On Catalunya

FELIÇOS 'SENSE'

Si ets celíac, busca aquí la teva dosi de plaer

7 restaurants, pastisseries i gelateries on podràs menjar sense gluten i amb gust

8
Es llegeix en minuts
Sergio del Amo

En l’últim lustre les coses han canviat molt per a aquells que són celíacs. La proliferació de productes sense gluten ja és una realitat a les prestatgeries dels principals supermercats de la ciutat, però l’expansió també ha arribat a restaurants i a botigues especialitzades que ofereixen tot tipus d’aliments aptes per a ells. El sabor no ha d’estar mai renyit amb la salut. I és per això que l’obertura d’aquest tipus d’establiments ha sigut tota una revolució, i fins i tot, una salvació per a milers de persones que pensaven que no podrien disfrutar mai d’un pastís de xocolata o d’un entrepà amb cara i ulls.

Plaers. La pastisseria Jansana és un referent dels dolços. ÁLVARO MONGE

PER NO HAVER DE RENUNCIAR A LES POSTRES

Gràcies a la valentia de diversos empresaris i restauradors l’ostracisme a què es veien condemnats els celíacs ha passat a millor vida. I el millor és que això tot just acaba de començar ja que la societat, més que mai, està molt conscienciada amb aquest problema que afecta aproximadament 450.000 persones a Espanya, segons dades de la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya (FACE).

Quan a algú li diagnostiquen celiaquia sempre l’assalten els mateixos dubtes. ¿Quins productes puc menjar? ¿Com influirà en el meu dia a dia? ¿A quins aliments he de renunciar? Fins que el problema no et toca de prop no et planteges cap d’aquests interrogants, però si una cosa està clara és que el principal damnificat sempre són les postres. Almenys, fins ara.

En ple cor de l’Eixample es pot trobar el forn pastisseria 'gluten free' Jansana (carrer de Balmes106), tot un referent dels dolços que va obrir les portes el desembre del 2015. «Ja teníem un establiment a Santa Perpètua de Mogoda, però després que anéssim a visitar una fira de productes celíacs ens vam animar a provar sort i a obrir el nostre espai a Barcelona», comenta Conxi Riera, una de les seves responsables.

Des de fora, el taulell té una pinta exquisida, però és que, a més, tots els productes que venen (fets des del seu propi obrador) tenen un gust exquisit. «La gent, encara que només sigui per tafanejar, entra a la botiga molt intrigada. No obstant, quan s’animen a tastar els nostres dolços se sorprenen moltíssim perquè ni a la vista ni al gust sembla que renunciïn al gluten», diu Riera.

ÁLVARO MONGE 

Més enllà del pa artesà, que no té res a veure amb les versions industrials que es venen als supermercats, a Jansana qualsevol pot donar-se el gran gust de tastar la seva àmplia varietat de croissants, pastissos de poma i ulleres de xocolata, entre un extensíssim etcètera. Encara que posats a escollir tres productes estrella la Conxi ho té clar: «Ningú se n’hauria d’anar d’aquí sense tastar els pastissos Sacher i Selva Negra, a més del nostre 'cheesecake'».  

També amb l’objectiu de reivindicar la pastisseria celíaca, el maig del 2015, molt a prop de Jansana, va desembarcar Pasticelia (carrer de París, 165), un altre indispensable punt de trobada per a aquells que no volen renunciar a un capritx. Cristina Casadejús, la seva creadora, va treballar durant anys com a economista, però una vegada la maleïda crisi va provocar que l’empresa on estava empleada tanqués les portes, va decidir arriscar-se fent un gir de cent vuitanta graus a la seva vida. «Els meus fills són celíacs i em vaig adonar que tot el que els preparava a casa sempre era molt millor que el que trobava allà fora. Per aquest motiu vaig embolicar una amiga perquè m’acompanyés en aquesta aventura. Sempre m’havia agradat molt la cuina, però no m’havia imaginat mai que acabaria dedicant-m’hi en cos i ànima», explica entre rialles.

Satisfetes. Així es fotografien Cristina Casadejús, la propietària de Pasticelia (dreta) i Mara Potoni, la dependenta. CARLOS VALBUENA 

Per a Cristina, l’objectiu de Pasticelia consisteix a «dignificar els productes sense gluten i fer pastissos que siguin bonics i bons per a tota la família». També venen pa apte per a celíacs que vola a les primeres hores del matí, encara que el millor és veure in situ com els seus obradors creen autèntica màgia mitjançant productes naturals sense traços de greixos saturats, conservants ni colorants. «Fa poc va venir una noia que es va posar a plorar quan va comprovar que existíem», explica. I s’entén una vegada tastes el seu Sacher, el seu pastís de pastanaga o les seves galetes de civada i nabius.

Sants trobem un altre clàssic, Celiadictos (carrer de la Pobla de Lillet, 5). Isabel Trullenque, la seva propietària, va obrir les portes d’aquest establiment fa quatre anys, després d’estar molt temps experimentant amb tot tipus de farines.

«Les nostres magdalenes i 'brow­nies' funcionen molt bé, però aquí ve moltíssima gent pel pa que fem. El pa per a celíacs és més dens per si mateix i més car perquè les farines ecològiques que utilitzem valen el doble o, fins i tot, el triple que les convencionals, però per a mi és el millor que pots trobar amb diferència», afirma. De raó no n’hi falta.

Gelats per a tots els gustos. Gelaaati di Marco per als amants dels gelats sense gluten ni lactosa. ROGER PLA 

Així mateix, a escassos metres de la plaça de Sant Jaume els amants dels gelats tenen el seu santuari a Gelaaati di Marco (carrer de la Llibreteria, 7). 

ROGER PLA

Des que va obrir el 2006 sempre ha comptat amb una amplíssima oferta de gelats 'gluten free' i múltiples solucions per a aquells que, a més, també són intolerants a la lactosa

De fet, cada dia ofereixen una trentena de sabors aptes per a la immensa majoria del públic. «Tret que siguis diabètic, qualsevol pot disfrutar d’una bona terrina de gelat», assegura Marco Di Consiglio, l’ànima de l’establiment. 

Menjar bé fora de casa

Un dels principals problemes a què s’enfronta un celíac és quan vol menjar fora de casa, ja sigui sol o amb amics que no tenen per què ser intolerants al gluten. Abans que res un s’ha d’assegurar que a la cuina del bar o del restaurant que es triï no hi hagi ni un mínim de contaminació creuada (és a dir, que cap producte sense gluten hagi entrat en contacte amb un altre que sí que conté aquesta proteïna). Això sí, pel que  fa al sabor, cada vegada és més fàcil trobar establiments que disposen d’una vasta i deliciosa carta de plats totalment adaptada per a celíacs.

Sense anar més lluny, tenim com a mostra el Restaurant En Ville (carrer del Dr. Dou, 14). El 2013 es va inaugurar, però no ha sigut fins fa pocs mesos que, després de reformar completament la seva cuina, ofereix una sorprenent carta 100% per a celíacs. «Qui pensi que el menjar sense gluten és menjar de malalts està equivocat. Això és mentida: es poden fer servir moltíssims productes. En el menú del dia que oferim ningú s’adona que la pasta és sense gluten, igual que les nostres croquetes», explica una de les seves responsables, Thais Oliveira. 

Cuina de mercat (i de qualitat)

«El que nosaltres fem és cuina de mercat de qualitat. Però no et pots ni imaginar que contents que surten els nostres comensals perquè, a diferència d’anys anteriors, poden compartir taula amb amics o familiars que no són celíacs sense por que res del que tenen sobre la taula hagi sigut contaminat», afegeix.  

Saló del Copasetic. RICARD FADRIQUE 

La seva decoració és un plus, però sobretot els seus bunyols de bacallà, els seus llagostins arrebossats amb encenalls de coco acompanyats de menta i gingebre, les seves croquetes de pernil i pollastre i la seva varietat d’arrossos.

RICARD FADRIQUE 

Aquells que vulguin decantar-se per alguna cosa més informal, des d’una bona hamburguesa passant per una crep, sempre es poden deixar caure pel Copasetic (carrer de la Diputació, 55). La seva propietària, Therry Kapsali, amb el seu marit, van decidir obrir-lo fa quatre anys i mig i, des d’aleshores, la seva clientela no ha parat de créixer.

RICARD FADRIQUE

«El que té de bo aquest lloc és que siguis celíac o no pots disfrutar del menjar igual. Lògicament, estem molt conscienciats amb la contaminació creuada i a la cuina absolutament tot està controlat i dividit perquè no passi, des de les torradores fins a les taules de tallar», explica. No se’ns acut millor lloc per disfrutar d’un suculent brunch el cap de setmana. 

Gràcia, per la seva part, hi ha el restaurant Gut (carrer del Perill, 13). És un dels més antics, ja que va obrir fa vuit anys quan la conscienciació per la celiaquia no era motiu de debat, i sempre han tingut molt presents les al·lèrgies alimentàries. A poc a poc la seva carta s’ha anat obrint al gluten free, com explica Joan Vilalta, el seu encarregat: «Sempre hem ofert plats flexivegetarians quan ni tan sols el públic sabia de què anava això». «Ens hem convertit en un referent de les intoleràncies, però sobretot busquem que els plats siguin atractius i tinguin molt bon gust. El paladar sempre ha de disfrutar. El públic diposita tota la seva confiança en nosaltres i, només així, s’anima a tastar moltes coses de la carta», afegeix.

Un veterà. El restaurant Gut de Gràcia va obrir fa vuit anys i ofereix unes croquetes per pujar al cel. JULIO CARBÓ 

Notícies relacionades

Si et deixes caure per allà seria un autèntic pecat que no demanessis el seu pad thai de fideus d’arròs amb kale i anacards, les seves mandonguilles de soja i carbassó o les seves espectaculars croquetes. ¿Qui va dir que els intolerants al gluten estaven castigats a la taula? 


eLs celíacs també poden tenir una vida dolça

CARLOS VALBUENA 

Anys enrere era impensable, però les pastisseries especialitzades en productes gluten free que han desembarcat a Barcelona aposten fermament pels pastissos clàssics més populars. Des de cheesecakes fins a carrot cakes, l’oferta és amplíssima malgrat que el Sacher és el que més calat té entre els celíacs més xocolaters. L’històric pastís, que es va popularitzar a les confiteries i l’hotel del mateix nom a Viena durant el segle XIX, es pot trobar en la seva versió apta per a intolerants al gluten a Jansana i Pasticelia. 

Temes:

Restaurants