreria Calders, que no té web i que naturalment no es planteja cap alternativa digital al tancament. Dilluns al matí encara rebien reposicions i algunes novetats (les novetats de Sant Jordi, que es quedaran en guaret fins a nou avís) per part de les grans distribuïdores, en especial de Logista, distribuïdora de Planeta, però a UDL, una altra de les importants, amb magatzem a Madrid, en aquests moments només funcionen els serveis mínims. Sucunza, llibretera de Calders, espera que, ja que el Gremi de Llibreters té una reunió aquest dimarts, es traci allà un pla de petició de mesures pal·liatives per al sector, a més de la decisió sobre quan se celebrarà Sant Jordi i com. Una decisió «que ja arriba tard».