On Catalunya

EXPOSICIÓ

Enric Sió: quan el còmic es va fer més gran

Badalona acull una mostra d'Enric Sió, pioner que va demostrar que la historieta no era només per a nens i va donar motius de sobres per anomenar-la 'el novè art'

zentauroepp46863719 art190213115724

zentauroepp46863719 art190213115724

2
Es llegeix en minuts
Sonia Gutiérrez
Sonia Gutiérrez

Periodista

ver +

Si no saps qui és Enric Sió, ja trigues. I si ja el coneixes, tens l’oportunitat d’aprofundir sobre aquest mestre del còmic i descobrir coses inèdites d’ell a partir del 19 de febrer a Badalona. La ciutat natal del dibuixant acull una exposició retrospectiva amb obres originals i reproduccions, algunes de les quals mai vistes abans a Espanya, ja que només es van difondre a França o Itàlia, països on va viure l’autor uns anys.

Enric Sió

C. C. el Carme (Francesc Layret, 78. Badalona)Del 19 de febrer al 14 d’abrilHorari: De dilluns a divendres, de 16 a 20.30 h. Dissabtes, diumenges i dies festius: d’11 a 14 i de 16 a 20.30 h.

Enric Sió (Badalona, 1942 - Barcelona, 1998) va ser un avançat al seu temps. Un intel·lectual. Un seductor. Un artista que va dignificar el còmic perquè pogués ser llegit per adults, amb trames complexes i contemporànies, en una època en què les historietes anaven dirigides al públic infantil. Però millor és que el descriguin els que el van conèixer: Anna Maria Moix va dir d’ell, el 1971, que era “un jove dibuixant llargarut, inquiet, molt progre, avantguardista, simpàtic i agressiu alhora, esbojarrat i amb ulls tristois”, que es feia amb la ‘gauche divine’, “de la qual, alhora, malparlava”.

Per entendre l’obra de Sió cal entendre el moment que li va tocar viure. Va néixer en plena postguerra i la joventut li va arribar als 60. “Eren els anys de l’esclat de la psicodèlia, que van obrir els ulls a tota una generació –explica el comissari de l’exposició, Jordi Riera–. Moltes coses van venir de cop, va significar una obertura”.

L’obra de Sió també va ser una entrada d’aire fresc en aquella Espanya franquista. “Va ser un canvi de paradigma al món del còmic, defensava que també podia arribar a ser una creació artística, i no només simple entreteniment, com també passa amb el cine”, afegeix el comissari i autor del llibre catàleg de la mostra.  

                

Obra mestra

Notícies relacionades

A l’exposició que acull el Centre Cultural el Carme de Badalona hi ha originals de les obres més destacades de Sió, en les quals es veu reflectida la seva tècnica narrativa. ‘Mara’ és considerada per molts la seva obra mestra. Consta de 16 contes que es van publicar originàriament a la revista italiana Linus i després es van traduir al castellà (l’edició més recent, del 2016, és de Trilita Ediciones).

També va fer il·lustració publicitària, humor gràfic en premsa (inclòs a EL PERIÓDICO) i, fins i tot, una fotonovel·la. El 1969 va rebre el premi Yellow Kid al Saló Internacional del Còmic de Lucca, el guardó més prestigiós de l’època (llavors no existia el Festival d’Angulema). Sió va morir als 56 anys d’un vessament cerebral. El seu últim treball va ser una caricatura de Pinochet.

Temes:

Art