On Catalunya

ciutat on 

'Escape rooms' a domicili

¿Pagaries per escapar-te del sopar d'empresa a l'estil Houdini? Doncs ja pots fer-ho. Ara hi ha «experiències d'escapisme» portàtils. Et porten a casa o al restaurant que vulguis una maleta bomba

Cocolisto et porta on diguis caixes fortes que s’autodestrueixen i maletes que fan tic-tac.

Cocolisto et porta on diguis caixes fortes que s’autodestrueixen i maletes que fan tic-tac.

2
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Thas quedat atrapat en una habitació entre el cunyat setciències i l’àvia que promet que no veurà un altre Nadal. ¿¿Iiii?? A aquestes altures dels 'escape rooms', qualsevol barceloní estàndard s’ha escapolit alguna vegada en menys d’una hora d’una habitació amb un psicòpata, un assassí en sèrie o una colla de zombis. Escapar-se d’un dinar familiar o d’un sopar d’empresa comença a estar sobrevalorat. Un repte d’aficionat. ¿Que el cunyat et diu que a ell els llagostins els hi deixa un amic a 5 euros el quilo? Poses a sobre la taula una maleta bomba.

«Escapa’t del Nadal». És el lema de guerra de Cocolisto. Fa un any i mig que aquesta empresa amb base a Barcelona crea «experiències d’escapisme» a domicili. El seu ideòleg, Iván Tapia, se’t presenta on li diguis amb una maleta que fa tic-tac. Tenen bombes casolanes i caixes fortes que s’autodestrueixen. «Ens traslladem on ens diguis perquè visquis l’experiència 'in situ'», promet a la seva web. «Tots els nostres jocs són portàtils –detalla Iván de viva veu–. Ens podem desplaçar a qualsevol lloc i muntar un esdeveniment d’escapisme». Mínim: 15 persones. Màxim: ¡fins a 1.000 a la vegada! Costa 19 euros per persona. 

No són els únics que et deixen triar d’on escapar-te. El rastrejador Escape Room Lover inclou fins a tres empreses més només a Barcelona. Del format tradicional –escapar-se d’una habitació que fa venir calfreds amb un rellotge que marca 60 minuts, 59, 58...– en tenen un directori amb mig centenar. 

L’escapisme s’ha instaurat com a complement, fins i tot substitut dels sopars d’empresa. Va bé per al «team building», que diuen els caps enrotllats. En pocs llocs pots fardar davant dels teus companys a l’estil Jessica Fletcher a 'S’ha escrit un crim'. «Genera llaços de confiança, augmenta la motivació, millora la capacitat de reacció davant situacions de pressió…», enumera a la seva web l’'escape room' de gran format Mystery Escape (hi poden participar fins a 24 jugadors en 4 sales idèntiques).

REALITAT VIRTUAL 

En un 'escape room' ja fins i tot pots acabar a l’espai. Fa un any i mig que Lostroom va obrir a Roger de Flor el primer amb realitat virtual. «El primer del món», deia llavors traient pit el seu creador, Yuri Popov. En el seu joc Cosmos s’exerceix d’escapista volant en gravetat zero.

D'aquí poc, avança l'empresari rus, hi afegirà una segona opció virtual de terror. I encara queda molt per veure sense sortir d'una habitació. Popov vaticina que en un any hi haurà el doble d''escape rooms' que ara (n'hi ha uns 50, calcula).    

Un home intenta escapar-sed'un laboratorivirtual al Mobile World Centre. Aquest'escape room' amb ulleresOculus dura 10 minuts iés gratuït. 

EL+

Et sents el Robert Langdom d’'El codi Da Vinci'.

Notícies relacionades

Aquest Nadal s’hi ha sumat un altre joc d’escapisme en el qual cal ajustar-se unes ulleres Oculus Un bon piscolabis 2.0 per a qui no hagi provat mai la realitat virtual. Només dura 10 minuts, però és gratuït (només s’ha de fer una reserva). Està instal·lat al Mobile World Centre. Forma part d’una exposició: 'A mobile story', que mereix ser visitada encara que només sigui per recordar com jugaves a l’'snake' amb el teu Nokia.  

A partir del febrer, es podrà practicar escapisme fins i tot llegint. Cocolisto publicarà el primer 'escape book'. Un llibre amb les pàgines desordenades al qual el lector haurà de donar sentit resolent endevinalles. També portaran l’afany escapista al teatre. «Estem assajant una obra que s’estrenarà al Poliorama», avança Iván.  

Temes:

Ciutat on