On Catalunya

mitjanes úniques

La passió per la carn de bou es desboca

Sagardi celebra unes jornades gastronòmiques fins al dia 29

Iñaki López de Viñaspre (Sagardi) i l’expert en carns Imanol Jaca.

Iñaki López de Viñaspre (Sagardi) i l’expert en carns Imanol Jaca. / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
F. I. / BARCELONA

La carn de bou, tan escassa que s'ha convertit en un mite per a gurmets que desboca passions, és la protagonista fins al 29 de novembre de les jornades gastronòmiques del grup Sagardi, que compta amb 27 restaurants a tot Espanya. Allà se serviran mitjanes extretes de dos exemplars de raça galega minhota que l'expert tastador en carns Imanol Jaca va trobar a Brito (al nord de Portugal). Els bous, anomenats Bonito i Garoto, tenien 12 i 14 anys d'edat i pesaven entre 1.800 i 2.000 quilos. Es van alimentar de forma natural i s'havien dedicat als treballs de camp, de manera que la seva musculatura ferma, amb un greix i un entreviat, fa que siguin excepcionals en un restaurant perquè gairebé no hi ha bous d'aquestes característiques per la mecanització del sector agrari. El sabor recorda el que abans se servia a les rostidories amagades de la muntanya basca.

Notícies relacionades

Una vegada sacrificats els animals, les peces més preades, els txuleteros (pesen 27 quilos cada una), es conserven durant 25 dies en

una cambra frigorífica. A l'hora de servir la carn, es rosteix fins a un punt en què es deixa el cor sagnant. La mitjana s'acompanya amb entrants de temporada, com els pebrots del piquillo frescos rostits a la graella de carbó d'alzina i pelats a mà; el bolet beltza saltejat amb rovell d'ou de caserío, o la mongeta potxa de Tolosa.