On Catalunya

Ruta gastroeconòmica

Menja per la teva cara bonica a Barcelona

Sí, ho has llegit bé: gratis. Aquí et conviden a la beguda, et donen tapes amb la canya i fins i tot menús si ets capaç d’engolir-los en temps rècord

Menja per la teva cara bonica a Barcelona

ZOWY VOETEN

7
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alerta: hi ha una tradició que s’està perdent a Catalunya. I no, no és allò d’anar a votar una vegada a l’any (que també), sinó la de tenir una tapeta gratuïta amb la teva cervesa. Però com si fossin un poble de gals resistint-se als romans, aquests bars encara aguanten amb tota mena de promocions: des de la típica broqueta gratis amb la teva canya fins a menús gratuïts si te’ls menges en temps rècord. Benvinguts a la ruta més econòmica de Barcelona, en la qual no et farà falta ser el gat del conte per posar-te les botes, només tenir un parell d’euros a la butxaca. 

Tapeta gratis 

Canya amb acompanyament

Per començar, el clàssic. Aquest ‘pack’ indivisible de beguda i tapa gratis que et transporta a les terrasses de Granada o Salamanca. Ja sigui un pebrot de Padrón, pà amb tomàquet amb un xoricet o unes patates braves, aquest petit entrant s’agraeix com un bot salvavides enmig d’un mar de garreperia. 

A Gràcia, un clàssic, el Raspall (Samsó, 8) i la seva llarga barra, per on les tapes rulen a la velocitat de l’alcaldia de Badalona. No gaire lluny, La Xula Tapería (Mare de Déu dels Desemparats, 18), que també acompanya les seves begudes de mossos per a tots els gustos. I El OtrO (Travessera de Gràcia, 167), bar on es forma un ambient de pel·lícula al voltant dels seus dards i taula de billar i que, per descomptat, acompanya cada ronda d’unes crispetes. 

A la Barceloneta, el mític Moll de Rebaix (Baluard, 84), un excel·lent i pintoresc local amb una decoració més eclèctica que l’armari de Rappel, i pràcticament al costat, Cal Graciós (Emília Llorca Martín, 5), un bar que des de sempre acompanya la seva canya amb la seva tapeta. 

A l’Eixample, un clàssic que compleix tots els tòpics del barri: situat en un xamfrà, amb una façana escultòrica, terra hidràulic i uns propietaris que porten de cara al públic tota la vida. Apunta-t’ho, Urgell 1930 (Comte d’Urgell, 95). 

I a Badalona, a prop de l’estació de Pompeu Fabra, el 4 Pedres (Lleó, 33), una cerveseria on Guinness no és només una cervesa: a la seva nova ampliació, pretenen batre un rècord del món. «Des que vam obrir, ja fa 16 anys i mig, hem anat guardant totes les xapes de les ampolles i ara les enganxarem a les parets. Així, aconseguirem el rècord del local decorat amb més xapes», explica el David, un dels responsables.   


Cervesa i olor de mar 

‘Barceloneta tast’

La cultura de tapes de la Barceloneta és la bomba. Literalment. I, tot i que ara l’entramat de bars que la compon estigui envaït per hordes de guiris i la seva consegüent gentrificació, hi ha desenes d’iniciatives que intenten tornar a atraure els barcelonins cap als seus locals i gastronomia. 

Per exemple, Barceloneta tast, que fins al 30 de novembre promou una ruta entre deu bars del barri que, amb diverses ofertes, faran que fins i tot el català més garrepa utilitzi els seus datàfons. Entre d’altres, s’hi sumen Can Ganassa (plaça de la Barceloneta, 6), que regala dues canyes amb cada ració de la típica bomba de carn, patata i salsa picant. O Can Ros Taverna 1908 (Emilia Llorca, 7), que amb una coca de pop i botifarra negra convida, també, a dues canyes. O el Jai-Ca (Ginebra, 13), que serveixen un vermut gratuït a tots els que demanin les seves anxoves, especialitat de la casa «des de fa més de 30 anys». 


L’olimpíada gastro de l’Hospitalet 

Premis per menjar

Similar a la iniciativa de la Barceloneta, però amb l’Hospitalet com a teló de fons, el cicle A la tardor platillos!, que aquest any celebra la seva setena edició, proposa una olimpíada gastronòmica que serviria com a somni humit de Homer Simpson. 

Més d’una desena de locals formen part d’aquesta ruta que, per només 4 euros, ofereix un platillo que representa la cuina de cada restaurant. I, de regal, beguda inclosa. A més, a tots aquells que participin i aconsegueixin tres segells (cada segell equival a un platillo en un establiment diferent) entren en el sorteig de nits d’hotel, packs de cervesa i menús degustació. Literalment, premis per menjar.

Alguns dels plats que formen part del recorregut són les carxofes confitades de 25 Roselles (Roselles, 25), el moniato amb bolets, filet ibèric, ceba i fruits vermells de Caracas 2 (Josep Prats, 16), les empanades argentines d’El Brot (passatge de la Pau, 3-5) o l’estofat de gall dindi i bolets d’El cau del vermut (Santa Eulàlia, 7).


El Netflix de les cerveses 

Pinta lliure ‘app’

Arriba el fred, arriben les pluges i, per extensió, arriba la temporada de posar seny després de l’estiu i buscar la teva mitja taronja a Tinder. I tot i que siguis dels que es deixen convidar, tenir primeres cites surt car. A sobre, si teniu menys química que la dieta de Carlos Ríos, considera-ho diners tirats. 

Pla B perquè, almenys econòmicament, la inauguració de la temporada d’aparellament barceloní se’t faci més lleu. Descarrega’t l’‘app’ Pinta Libre, el «Netflix de les cerveses», ja que, per 4,99 euros al mes, tens una cervesa gratis diària, a més de promocions perquè beure et surti gairebé gratis.

Una recomanació on anar a degustar la cervesa gratuïta: The Craft (Paradís, 4), una cerveseria en un carreró de la plaça de Sant Jaume els racons del qual tan instagramejables l’han convertit en un hot espot digital. Ideal per a un primer petó.  


¡Feliç aniversari! 

Descomptes d’aniversari

Per si no en tens prou que t’inundin en regals com un elf al desembre, també pots optar per les promocions d’aniversari que ofereixen diferents cadenes de restauració. Per exemple, a Fosters Hollywood, en la quinzena del teu aniversari tens 10 euros de descompte en comptes superiors a 35 euros. El mateix en alguns dels establiments de La Tagliatella, amb descomptes de 20 euros (si en gastes 40) en la quinzena del teu aniversari. I en el Burger King, un gelat Ben & Jerry’s de regal si fas una comanda al teu aniversari o els set dies posteriors. ¡I que siguin molts més!


Reptes culinaris 

Acaba-t’ho si pots

Aquí, el menú és gratis. Però (per descomptat, sempre hi ha un però), només si ets d’aquests que no mengen, engoleixen. Són els reptes culinaris, en els quals, en 30 minuts, t’has de menjar un plat tan gran que, després d’acabar-te’l, deixaràs anar tant metà que passaràs a ser un punt del dia en la cimera de Glasgow.

A Anauco(València, 428), pots demanar-te una hamburguesa capaç d’enfonsar el Titanic. Quatre pisos amb un quilo de vedella, 200 grams de cheddar, 200 grams de bacó, quatre ous ferrats, cogombrets, enciam i 400 grams de patates fregides. Si no t’ho acabes en mitja hora, pagues 39,90 euros. Si te l’acabes, t’ho emportes gratis. Això sí, després compra’t un Danacol. A Donde Siempre (Consell de Cent, 24), el mateix, però amb una arepa gegant de 2,5 quilos. O la ingereixes sencera, o la pagues. Ah, i els reptes només es fan sota reserva. 


Gairebé regalat 

Mossos infrabarats

Entre la generació mil·lennista hi ha un concepte que s’utilitza bastant: gastroeconòmic. En resum, és ser tan rata que en el teu pressupost alimentari fora de casa només hi encaixa un kebab i una llauna de cervesa a la plaça del Macba. Si ets dels que fins i tot demanen un Bizum quan us partiu unes de braves entre cinc, aquesta ruta t’interessa: no són menars gratis, però gairebé.

Parlant del Macba, al costat hi ha la milla del menjar infrabarat, Joaquín Costa. Allà tens l’emblemàtic Bocatas de Sultán (56), amb les catalogades «patates més barates de Barcelona», i és que per 1 euro et donen un con a vessar de patates fregides. O el Bismillah Kebabish (22), conegut com «el millor kebab de Barcelona».  

Notícies relacionades

Un altre local mític, el Tot 1€ bar (Aribau, 15), que, tot i que no és a Joaquín Costa, competeix amb els seus preus. El nom ho diu tot: qualsevol producte, a 1 euro. Ideal per a pressupostos ajustadíssims. 

Per últim, l’app Too Good To Go, l’alternativa sostenible al malbaratament alimentari. Aquesta aplicació posa en contacte clients famolencs i sense ganes de gastar amb restaurants que tinguin menjar del qual desfer-se, però no vulguin llançar-lo. Reserva la comanda, passa a última hora, i, per un preu irrisori, emporta’t el que els sobre. Un ‘match’ que ni a Tinder.