El debat sobre la brutícia a Barcelona

El govern de Colau admet «desajustos» en el desplegament de la nova contracta de neteja

  • Reconeix que part dels vehicles de l’actual contracte no han arribat a temps i que ha de fer front al desbordament de contenidors

neteja

neteja

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El govern municipal de Barcelona admet que el desplegament del nou contracte de neteja de la ciutat ha afrontat alguns «desajustos» en el servei de recollida d’escombraries. El regidor responsable de la matèria, Eloi Badia, ha reconegut que s’ha retardat l’arribada de part de la maquinària associada a la contracta, per la qual l’ajuntament de la capital catalana preveu abonar 288 milions d’euros en total aquest any i 312 milions a partir del 2023. El regidor ha atribuït la demora en l’entrega de vehicles a «la crisi dels microxips» i del transport per l’encariment de preus a nivell mundial.

«Al centre de la ciutat, tenim el 70% dels vehicles que hauríem de tenir, però serem al 90% aquest mes», ha garantit Badia. El regidor ha revelat que l’executiu de l’alcaldessa Ada Colau preveu que part dels vehicles pendents d’arribar a districtes com els de l’Eixample i Gràcia desembarquin a la ciutat en unes dues setmanes. El regidor ha afegit que el 70% de la maquinària estarà disponible a Sant Martí i Sant Andreu en les pròximes setmanes.

«Es va compassant a mesura que arriben els vehicles. En cap cas hem reduït freqüències», ha esgrimit Badia. Al seu torn, ha comentat que han hagut de resoldre fallades de funcionament d’alguns equips, però ha matisat que es van reparar en pocs dies

En paral·lel, Badia ha admès que es detecten desbordaments de contenidors. En tot cas, ha brandit que es té controlat el problema mitjançant controls remots i que s’han destinat 200 contenidors nous davant l’augment de la generació de rebutjos a la ciutat des de Setmana Santa, a mesura que el turisme i el comerç han remuntat després de decaure amb la pandèmia. «A l’agost, vam tenir 20.000 tones més. Hem augmentat els equips de paper i cartró de 12 a 19 i els de reciclatge de 10 a 15», ha destacat Badia.

Crítiques de l’oposició

Per la seva banda, l’oposició han remarcat les deficiències que detecten en la neteja de la ciutat, una de les preocupacions principals dels barcelonins, segons el baròmetre municipal. «La nova contracta no dona els resultats esperats. Té lògica que hi hagi dèficits en els primers dies de desplegament, però alguns porten mesos», ha observat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, escèptic sobre la capacitat del bipartit local per exigir millores a les quatre empreses adjudicatàries. 

Notícies relacionades

«Hi ha zones que són un desastre, de vergonya aliena», ha manifestat la regidora Francina Vila (Junts), que ha retret falta d’explicacions a Badia. «La recollida de residus a Barcelona no funciona i genera una situació de decadència que s’ha de trobar solució», ha completat el popular Óscar Ramírez.

Davant les crítiques, Badia ha esgrimit que la neteja és una «prioritat» per a l’equip de govern. El regidor ha remarcat que s’han eliminat 27.000 pintades en els últims mesos a Barcelona –inclosos 9.700 a Ciutat Vella– i que s’han multat uns 200 grafiters. Ha afegit que el consistori començarà a sancionar a partir del pròxim cap de setmana els comerciants que omplin els contenidors a vessar.