On Catalunya

ciutat on

Afegeix mil peces a l'armari per 43 €

Fes 'patakys' per sobre de les teves possibilitats. Tria entre milers de modelets sense deixar tremolant la Visa. Ara el que es porta és vestir de lloguer

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Tenir 1.000 peces a l'armari ha deixat de ser una àrea privada de les Kardashian. Ara hi ha botigues on pots comportar-te com si el món s'hagués d'acabar just després d'anar de compres. D'aquí pots sortir lapidada en bosses a l'estil 'Pretty woman' sense deixar la Visa tremolant. No pagaràs més de 50 € al mes. Deixa d'obsessionar-te per comprar-te el modelet clonat d'alguna famosa al 'Cuore'. ¿Comprar, dius? El que es porta ara és vestir de lloguer.

Nova paraula per aprendre's de memòria: ro-ba-te-ca. «És un armari gran compartit», resumeix Tine. Christine i Maria Schorn -dues germanes de Friburg- van importar la idea d'Alemanya. «Fashion library», en diuen allà. Biblioteques de moda. «En comptes de llibres, prestem roba», apunta Tine.­ L'objectiu té ecoconsciència: «Ensenyar a consumir». L'alemanya recita d'una tirada estadístiques de Greenpeace. «Consumim un 60% més que fa 30 anys i només ho guardem la meitat del temps». Lliçó: «No és tant comprar roba sostenible, sinó reduir-ne el consum sense renunciar a un armari variat».

Fa un any i mig que van estrenar la seva Ropateca al Raval -«com a projecte»- a la botiga d'una amiga. Fa un mes que tenen botiga pròpia a Gràcia (c/ Sant Pere Màrtir, 10). Per 43 €, et lloguen durant 30 dies quatre peces de roba que pots anar a canviar les vegades que vulguis. La neteja va inclosa.

Tenen un miler de peces per triar. Hi pots trobar samarretes de cotó i tops de lluentons, abrics de l'àvia i caçadores de cuir. Fins i tot tenen un «vestit màgic» que -assegura Tine- s'emporten dones de totes les talles. «¡Totes hi caben!».

EL+

EL-

«Tota la roba és sostenible», promet l'alemanya. Les germanes comproven que les marques que pengen als seus penjadors siguin transparents. També lloguen roba de segona mà. Una altra forma de sostenibilitat, apunten. «Li donem una segona vida». En un mes s'hi han apuntat 10 socis. A la gent, diu Tine, encara li costa llogar roba. «És molt personal. Però també és molt divertit -incita-. Pots experimentar».

Filera de barrets de Rental Mode. Lloguen tot un 'look' per 60 €. FABRIZIO CORTESI

Notícies relacionades

No és l'única botiga de Barcelona que presta roba. Fa 3 anys que Rental Mode (Consell de Cent, 329) lloga looks de gala. Per a «BBC», que diu Laura García rere el taulell de la franquícia de Barcelona (n'hi ha 17 a Espanya). «BBC: Bodes, Batejos i Comunions», riu. És el més semblant a contractar la fada padrina de la Cenicienta. Per 60 €, et deixen preparada per conèixer qualsevol príncep: vestit, arracades, bossa, braçalet. Es pot triar entre un centenar de peces de la marca Rental Mode. «També pots venir amb el teu vestit i li posem complements» (des de 20 euros). Reculls el conjunt el dijous i el dilluns el tornes sense passar per la tintoreria. «Més que el preu -diu la Laura-, el que les clientes valoren és no haver de quedar-se amb la peça de roba a casa».

Al juny va obrir una altra franquícia on es pot triar un model amb el qual fer patakys per sobre de les teves possibilitats: La Más Mona (Balmes 156). Lloguen vestits de festa -més de 1.500- i complements de marca: d'Amaya Arzuaga a Valentino. Et pots emportar unes arracades des de 12 € i un vestit bàsic per 69-90 (els preus depenen del cost original). El lloguer també inclou tintoreria, es recull el dijous i s'entrega el dilluns. «És un consum sostenible -diu l'encarregada, Julieta Davila- i sents que estrenes cada vegada».

Aquesta és la franquícia barcelonina de La Más Mona, inaugurada fa poc. Lloguen més de 1.500 vestits de marca. FABRIZIO CORTESI

Temes:

Ciutat on