Sílvia Paneque: «Encarir l’aigua permetria noves infraestructures hídriques»
Portaveu del Govern i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica
¿La seva opció prioritària per a l’aeroport de el Prat és allargar la tercera pista?
La prioritat del Govern és donar continuïtat a la comissió tècnica sense apriorismes, sense cartes marcades. S’estudiaran les diferents opcions i després coneixerem les recomanacions d’aquesta comissió d’experts.
¿Què passarà amb la ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus) del delta del Llobregat?
Està aprovada i és una qüestió independent respecte a l’ampliació de l’aeroport. La nova delimitació ha rebut al·legacions i les estem estudiant.
Han desistit d’estendre la B40 fins a Granollers. ¿És una renúncia definitiva?
Durant els pròxims quatre anys, sí. És l’acord a què arribem per a la investidura.
Amb el Hard Rock hi passa una cosa semblant. La pujada del tribut que grava el joc del 10% al 55% pot desincentivar el projecte.
Si el desincentiva o no, ho dirà el promotor. La igualtat de condicions davant altres projectes forma part del pacte a què vam arribar. Ara per ara, els promotors no s’han pronunciat ni tampoc han demanat cap reunió.
¿Quan es configurarà l’empresa pública que gestionarà el servei de Rodalies?
Abans de finals d’any presentarem els estatuts d’aquesta futura empresa mixta.
Han anunciat una dessalinitzadora al nord de la Costa Brava. ¿No hi ha cap altra alternativa més sostenible?
No. Amb la capacitat d’emmagatzematge de la demarcació de Girona i la disminució d’entre un 15% i un 20% de la pluviometria prevista, és absolutament necessari generar nous recursos.
¿Per què pretenen traslladar aigua depurada del Besòs cap al Llobregat per regenerar-la? ¿No seria més eficaç accelerar la regeneració in situ, al Besòs?
En el millor dels casos, l’engranatge estarà a punt el 2033. Però no podem esperar tant temps. És important disposar de xarxes d’aigua semblants a les de l’energia, que ens permetin derivar aigües del Besòs cap al Llobregat o viceversa.
Els pressupostos no aprovats incloïen un augment del preu de l’aigua, a través del cànon i la quota d’ATL. ¿El recuperaran?
Hi estàvem d’acord. Ara la realitat política és diferent i haurem de negociar-ho amb Esquerra. Entenc que hi continuaran estant d’acord. Però haurem de veure quina és la posició dels Comuns i altres forces. Som partidaris d’aquesta qüestió. Si construïm més infraestructures hídriques, necessitem finançar-les. I una de les vies és el cànon.
¿Què li diuen a la part de la població que s’oposa als parcs d’energies renovables?
S’ha d’explicar als moviments del «no a tot» que l’energia és indispensable per a la vida i el desenvolupament econòmic. Seguir amb l’energia fòssil i la nuclear tindrà costos per a l’entorn, la temperatura i la pujada del nivell del mar. Es parla de l’impacte paisatgístic, però jo als del «no a tot» els demano que parlin de l’impacte de no fer res.
¿Es proposen aprovar una llei de residus?
Sí. Hi ha un esborrany treballat des de la conselleria i intueixo que moltes forces polítiques estarem d’acord què ha de ser una realitat.
¿Posaran en marxa l’Agència de la Natura?
Sí. Estem estudiant la fórmula per donar més presència a alguns sectors en l’Agència. No li puc avançar com s’acabarà perquè estem en negociació.
Notícies relacionades¿Com quedarà l’impost als grans vaixells (creuers inclosos)? El PSC hi estava en contra.
Depèn d’una negociació pressupostària. Per tant, diàleg i a veure com s’acaba la qüestió.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Prime Day 2022, en directe: la màquina d’afaitar OneBlade de Philips
- Salvador Illa inaugura la Ciutat Esportiva Damm
- L’auditor diu que el Barça perd més dels 91 milions que admet
- El Barça no concreta la data de retorn a l’Spotify Camp Nou