Galimaties en la votació
La Generalitat frenarà la pujada de la taxa turística després del revés al Parlament
Romero recomana al sector no cobrar l’increment perquè el dia 13 hi haurà un altre decret

L’entrada en vigor immediata de la taxa turística ha sigut encaixada amb estupefacció tant pel Govern com pels grups de l’oposició. El no dels Comuns a l’ajornament que proposava ERC per adaptar l’increment a les diferents temporades, afegit als vots de Junts –que finalment també es va pronunciar en contra–, ha fet saltar pels aires els plans de l’Executiu i el que la consellera Alícia Romero havia pactat tant amb Esquerra com amb el sector: que es tramitaria la pujada com a projecte de llei per introduir canvis –cosa que sí que ha passat– i que, en espera d’aquestes modificacions, es demorava a octubre l’actualització dels cobraments. No obstant, amb la votació d’ahir al Parlament, la primera en la qual el Govern de Salvador Illa ha vist caure un decret, l’increment d’aquest tribut s’hauria de cobrar ja a partir de demà.
Amb vocació de corregir el que considera una barrabassada, el Govern va anunciar que dimarts aprovarà un nou decret per frenar-ho. "Ens ha sorprès que no s’aprovés l’ajornament de la pujada de la taxa turística", va reconèixer Romero minuts després als passadissos del Parlament.
I és que, després de la votació, els telèfons treien fum perquè les alarmes van saltar en un sector turístic que donava per descomptat que guanyaria temps i que salvaria la temporada d’estiu sense tocar la taxa, que en el cas de Barcelona pot augmentar fins als 15 euros per pernoctació als hotels de cinc estrelles. La consellera va lamentar que hi hagi grups –amb referència a Junts– que hagin "donat l’esquena" al sector i va reconèixer que, fins dimarts, s’entra en un terreny d’"inseguretat jurídica". La recomanació que fa l’Executiu és que, aquests dies, els hotelers no cobrin la nova taxa, però que, en tot cas, si ho fan, podran reclamar la devolució.
La incògnita de Junts
No obstant, el galimaties polític és rellevant. Sobretot perquè, quan dimarts el Consell Executiu aprovi el decret per congelar de nou la pujada de la taxa, tindrà 30 dies per intentar per segona vegada convalidar-lo al Parlament i no té els vots assegurats. Els Comuns comprenen que el Govern miri de salvar aquesta inseguretat jurídica, però adverteixen que tornaran a votar en contra perquè són partidaris que els turistes paguin ja un tribut més elevat. La gran incògnita és què farà Junts: posicionar-se junt amb els interessos del sector d’ajornar l’increment o que l’executiu del PSC encaixi un nou revés.
"Si la praxi és la mateixa, que no comptin amb nosaltres", va dir la portaveu parlamentària dels postconvergents, Mònica Sales, després de la votació. Al seu lloc, la diputada va demanar directament la derogació del decret que regula la taxa turística.
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- CHAMPIONS LEAGUE El PSG arriba a una final que carrega de raó Luis Enrique
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Sector immobiliari El Govern ja té els solars de 226 municipis per a 21.289 pisos socials
- Per què el nou Papa ha escollit anomenar-se Lleó? Aquests són els anteriors pontífexs amb aquest nom
- Els escortes de Yolanda Díaz detenen un home amb un ganivet abans que la vicepresidenta arribés a un acte
- Illa veu l’elecció del Papa Lleó XIV com una oportunitat per reforçar el paper social de l’Església
- Els deures que tindrà damunt la taula Lleó XIV: de les pugnes internes, a la pederàstia i el paper de les dones
- L'estadounidenc Robert Francis Prevost es converteix en el 267è Papa sota el nom Lleó XIV