On Catalunya

CIUTAT ON

Surf sense onades

Surfset, es diu aquest invent americà. Fa cinc anys que li fan l'onada als gimnasos dels EUA. És l'última tendència fitnes: surfejar en sec

zentauroepp36233134 barcelona 10 11 2016   surfsett  es para una cr nica de on b161116170056

zentauroepp36233134 barcelona 10 11 2016 surfsett es para una cr nica de on b161116170056 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

«Mireu cap enrere, que ve l’onada». El crit surfer de guerra sona igual que en una pel·li americana: amb la cantarella de 'Surfin' USA' de fons. Tots miren cap enrere estirats sobre les seves planxes de surf mentre remen amb les mans a ritme pop. Però no arriba l’onada. L’única aigua que es veu a la rodona és la d’una filera d’ampolles de plàstic. Si els Beach Boys cantessin in situ, se n’anirien de pet a buscar un trago del que fos. No hi ha rastre d’onades, sinó de grues. Una desena de noies fan surf en un terrat amb vistes a la Sagrada Família. Fa més vertigen treure el cap per la barana que pujar a la planxa, garanteix l’entrenador. 

Terrassa de l’Ayre Hotel Rosellón. Vuit del matí. És un dels entrenaments esdeveniments del club fundat per l’'ultraman' expert en borsa Josef Ajram: Where Is The Limit? «És una filosofia, no és un club», corregeix d’esma l’organitzadora, Alexia Jorba. Solen fer entrenaments de triatló, ioga, natació en aigües obertes. Avui s’estrenen amb surf en sec.

Surfset, es diu aquest invent americà. Fa quatre, cinc anys que li fan l’onada als gimnasos dels EUA. És la nova tendència fitnes que s’estén pel món en malles, on  qualsevol esportista apòcrif ha de fer un màster per saber a quina classe s’ha apuntat al gimnàs. Aquest any es comença a conèixer a Espanya(l’empresa de distribució en va fer el llançament oficial a l’agost). A Madrid, ja s’estan colant planxes a les 'boutique gyms' on fan múscul els famosos. Aquesta és la segona sessió pública que s’organitza a Barcelona

IOGA I PILATES EN EQUILIBRI  

Notícies relacionades

Sembla una planxa de surf. De fet, un fa les mateixes postures a l’estil Chiquito al pujar-hi per primera vegada. En lloc d’aigua, sota la planxa hi ha bombolles de làtex reforçat. Però «no està enfocada al surf, sinó a sessions de fitnes  –detalla en David–. La idea és que es puguin fer classes dirigides». David Domínguez, l’entrenador, tant treballa els teus cruiximents de l’endemà fent esquats sobre la planxa com ensenyant-te a fer l’ànec (a ficar el cap sota una onada). A més de llicenciat en Ciències de l’Activitat Física, és surfer. «S’intenta –respon ell–. Sóc el que se’n diu una cabra boja d’esports extrems». Fa tres anys que va descobrir aquestes planxes en un centre comercial de San ­Diego. Se’n va anar a formar a Portugal, el país on els surfistes en remull precisament van a buscar les onades més grans. «La mida màxima a què va arribar una onada va ser fa un any i mig a Nazaré –comenta en David–: 33 ­metres».

LO+

Cremes calories per pur ego: per aprendre a mantenir la dignitat sobre la planxa. És divertit i també et deixa cruixit.

LO-

Com tota moda fitnes, desapareixerà després d'una reguera de suor. "La gent s'enganxa de pressa a les novetats i després ho deixa".

¿Que si es pot aprendre a fer surf amb aquesta planxa sense onades? «Hi ha exercicis que sí que són específics per millorar certes coses en el surf», respon en David. «Tècnica, però quan ja en tens», afegeix l’Alexia. El que s’acostuma a fer sobre la planxa és «fitnes i prou», afegeixen tots dos. «I ioga i pilates també». ¿Els beneficis? «Són a nivell postural –respon en David–, d’abdomen, de buscar sempre el teu centre de gravetat». Aquí un ha de trobar l’equilibri literalment. Un avantatge afegit: que en aquesta planxa no bolques, diu en David rient. Com a màxim, te’n vas a buscar aigua. Però la de l’ampolla. ¿Què més vindrà? «A Anglaterra –diu en David– han sortit planxes de pàdel surf quadrades per a piscina». 

Temes:

Ciutat on