On Catalunya

Reaccions al conflicte

Clam de l’oposició i els restauradors per canviar l’explotació dels xiringuitos de Barcelona

La majoria dels grups municipals ja havien exigit a Colau més transparència sobre les milionàries adjudicacions de les concessions de les platges i millores en la seva gestió

Clam de l’oposició i els restauradors per canviar l’explotació dels xiringuitos de Barcelona

ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les presumptes irregularitats detectades en la gestió municipal dels xiringuitos de les platges de Barcelona han provocat una reacció unànime dels grups de l’oposició, que reclamen amb urgència «transparència en els processos», un canvi de model que prioritzi la qualitat i no la licitació econòmica en les concessions d’aquest servei, i explicacions per part de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins dels problemes que han anat denunciant públicament tant el Gremi de Restauració de Barcelona (en representació de part dels operadors) com els mateixos concessionaris. Tal com ha publicat aquest dijous EL PERIÓDICO, la jutge María Antonia Coscollola està investigant un presumpte tracte de favor a una empresa explotadora d’un dels xiringuitos de la platja Nova Icària, després de la demanda penal presentada per la patronal contra el gerent municipal Francesc Jiménez Gusi per un delicte de prevaricació.

Els fets van tenir lloc l’estiu del 2021, tot i que el gremi ha presentat recentment la demanda després d’esperar durant 15 mesos en va la resposta des de la Bústia Ètica de l’ajuntament, on es van denunciar inicialment. A finals de febrer, un dels operadors va poder muntar el xiringuito de platja perquè va saber abans que els altres que seria possible fer els preparatius abans d’abonar les taxes (pendents d’una reducció per la pandèmia), cosa que la resta no van saber fins que es va fer públic el decret al respecte, el 12 de març. Altres incidències en el concurs públic que es va obrir per renovar les concessions aquesta temporada han agreujat encara més el conflicte entre aquest organisme municipal i gran part dels operadors.

Després de diverses renúncies, aquest any va ser necessari repetir el procediment en diversos xiringuitos, retardant sensiblement l’inici de la temporada fins a la revetlla de Sant Joan en alguns casos, com va denunciar la patronal. Es pot recordar que alguns d’aquests muntatges abonen més de 700.000 euros per temporada, de manera que el consistori arriba a ingressar més de 6 milions per aquestes concessions anualment.

Des del grup de Junts per Catalunya, el seu portaveu Jordi Martí Galbis, assenyala a aquest diari el seu «respecte per l’acció judicial que ha portat a terme el Gremi de Restauració al veure vulnerats els drets dels seus associats». Emfatitza que «la gestió que el govern municipal està fent dels xiringuitos de la platja acumula errors, irregularitats i fracassos al llarg de tot el mandat que el mateix executiu no ha acabat mai d’explicar ni justificar».

De fet, remarquen que el seu grup –al saber que es repetia la licitació d’aquest any– ja va avisar el regidor Eloi Badia (Emergència Climàtica i Transició Ecològica) en el transcurs d’una Comissió d’Ecologia i Urbanisme, que «aquest concurs i el seu procediment eren molt millorables» i va instar el govern municipal a treballar per establir un nou sistema. «Exigim ara el màxim de transparència i explicacions a Ada Colau i Jaume Collboni sobre l’actuació de l’executiu municipal i col·laboració amb la justícia per esvair cap dubte sobre les presumptes irregularitats que es recullin en la denúncia», insisteix.

Veus en favor del canvi de model

Jordi Coronas, portaveu d’ERC a l’ajuntament, recorda que en una comissió d’Urbanisme ja es va discutir sobre el procediment. «Hi ha majoria en el ple per canviar el sistema de subhasta per un concurs en què es prioritzi la qualitat i que iguali les oportunitats dels aspirants», defensa. I reclama que el govern municipal «demostri amb els informes que faci falta si el procediment ha sigut net i transparent o no».

També la regidora Eva Parera (Valents) exigeix al govern de Colau i el PSC «més transparència i informació sobre els processos d’adjudicació dels xiringuitos». «Ens sembla surrealista que els membres del govern municipal que presumeixen d’activisme i ataquen la gestió privada, quan els toca gestionar no paren de cometre errors greus que l’única cosa que aconsegueixen és ampliar l’opacitat i la burocràcia». Considera que «Badia tindrà el rècord de pitjor gestor municipal» i demana «més respecte per al Gremi de Restauració», ja que «contínuament es prenen decisions que semblen tenir com a única intenció perjudicar els negocis».

El PP municipal ja va denunciar que l’actual sistema sembla «una subhasta encoberta, que infla els preus, arribant a pagar en l’última adjudicació fins a més de 800.000 euros», cosa que repercuteix per al consumidor final en un «augment desorbitat dels preus», assenyala el regidor Óscar Ramírez. El seu partit demanarà al govern municipal «explicacions del procés» en la pròxima comissió d’Urbanisme. I recorda que el febrer passat ja va presentar una petició de compareixença sobre les licitacions.

Des de Ciutadans, Luz Guilarte remarca que el seu grup també va demanar un informe al respecte al març. «Aquest és un exemple més de la falta de transparència del desgovern del PSC i Colau, sempre sota sospita de males pràctiques». Afegeix que en resposta a l’informe i a causa d’unes explicacions gens convincents», ja van advertir que «acabaria sent la justícia qui es pronunciés».

Notícies relacionades

El director del gremi, Roger Pallarols, lamenta que durant tant temps i «amb tantes sospites sobre la taula» s’hagi allargat tant temps el sistema de «subhastes especulatòries» i incidents com aquest és el primer que arriba a la justícia, però no serà l’únic. «Algú ha d’agafar el timó i posar ordre amb què està passant a Parcs i Jardins», manté.

Ni els comuns ni els seus socis socialistes s’han pronunciat aquest dijous. La patronal lamenta l’anunci recollit per aquest diari que la resposta de la Bústia Ètica arribarà en els pròxims dies. «Hem esperat mesos i mesos, i la donaran ara just quan el cas ha arribat a la premsa», ha dit Pallarols, en al·lusió a l’exclusiva d’aquest diari.