Sánchez guanya temps amb un pla anticorrupció i atacs al PP

El president promet als socis des del faristol del Congrés portar a terme els compromisos pendents dels seus pactes d’investidura/ Reconeix que es va plantejar dimitir pel cas Cerdán, però va concloure que "tirar la tovallola no és una opció"

Sánchez guanya temps amb un pla anticorrupció i atacs al PP
4
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha posat sobre la taula un Pla Estatal de Lluita contra la Corrupció, elaborat junt amb l’OCDE, per intentar recuperar la confiança dels seus parlamentaris després del cas Cerdán. Durant la seva compareixença ahir al Congrés va enumerar les mesures, per intensificar els controls en l’Administració, els partits polítics i les empreses, que va definir com l’impuls "més gran en la lluita contra la corrupció que s’ha fet en les últimes dècades" i per situar Espanya "a l’avantguarda" de la UE.

Sempre amb la mirada posada a mantenir el suport dels socis, davant la seva decisió de continuar endavant i consumar la legislatura, es va comprometre també a complir els compromisos pendents dels seus respectius pactes d’investidura. Així mateix, atenent la seva línia vermella, va acotar la corrupció en el PSOE a l’exministre de Transports José Luis Ábalos i a l’exsecretari d’Organització que està ara a la presó, Santos Cerdán, per definir-se personalment com "un polític net", i defensar així mateix la "integritat política" del conjunt de la seva organització, rebutjant qualsevol indici de finançament irregular. "Desconeixia les corrupteles en les quals poguessin estar immersos", va assegurar, tot i reconèixer que "és més difícil no creure que creure, que hi hagi dubtes sobre el que sabia i el que no, però jo no els tinc".

Sánchez va tornar a demanar perdó, aquesta vegada davant la Cambra baixa, i va reconèixer la seva "equivocació" a l’haver confiat en José Luis Ábalos i Santos Cerdán, als quals va anomenar en diverses ocasions al contrari que en el seu discurs davant el comitè federal del PSOE, però lluny de posar-se a un costat va reiterar la seva intenció de "no tirar la tovallola". Un escenari que va dir haver estudiat, junt amb el de la dimissió, però que va descartar per continuar endavant amb la tasca del seu Govern i posar en marxa un pla de corrupció. També "perquè soc un polític net", segons va defensar, al no tenir coneixement d’indicis de corrupció fins que es va destapar l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sobre la trama de comissions a canvi d’obra pública.

Per a això, va apel·lar directament als socis d’investidura, reconeixent la seva "pressió" i comprometent-se a "estar a l’altura", tant pel que fa a la lluita contra la corrupció com respecte al compliment dels compromisos pendents en els seus respectius acords d’investidura. "Aspiro a recuperar la confiança dels grups que han estat donant suport a l’acció del Govern", els va traslladar, davant els creixents dubtes dels seus socis, començant per Sumar, i les veus que comencen a reclamar-li que se sotmeti a una qüestió de confiança, com va fer la diputada de Coalició Canària, Cristina Valido, als passadissos del Congrés fins i tot abans d’escoltar la seva intervenció.

El cap de l’Executiu va defensar la seva continuïtat per intensificar l’agenda del Govern i va arengar els seus manifestant-los que "no podem abandonar per la corrupció i la barroeria d’uns quants". De polítics que com Cerdán eren fins fa tot just un mes la seva mà dreta i a qui va acusar de jugar-se "el que mai va ser seu". Això és, segons va afegir, "la dignitat del Govern i el present i futur d’Espanya".

Sense passos a un costat

La seva manera d’assumir responsabilitats, "per confiar en Ábalos i Cerdán", no ha sigut cap altra que presentar-se com la persona per "afrontar el problema de la corrupció". Continuar endavant i desplegar els mecanismes i les reformes "per evitar, perseguir i castigar la corrupció". Més en clau interna, va apel·lar que els progressistes "no ens amaguem davant els problemes" per al seu lloc oferir solucions per superar-los. "La confiança es recupera amb acció i amb coherència, no fent passos a un costat", va concloure.

Notícies relacionades

Durant el seu torn de rèplica en el debat, Sánchez va recórrer al i tu més amb el PP, que a la Moncloa qualifiquen de i tu diferent, per arribar a assegurar que "el meu Govern i el de Zapatero han sigut els més nets dels últims 50 anys". Sánchez va comptabilitzar el nombre d’imputats des de l’Executiu del socialista Felipe González i va contraposar la seva reacció davant aquests casos enfront de la d’executius populars i del mateix Feijóo, a qui va acusar de grimpar en el seu partit "a base de tapar la corrupció". Si bé va reconèixer que no ha aconseguit la "corrupció zero" en el seu Executiu, Sánchez es va referir a tres càrrecs socialistes investigats per corrupció enfront dels "més de 200" dels populars.

En aquest punt, el líder socialista va recórrer a la ponència política que els populars van aprovar en el seu recent congrés nacional per carregar contra la presidenta de la Comunitat de Madrid. Segons Sánchez, el PP va introduir la "clàusula Quirón" en la seva ponència per "salvar" Alberto González Amador, parella d’Ayuso, del procés judicial en el qual es troba. Després de criticar que en aquesta ponència "no hi ha ni un sola mesura contra la corrupció", sinó que només parlen d’aquests comportaments "en deu línies per carregar contra el Govern" amb "vaguetats".