On Catalunya

El museu imaginari

Cavallers medievals, trens, mel i lluita obrera, en una plaça

El poeta Josep Pedrals tria el passeig per la història que és la plaça de Valentí Almirall per al nostre museu

1
Es llegeix en minuts
Imma Muñoz

Divendres, 17 de març, serà a la llibreria No­llegiu acompanyant Adrià Pujol en la presentació del seu últim llibre, 'La carpeta és blava' (LaBreu); diumenge, a l'Utopia Market Poesia amb 'El concert de les paraules', una performance poè­tica audio­visual; dimarts oferirà un recital a Vacarisses; l'altre dissabte impartirà un taller de poesia a ­Kosmopolis, i quan acabi marxarà cap a Nicòsia per ensenyar el seu treball als xipriotes. A la tornada l'espera Portugal.

Notícies relacionades

És mogudeta la vida d'aquest poeta nascut a Barcelona fa 38 anys, que a més col·labora en diversos mitjans, intenta reunir la seva banda, Els Nens Eutròfics, per gravar el seu segon disc (després de l'imprescindible 'En helicòpter') i espera la publicació, l'any que ve a LaBreu, del llibre que tanca la trilogia que van començar 'El furgatori' (2006) i 'El romanço d'Anna Tirant' (2012). I cuida els seus bessons.

Li hem demanat que triï què inclouria al nostre Museu Imaginari i, contra pronòstic, no ha optat per un pot de quilo de gelea reial. "Conservaria la plaça de Valentí Almirall, perquè condensa un munt de coses importants per a mi: és al Clot, el barri on he viscut sempre; porta el nom d'un personatge amb qui no em costa identificar-me, perquè remet a aquell catalanisme d'esquerres del segle XIX; acull la torre de Sant Joan, l'edifici més antic del Clot, que va ser hospital dels cavallers de l'Orde de Malta, i l'ajuntament del districte, una obra preciosa de Pere Falqués, i està al costat del parc del Clot, on abans s'arreglaven els trens". La història de tot un barri -"el Clot de la Mel, on hi havia els apicultors ­reials; el Clot més obrer, i el Clot com a nus de comunicacions", resumeix el poeta- en menys de 2.000 metres quadrats.