On Catalunya

Gestió polèmica

Barcelona canviarà el concurs dels xiringuitos després de la denúncia per irregularitats

L’ajuntament es compromet a seguir els consells de Competència i adequar el plec de condicions de l’adjudicació per evitar nous litigis

Barcelona canviarà el concurs dels xiringuitos després de la denúncia per irregularitats

ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona canviarà els pròxims concursos de concessió dels xiringuitos de les platges de la ciutat després de la denúncia que ha fet que un jutge obri una investigació per un presumpte tracte de favor en l’adjudicació d’aquest any. El govern municipal ha reconegut en la comissió d’Ecologia i Urbanisme que millorarà els pròxims plecs de condicions «perquè aquesta situació no es repeteixi», ha dit el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, a preguntes del PP. 

El Gremi de Restauració de Barcelona va portar el cas als jutjats després de no rebre resposta a través de la Bústia ètica del consistori. La patronal de l’hostaleria de la ciutat apunta que l’adjudicatari del local de la platja de Nova Icària va poder accedir a informació «privilegiada», cosa que li va permetre presumptament muntar el xiringuito abans de dipositar la quantia fixada en la convocatòria. La denúncia es dirigeix contra el gerent de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, Francesc Jiménez Gusi, per un suposat delicte de prevaricació.

Ximeno ha remarcat que l’informe de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) que detecta anomalies en la concessió assenyala que el procediment podria haver incorregut en una possible infracció si estigués sotmès a la llei de contractes públics. El càrrec municipal ha remarcat que no és el cas perquè es tracta d’una concessió d’ocupació de l’espai públic.

En tot cas, Ximeno ha indicat que, «per instruccions de Parcs i Jardins», es tindran en compte les recomanacions de l’ACCO per evitar futurs litigis. «És una adjudicació que sempre és un focus de problemes quan no ho hauria de ser», ha considerat el regidor del PP Óscar Ramírez. 

Accelerar la reforma de la Rambla

Notícies relacionades

D’altra banda, la majoria de partits de l’ajuntament han votat a favor de reduir la reforma de la Rambla a un màxim de quatre anys. La proposició, presentada per Junts, advoca perquè es modifiqui la planificació de les obres, per retallar les fases de la remodelació de cinc a tres i disminuir els terminis per finalitzar els treballs de vuit a quatre anys.

Els postconvergents han recollit el suport de tota l’oposició. A part Junts, ERC, Cs, el PP i Valents han brindat el seu suport perquè la petició es ratifiqués. El govern municipal s’ha decantat pel vot en blanc, si bé el regidor Eloi Badia (Barcelona en Comú) ha dit que concedia una «abstenció positiva». El regidor ha confiat que els partits seran «capaços d’arribar a acords per buscar el pressupost per avançar els calendaris» de les obres del principal passeig a Barcelona. Les obres començaran el 3 d’octubre, més de sis anys després d’aprovar-se.