On Catalunya

Tendència groga

D’aquí surten les millors truites amb coses de Barcelona

Aquests són els restaurants de Barcelona que hi posen més ous. Truites amb les combinacions més excitants: de ‘callos’ a braves. Posa’t el pitet XXL

A1-175048609.jpg

A1-175048609.jpg / Manu Mitru

7
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Els camins de la truita, com els de Déu, són inescrutables. Cal sentir-la i res més. En això de la cuina popular (i ràpida), una bona truita té pocs rivals. Però si a aquesta truita, a més, li comencem a afegir coses, la festa del sabor pot disparar-se. Uns introdueixen ingredients al seu interior. D’altres afegeixen ‘toppings’ bojos. N’hi ha que fins i tot posen els regalets sota de l’orbe groc. Bacallà, ‘callos’, carxofes, patates braves, xistorra, tallarines de calamar... En aquests restaurants trobaràs combinacions excitants. I posa’t el pitet XXL, per Déu: acabes de creuar el llindar i ets a la Barcelona de les truites amb coses.  

1. Festa de la truita 

Classe alta

El Rei Groc. De Diagonal cap amunt, Mantequerías Pirenaicas (Muntaner, 460) és el laboratori del qual surten les millors truites amb coses. Les cues no deixen lloc al dubte. Hi ha gent disposada a esperar el que sigui per remullar-se les barbes a les seves gruixudes truites de patata, creacions addictives, cremoses, babejants, acabades de fer i amb producte de 24 quirats. El catàleg de truites canvia cada jornada en funció del producte, és a dir, més enllà dels clàssics, un dia pots trobar-te una truita de pop, un altre dia una de sobrassada i brie, un altre dia una de xoriço cuinat..., i així fins que es congeli l’univers. Per cert, si no pots desplaçar-te fins a la zona alta, Mantequerías té el millor servei ‘delivery’ que conec. Sofà, manteta i truita: ‘fuck’ Netflix.   


 2. Colmado de felicitat 

Cap i pota deluxe

La nova aventura d’Eugeni de Diego (Bar Lombo, Tamae) és un regal amb llacet per al ‘bon vivant’: Colmado Wilmot (Calvet, 28). Es tracta d’un colmado, sí, perquè pots comprar gènere i emportar-te’l a casa, però també és un baixador en el que podràs mimar-te gràcies a una carta trufada de caramels reconeixibles tant per als amants de la cuina popular com per a qui busquen sofisticació al plat. En l’apartat de tapes de truita, l’orquestra surt a tocar amb ferocitat. Detecto tres opcions: amb gambes amb allada, amb xistorra a la sidra i, oh, amb ‘callos i cap i pota. Em decanto per l’última i a la taula aterra un triangle de truita perfecte, amb la patata cremosa i una escorça groga que crida «¡mossega’m!». La tapa descansa sobre una capa de felicitat. Els ‘callos’ i el cap i pota entesos com una llaminadura. Una truita impecable que és com un núvol. Imprescindible recolzar-se en la majestuosa ensala russa –temperatura perfecta–, el fricandó amb espardenyes i la ventresca de tonyina amb oli de pernil. Dada per a nostàlgics: a l’interior conserven el rètol de La Campana, llegendària casa de menjars que abans ocupava la mateixa cantonada.   


3. Betanzos connection 

Truita amb ‘topping’

La truita de Betanzos s’ha convertit en el logo de l’escuderia Batea (Gran Via de les Corts Catalanes, 605). En aquesta marisqueria moderna amb accent gallec resulta complicat sortir insatisfet. Les mol·luscades fredes i les seves creacions més personals, sempre amb producte del mar, es queden al teu paladar hores després de la ingesta. No obstant, un del meu mos favorit és la seva truita de Betanzos: sucosíssima, prenyada de sabor, perfectament cuinada a la seva capa exterior i amb un ‘topping’ que canvia segons temporada i producte disponible. La truita, en mida individual, pot sorprendre’ns amb una boina de sepionetes, de tallarines de calamar o de carxofes. ¿I per què no posar-li a sobre un tàrtar de gamba blanca de Barcelona? Com canta Fran Perea: quién me lo iba a decir, que era tan fácil ser feliz.  


4. Basc amb galons 

La ruta del bacallà

Estovalles i tovallons perfectament planxats. Vaixella impecable. Cambrers de veritat. A Abasolo (Marià Cubí, 190) es prenen molt seriosament el ritual de la bona taula. Aquest veterà restaurant basc solca una nova etapa vital amb una carta renovada i marcada, és clar, per la cuina popular basca. Entre els seus oferiments (quines cocotxes, Déu meu) brilla amb força una espectacular truita de bacallà amb ceba confitada i porro. M’agrada que l’escorça tingui un punt torradet i l’interior sigui tan bavós i sensual. El bacallà t’acaricia la llengua, els sucs t’amaren l’ànima i la copa de vi negre t’ajuda a completar l’èxtasi. T’acabaràs fumant un puro tot i que no hagis provat el tabac en la teva vida.    


5. Sense tonteries 

Dieta de la carxofa

Em diuen a Can Saia (Bruc, 157) que encara es pot disfrutar de la seva magnífica truita de carxofes amb botifarra negra. Les carxofes de Tudela encara són bones, asseguren, així que aprofita i demana-la en aquest negoci familiar consagrat al producte. A Can Saia, les floritures no tenen sentit. La seva cuina mediterrània es recolza en tres columnes: cuiner experimentat, gènere acuradament seleccionat i servei de sala irreprotxable. Que consti que la seva no és una truita per a ‘instagrammers’, el ‘look’ aquí és el de menys. I és que segurament molts recordareu la truita de la vostra iaia quan la vegeu i li claveu la primera dentada. No se m’acut cap elogi per a un restaurant.    


6. Groc picant 

Aigües braves

Pertanyent a la família Flash Flash, la catedral lesbiana més veterana i ‘cool’ de Barcelona, el Croma (Diagonal, 640) t’espera just davant de l’Illa Diagonal, armat amb tot tipus d’entrants, tapes, amanides, pastes, arrossos, hamburgueses... i truites. Moltes truites. El catàleg és atrevit i presenta combinacions que desbordaran les teves glàndules salivals. Que fàcil que és deixar-se estimar per la truita catalana, amb anxoves i escalivada. I què es pot dir de la mallorquina, amb sobrassada i formatge. Però hi ha un artefacte que em crida poderosament l’atenció i, si malament no recordo, té el picant pujat: la truita de patates braves. Ni més ni menys. Una base de truita sosté una pluja de meteorits de patata i una riuada de salses que posarà a prova la resistència de les teves papil·les. Porno.    


7. Arrels basques 

Xipirons i tinta

No acostuma a sortir a les llistes «dels millors», però a la meva manera de veure Koska Taverna (Blai, 8) és amb diferència una de les catedrals barcelonines de la truita amb coses i, sens dubte, la reina del Poble-sec. Entre pintxos, entrepans, tapes i platets, un pot perdre’s a la seva col·lecció de truites i no tornar mai més a la realitat. Truites de patata i ceba amb els seus deliciosos sucs tacant el plat i ingredients extra com els xipirons a la seva tinta, segurament la combinació que més aprecio. El local que tots voldríem tenir sota de casa.   


 8. En família 

Pil-pil a quatre mans

Cuina de mercat. Plats populars. A Casa de Comidas Buenavista (ronda de Sant Antoni, 84) és preferible acudir en grup i omplir la taula de plats. La truita insígniade la casa és la de bacallà amb el seu pil-pil. Una truita acadèmica i sense fissures que sedueix gràcies a les carícies de peix al seu interior i un bany de pil-pil que empastifa la peça i li afegeix un extra de sabor i sucossitat. Ideal per devorar a quatre mans, la truita del Buenavista pot combinar-se amb unes croquetes de pernil, uns calamars frescos a l’andalusa amb maionesa de mojo, un caneló de rostit o un filet de vedella amb fuagràs poêlé. Reserva’t el millor costat del sofà per a la migdiada.   


9. Cuina de fons 

Truita cuinada

Cuina espanyola d’altes prestacions en un restaurant que cuida tant el producte com els detalls. La filosofia de la capital de La Ancha traslladada i adaptada a Barcelona. A Molino de Pez (Còrsega, 346), les rostes et faran arribar al nirvana porcí. El turbot a la basca és glòria beneïda. L’arròs melós amb escopinyes és una joia a descobrir. I en l’apartat de truites, corda’t el cinturó perquè t’espera una truita cuinada amb ‘callos’ que posarà a prova el concepte que fins ara tenies de truita. També pots trobar-la amb cloïsses, per si ets més de platja que de camp. I no tanquis compromisos per després de menjar; necessitaràs diverses hores per oblidar-te dels que has ingerit. 


10. Plaer groc 

Notícies relacionades

Xistorra i més

Allò de Tremendo (Consell de Cent, 12) és ídem. Un restaurant que és pura dopamina. Atenció al seu pollastre fregit i, sobretot, a les seves truites amb coses. Peces individuals i poc quallades, els ingredients de les quals supuren amor –patata i ceba ballant a l’uníson–, i presenten combinacions guanyadores. Amb salsa brava, amb trufa i bolets, de temporada... Qualsevol t’enamorarà, però sé que la de xistorra es convertirà en la teva nova medicina. Per cert, aprofita’t dels dimarts d’ous: totes les truites a 10 euros.