Nou cicle republicà
Els crítics d’ERC es reactiven per condicionar el nou full de ruta de Junqueras
Nova Esquerra Nacional i Foc Nou presentaran esmenes per fer-se escoltar en el congrés del 15 de març
ERC dissenya el seu nou pla per a la independència sense fixar terminis ni mencions a la via unilateral
Junqueras llança picades d’ullet als crítics d’ERC per aconseguir un congrés tranquil
Tardà impulsa un col·lectiu dins d’ERC per influir en el debat intern

Xavier Godàs y su candidatura valorando la jornada electoral. /
Els sectors crítics d’ERC s’han reactivat en les últimes hores amb un objectiu clar en l’horitzó: presentar esmenes a l’esborrany de full de ruta que el partit va donar a conèixer dilluns. Tant Nova Esquerra Nacional com Foc Nou, les dues candidatures que li van disputar el poder a Oriol Junqueras la tardor passada, busquen així condicionar l’estratègia d’ERC per als pròxims quatre anys i tornar a marcar perfil propi. Tenen fins al 18 de febrer per presentar aquestes esmenes i el document final amb el full de ruta definitiu es votarà en el congrés del 15 i 16 de març.
El principal grup crític d’ERC és Nova Esquerra Nacional, que lideren Xavier Godàs i Alba Camps i que aglutina els dirigents i militants que, quan va esclatar la guerra entre Oriol Junqueras i Marta Rovira, es van decantar per Rovira. Fonts de Nova Esquerra expressen la seva disconformitat amb el contingut del full de ruta i confirmen a EL PERIÓDICO que presentaran esmenes «en el sentit polític» que ja van defensar durant les eleccions internes al lideratge del partit. «Ja hi estem treballant», asseguren. No seran gaires esmenes, però sí clares i directes.
¿Quin és aquest ‘sentit polític’ de Nova Esquerra? Sempre han discrepat amb Junqueras sobre dos grans temes. En primer lloc, volen que ERC tingui un perfil ideològic més nítid i enquadrat en l’«esquerra nacional», és a dir, en el sobiranisme progressista. Acusen Junqueras de voler una ERC que, buscant incloure molts sectors de la societat, acaba per desdibuixar la identitat de l’organització. «Quan vols agradar a tothom al final no agrades a ningú. Hem de recuperar la identitat», ha dit Godàs més d’una vegada.
L’altra gran discrepància que mantenen amb Junqueras és sobre el funcionament intern de l’organització. És per això que tenen decidit presentar esmenes als estatuts actuals d’ERC per impedir que el president del partit i la secretària general puguin ser, alhora, candidats a futures eleccions. El seu argument és que s’han de centrar de ple en el dia a dia de la formació. Això xoca amb la ferma voluntat de Junqueras i Alamany de ser candidats a la Generalitat i a l’Alcaldia de Barcelona, respectivament.

Reunió de membres de Foc Nou per abordar el futur d’ERC. /
Una altra facció crítica d’ERC és Foc Nou, que està liderada per Helena Solà i Alfred Bosch. Aquest dimarts va fer una reunió per confirmar també la seva voluntat de presentar esmenes i plantar cara a la direcció en quatre camps: «regenerar» la proposta política d’ERC; «recuperar la independència com a objectiu principal»; «recuperar la reputació del partit» i evitar que es pacti «sistemàticament amb el PSOE». En aquest últim punt hi ha molt camí per recórrer. L’esborrany de full de ruta, tot i que inclou diverses crítiques als socialistes, no aclareix si ERC ha de deixar de pactar amb el PSC i el PSOE. Hi ha encara un tercer sector crític en el partit, el Col·lectiu 1 d’octubre, que plantejarà exactament el mateix: «Trencar tots els pactes amb els partits del 155».
Termòmetre
Notícies relacionadesLa importància de les esmenes que eventualment puguin presentar els sectors crítics en els pròxims dies no s’ha de mesurar només pel seu contingut, sinó també per si són capaços d’obtenir el suport de la militància i que, per tant, aquestes esmenes acabin incloses en el document final. És a dir, el congrés del 15 i el 16 març serà precisament això: un termòmetre sobre si Junqueras té un control ferri del partit o si, per contra, els seus detractors continuen tenint pes i ascendència entre els afiliats.
El procés per impulsar aquestes esmenes –i perquè arribin a incorporar-se al full de ruta– és complicat. Per exemple, el primer pas obligatori és que han de superar una votació en les agrupacions regionals del partit. A més, després la direcció es reserva la possibilitat de negociar-les amb els impulsors i desactivar-les. És aquí on es podrà mesurar la capacitat d’influència real dels crítics per marcar el rumb d’ERC i el futur polític de Junqueras.
- Crònica rosa L’amor sí que té edat
- Lapsus temporals Això significa no recordar paraules o confondre el nom de les persones
- El banc català confirma que hi ha "sobre la taula" una fusió alternativa
- Tres muntanyencs morts El bomber que va atendre les víctimes del Moncayo: «Les condicions climàtiques eren extremes. A l’arribar, un ja havia mort»
- Rosario Ibáñez, professora: "A l’escola del metro no hi havia educació diferent per a nois i noies"
- Avançar el rellotge ¿Quan és el canvi d’hora del 2025? Data de l’arribada de l’horari d’estiu
- PSOE El ministre Ángel Víctor Torres anuncia que pateix càncer
- Clàssic a Montjuïc El Madrid guanya el Barça per primera vegada en la seva història i li recorda que no és immortal (1-3)
- Girona Un intent d’ocupació a Font de la Pólvora (Girona) deriva en disturbis i un grup assalta i causa destrosses al centre cívic
- Tres muntanyencs morts El bomber que va atendre les víctimes del Moncayo: «Les condicions climàtiques eren extremes. A l’arribar, un ja havia mort»