La ressaca electoral

Díaz dimiteix al capdavant de Sumar però segueix al Govern després del 9J

Deixa els seus càrrecs orgànics tot i que es mantindrà com a vicepresidenta segona i ministra de Treball després de perdre la meitat de la representació que va obtenir Unides Podem el 2019

Díaz dimiteix al capdavant de Sumar però segueix al Govern després del 9J
4
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Yolanda Díaz va dimitir ahir com a líder de Sumar després dels mals resultats obtinguts en les eleccions europees de diumenge, on es mesurava per primera vegada amb Podem a nivell nacional i només va obtenir tres escons i el 4,65% dels vots, molt lluny dels sis que va aconseguir Unides Podem fa cinc anys.

La dirigent gallega, que ha encadenat una sèrie de fracassos a les urnes en aquest cicle electoral, deixa tots els seus càrrecs orgànics però sí que mantindrà el seu lloc en el Govern i seguirà com a vicepresidenta i ministra de Treball de Pedro Sánchez. El grup coordinador de Sumar, format per 80 persones, es reunirà les pròximes setmanes per votar el nou líder orgànic del partit, que podrà ser elegit per majoria simple i sense necessitat de primàries.

Sense periodistes

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, va anunciar la seva decisió en una compareixença pública sense periodistes convocada a les tres de la tarda d’ahir, una vegada acabada l’executiva on es van analitzar els mals resultats de Sumar en les eleccions europees. "Les eleccions d’ahir no eren unes eleccions més i el seu resultat tampoc ho ha sigut", va explicar a l’inici.

"És la meva responsabilitat, la ciutadania ha parlat i jo me’n faré càrrec", va continuar Díaz en un altre moment de la seva compareixença. "Per aquest motiu he decidit deixar el meu càrrec com a coordinadora de Sumar. És necessari que hi hagi un debat i amb aquesta decisió obro un camí que ha de ser col·lectiu, tant al si de Sumar com en les organitzacions que formen part de la coalició de Sumar".

Aquesta referència a la resta de forces conté un clar missatge a nivell intern, ja que per primera vegada fa partícips els seus aliats de la presa de decisions, després que Díaz hagi pres en solitari les principals decisions de l’espai en els últims mesos, com la mateixa elecció de la candidata, Estrella Galán, o el disseny de les llistes europees. Una situació que ha despertat importants crítiques a Més Madrid i IU, que retreien la falta de reconeixement del partit de Díaz a l’arrelament i el pes de les seves organitzacions.

"Cal fer un pas a un costat per fer un pas endavant en la política que importa a la gent", va continuar la vicepresidenta segona, que va anunciar que estarà "dedicada completament" a la tasca de Govern. En la seva intervenció, Díaz va admetre d’alguna forma que la seva tasca al Consell de Ministres ha quedat en segon pla davant el lideratge orgànic que ha ostentat: "En aquests mesos sento que no he fet les coses que millor sé fer i les coses que havia de fer i la ciutadania ho ha percebut i moltes veus m’ho han anat dient".

Díaz no va dubtar a desvincular-se de les dinàmiques partidistes i va criticar que "la política serveix més per a si mateixa que per treballar pels problemes". "Hem de treballar per solucionar els problemes de la gent, no per solucionar els problemes dels partits", va censurar. Una missió a la qual ella mateixa es va encomanar dins del seu paper en el Govern de coalició.

Lloguers i Gaza

Notícies relacionades

La dirigent s’ha posat diversos objectius, com la baixada dels preus del lloguer, l’ampliació de permisos per naixement, la retribució universal per criança, la reducció de la jornada laboral, una reforma fiscal i arribar a la pau a Gaza. "A això em dedicaré i per a això li he demanat a Sumar que m’acompanyi, estic convençuda que si som capaços de complir aquest objectiu les forces de l’odi perdran el rumb", va continuar la dirigent, que va fer una defensa fèrria del paper del seu partit en el Consell de Ministres. "Crec amb enorme fermesa en la força de governar, ser una força de Govern i que dona certeses i bones notícies a qui té problemes al nostre país, a qui més ens necessita. Una força que dona esperança", va acabar.

L’anunci d’ahir es va produir després que Díaz presidís la reunió de l’executiva de Sumar per avaluar els comicis europeus, on la formació va obtenir només tres escons i el 4,65% dels vots. El nefast resultat de les europees va portar que Sumar obrís un "temps de reflexió" després de sortir a una possible crisi interna per les fortes crítiques de Més Madrid i IU per la seva gestió al capdavant de la coalició i la seva deficitària relació amb la resta de partits. També ahir el líder d’IU, Antonio Maíllo, va llançar una advertència després del "decebedor" resultat, assegurant que IU és "imprescindible" i que sense una organització, qualsevol projecte és "efímer".