On Catalunya

TAPES MUSICALS

La primera coqueta de gambetes de Los del Río

El duo acaba a la cuina d'El Quillo Bar i fa que les gambetes, tipes de mançanilla, ballin 'La Macarena'

3
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Quedar amb Los del Río al Quillo Bar té la seva lògica: «Quillo», aquella expressió tan andalusa i tan útil per a quan no tens ni la més petita idea de com es diu l'altre. El que no esperàvem és acabar als fogons veient com ensenyaven al xef a preparar una coqueta de gambetes (en realitat, era la primera vegada que la feien) perquè la incorporessin a la carta.

«En direm la 'tortillita' de Los del Río», va prometre l'amo de la taverna, Gonzalo Ros. A la cuina no hi van faltar pregàries -per part de Rafael ­Ruiz-,­ ni càntics ni contínues referències a la inevitable 'Macarena', en boca d'Antonio Romero, que va ser qui va agafar les regnes de la paella i de l'entrevista, en una cita banyada generosament amb mançanilla (aquest vi es va convertir en l'ingredient estrella de la recepta).

Los del Río, tastant la coqueta de gambetes que acaben de preparar. ALBERT BELTRAN

El duo sevillà acaba de publicar 'Los del Río Tropical', la primera gravació que va acollir l'estudi que acaba d'obrir Marc Anthony en persona a Miami. «El vam inau­gurar nosaltres i ell hi va posar els seus coneixements, que són molts», recorda Antonio.

El germen del disc va ser la petició per part d'un altre duo proactiu, Gente de Zona -un dels principals exponents del reggaeton cubà-, de cantar amb ells 'La Macarena' (batejada per a l'ocasió 'Más Macarena').

El resultat -amb la famosa coreo­grafia reciclada- suma més de 100 mi­lions de visualitzacions a Youtube. «Ens va agafar per improvisar la lletra: 'Que los cubanos eleven La Macarena hasta llevarla a la eternidad'... ¿Oi que és bonic? ¡I que bé que ens ho vam passar gravant el videoclip recorrent en un descapotable la preciosa Habana Vieja, apuntalada amb el somriure i l'amor dels cubans!».

LA VIDA ET DONA SORPRESES

«Gente de Zona s'ha emportat més sorpreses que nosaltres amb aquesta col·laboració. Primer, per l'èxit: ha sigut número u 14 setmanes consecutives. Segon, per la nostra vitalitat: en l'actuació que vam fer amb ells a Màlaga es van acabar agenollant davant nostre. I per últim, al comprovar la tremenda popularitat de 'La Macarena' ¡a tot el món!».

A El Quillo Bar, una noia s'asseu a la taula del costat i els reconeix immediatament, però la seva parella, un jove indi, no entén el perquè de la seva explosió d'alegria. «Digue-li qui som, va, que a l'Índia també vam ser número u», l'aconsella Antonio, mentre Rafael demana a la cambrera, a qui no paren de piropejar, una altra copa de mançanilla.

TRUANS COM JULIO IGLESIAS

A 'Los del Río Tropical' hi ha més veus convidades a destacar. La de Celia Cruz (recuperada, és clar), a Vuélveme a cantar. I la de Julio Iglesias, a... «Sopant a casa seva, a Miami, li vam dir que ens agradaria gravar amb ell 'Soy un truhán, soy...', no ens va deixar acabar: '¡Doncs ja som tres truans i tres senyors!', va exclamar ell».

Al disc tampoc hi falten versions. Una és Conga, de Gloria Estefan. «Ens va explicar que en els seus concerts sempre escalfa el públic amb 'La Macarena'. ¿I saps qui també ho feia? Michael Jackson. I encara, perquè es va morir, perquè estàvem fent gestions per gravar junts».

L'altra versió és el famós 'New York, New York', «però en castellà». «Perquè ningú pot superar la de Sinatra», admet Rafael. «Amb aquesta peça agraïm que el 14 de febrer se celebri el Dia de La Macarena a la Gran Poma», aclareix Antonio. I tornem a la coqueta de gambetes. Ingredients: farina de cigrons, ceba tendra, julivert, aigua, gambetes (fresques, si pot ser), oli d'oliva, sal i, sí, «la mançanilla, que no hi falti», insisteix el cantant cuiner.


ALTRES BARS ANDALUSOS A BARCELONA

ALTRES BARS ANDALUSOS A BARCELONA

PALO CORTAO

Nou de la Rambla, 146. El nom l'agafen prestat d'un olorós de Jerez. Serveixen els entrants a pes i sobre paper (¡bravo la cecina!).

LA TAVERNA DEL SUCULENT

Rambla del Raval, 39.  Està al costat del restaurant Suculent. Decorat en vermell passió, serveix bones tapes per degustar a la barra amb finos i rumba en directe.

SEÑORITO

Manso, 54. Presumeixen d'una proposta gastrocanalla i de la seva selecció de vins finos. Ens agraden les seves fregitel·les, així com els seu marisc cuit. Cuina andalusa, a càrrec de... un paraguaià (Ever Cubilla) i una russa (Olesya Kuznetsova).

LA CHANA

Notícies relacionades

Poeta Cabanyes, 8. Et semblarà que estàs en ple barri mariner de Sanlúcar de Barrameda. ¡Que bons el 'salmorejo' i les patates amb melva!

CAÑETE

De la Unió, 17. Combina barra i estovalles. Cuiden la matèria primera (així com el comerç de proximitat) i com es nota. Deixa't sorprendre pels seus excel·lents 'bollos preñaos' (farcits de xistorra).