Compte enrere per al 9J | Els reptes dels sectors clau
Joves i europeisme desafecte
Atendre les demandes de la població de menys edat és un dels reptes més grans del continent més envellit. La desafecció juvenil cap a les institucions europees conviu amb els preocupants índexs de salut mental o la incertesa laboral, però els partits ofereixen poques propostes pensades per als joves.
Tot i que persisteix l’estereotip que els joves no estan interessats en la política, l’augment de la participació en les últimes eleccions europees va estar impulsat precisament per la generació més jove. En els comicis comunitaris del 2019 va votar el 42% dels més petits de 25 anys, 14 punts més que el 2014, l’increment més accentuat per edats. I la tendència podria augmentar el 9 de juny, ja que quatre estats membres rebaixen, per primer cop, l’edat de vot als 16 anys i Grècia ho permet a partir dels 17.
Els problemes són comuns en l’Europa comunitària: la necessitat de trobar una feina estable lluny de la precarietat i relacionada amb la formació, l’accés a beques i la vivenda. Trobar una casa digna s’ha convertit en la prioritat dels joves europeus.
Joves i europeisme desafecte /
No obstant, el sentiment dels joves cap a la UE, sobretot els espanyols, és ambivalent. D’una banda, tenen un clar sentiment europeista i consideren que l’existència de la UE és beneficiosa per a les seves vides i per als països que la componen, però no comprenen bé el funcionament de les institucions. Els sedueix la idea abstracta d’Europa i els encanta viatjar i conèixer el continent, "però la UE els resulta difusa, llunyana i amb un funcionament difícil d’entendre", afirma Belén Agüero, responsable de l’estudi Entre el amor y el ghosting: la juventud española ante Europa.
Aquesta enquesta, elaborada per les plataformes Talento para el Futuro i Polétika amb motiu de les eleccions de diumenge, revela que només el 33% dels joves espanyols afirmen amb rotunditat que votaran el 9J i un altre 33% diu que hi participaria si tingués més informació sobre les propostes en joc.
L’últim Eurobaròmetre augura una participació juvenil molt més alta –del 64% en el conjunt d’Europa–, però per a Espanya preveu un més baix interès a causa de l’escàs entusiasme que solen despertar les europees al nostre país i el "cansament" davant l’acumulació d’eleccions, segons interpreta Agüero. "Als joves espanyols no els és igual la política, creuen que és important, però se senten decebuts amb els polítics i les expectatives laborals i d’emancipació", afegeix.
De fet, l’enquesta de Polétika indica que al 65% dels joves els decep el comportament dels polítics i al 50% el cansa sentir sempre els mateixos missatges. I aquesta desafecció arriba a l’àmbit europeu: el 65% creu que la UE és beneficiosa, però un 35% diu no que no se sent "representat" per les seves institucions.
L’escepticisme polític creix encara més entre els joves de 25 a 30 anys, etapa que es caracteritza per la recerca de feina i de vivenda. De fet, Espanya encapçala el rànquing d’atur juvenil, que se situa en un 26,8% en comparació amb el 14% europeu de mitjana, i aquesta situació produeix, de mitjana, als 30 anys, mentre que a la UE és als 26,4 anys. Espanya destaca per tenir menys oportunitats laborals, salaris més baixos i vivendes amb preus pels núvols, una suma de factors que desespera molts joves.
En aquest context, les generacions més joves són majoritàriament d’esquerres (un 46%), tot i que en els últims anys s’està produint una "polarització" cap als extrems. "Les dones s’estan escorant més cap a l’esquerra i els homes, més cap a la dreta", apunta Stribor Kuric, sociòleg i investigador de Fad Juventud. L’expert destaca que ha crescut del 5% al 10% el percentatge de joves als quals els és igual viure en una democràcia o una dictadura, o que fins i tot prefereix la dictadura, opinió que indica una "desafecció creixent, però no generalitzada".
La salut mental, el gran REPTE.
Un dels grans reptes per als governs dels països europeus és abordar de manera equitativa la cada vegada més malmesa salut mental dels infants i adolescents, una fragilitat de la qual han estat avisant els experts des de l’esclat de la pandèmia. L’ús de noves tecnologies, l’assetjament, la soledat i la violència són darrere de tant patiment i de la conducta suïcida, les autolesions, la depressió i els trastorns d’alimentació.
El canvi climàtic i la degradació ambiental han fet créixer els nivells d’ansietat i angoixa, particularment entre els més petits, apunta la UE. També hi ha, és clar, les condicions de vida, els determinants socials dels quals, a Espanya, tant parla la ministra de Sanitat, Mónica García. Organitzacions com l’Unicef es queixen que hi ha una gran escassetat de dades a escala europea. Però, segons aquelles de què disposa, del 2024, més d’11 milions de nens i joves de fins a 19 anys (el 13%) pateixen alguna condició relacionada amb la salut mental.
Els adolescents són els més propensos a tenir ansietat o depressió, que afecten una cinquena part dels joves de 15 a 19 anys. En aquest grup, el suïcidi és una de les principals causes de mortalitat (una de cada sis morts, el 17%). El 70% de les persones que se suïciden són homes. Segons dades de la UE, fins a 5.038 joves d’entre 15 i 29 anys van morir el 2021 com a resultat d’autolesions intencionades. Menys que el 2018 i el 2019. Més que el 2020. Xifres que espanten.
Quant a satisfacció vital, els nivells entre els joves de 15 anys van caure del 74% el 2018 al 69% el 2022 en 22 països, assenyala l’Unicef. A Espanya, el 76% dels joves asseguren que estan satisfets amb la seva vida, percentatge que la situa com el novè país que registra un nivell més alt de benestar.
¿Quines són les propostes? ¿Com podem ajudar els nostres menors a curar el seu dolor? L’Unicef advoca per adoptar una estratègia conjunta que disposi de pressupost i de recursos. Demana augmentar els fons per a accions centrades en la prevenció, la intervenció primerenca i els serveis de qualitat, adaptats a l’edat. Fons que ajudarien els estats membres a cobrir les llacunes de finançament nacionals i que accelerarien l’augment de la despesa nacional en salut mental, que passaria d’una mitjana del 3,6% del total dels pressupostos sanitaris al 10%, la xifra recomanada per l’Unicef i l’Organització Mundial de la Salut per als països de renda alta (o el 5% als països de renda mitjana).
Europa admet que la salut mental, també la dels joves, ha de ser a dalt de l’agenda política sanitària. Per això el 2023 va proposar una estratègia global que acaba d’actualitzar-se. L’objectiu: "Trencar l’estigma entorn de la salut mental i marcar una diferència positiva per a tots els ciutadans". Un repte titànic que s’ha d’abordar amb pols ferm i molt coratge.
Un continent vell i despoblat.
A tota la Unió Europea no hi ha un territori més envellit que Zamora, on només el 13,1% de la població té menys de 20 anys. Tot i així, hi ha joves que van apostar per aquesra ciutat, com la Nuria Álvarez, l’única espanyola que ha rebut el Rural Inspiration Award de la Comissió Europea. Cultivar esbarzer ecològic en un poble que té 160 habitants li ha permès no només quedar-s’hi, sinó portar la veu del camp fins als despatxos de la Comissió per abordar normatives sobre la salut mental dels agricultors i l’ocupació rural: "Em sento més escoltada allà que a Espanya", afirma.
Les veus de persones com la Nuria cada vegada busquen més espais, com en el cas de l’associació Acción Castilla y León, que traça unes propostes que són compartides pels més de 15.000 seguidors que té a les xarxes socials. Com a part de la recerca d’oportunitats, un dels seus membres, Óscar Olmos, va viatjar a Brussel·les per participar en l’elaboració del Pacte Rural Europeu i la seva plataforma de bones pràctiques.
L’Óscar pensa que la Unió Europea hauria de fer un pas més en la lluita contra la despoblació, actualment dividida en molts bàndols i sota cap coordinació, per exemple per "mesurar l’impacte real" de les grans inversions europees o recolzar la reindustrialització rural a través dels fons de cohesió: "Podrien invertir-se en les empreses de les capçaleres de comarca per fer-les més competitives", diu sobre un futur que creu que "no passa només per l’agricultura" i que necessita innovació per retenir joves.
Malgrat que parla de Segòvia com el seu "lloc preferit del món", Aitana Martín, de 22 anys, viu a Londres després d’estudiar Biomedicina: "Et diuen que a casa no hi ha res per a tu", explica sobre la recerca, que no té espai a la regió. I, tot i que n’hi hagués, dubta que pogués permetre’s viure al barri familiar: Segòvia és la ciutat espanyola on més es va encarir el lloguer el 2023, l’epítom del problema d’accés a la vivenda que es pateix tant a les zones rurals i el mar de cases abandones, com a les petites capitals en les quals no tenen prou oferta.
Des de Valdepeñas de Jaén, la Lourdes Perona és la cinquena generació d’una ramaderia familiar que va assumir per vocació després de passar per la Facultat d’Enginyeria Agrícola. Per ella, és imprescindible que la Unió Europea recolzi el sector al marge de les ajudes, que creu que en comptes de beneficiar-lo l’han "adormit". Protegir la sobirania alimentària amb un canvi en la legislació duanera i construir un sector estable i sense estigmes és el repte que la ramadera planteja a Europa per incentivar que més dones s’incorporin al camp, on encara hi ha un problema de "masclisme" que allunya del món rural les noves generacions.
Els habitants dels territoris despoblats troben a faltar transport públic, educació i també sanitat: Terol és la província d’Espanya que té més estona de trajecte fins a un consultori o un hospital, on cada veí triga 24 minuts a veure un facultatiu, segons dades de la Comissió Europea. Reivindicar problemes com aquest va ser la dinamita que va crear el Festival contra la Despoblació amb seu a Allepuz, un poble de 80 veïns on cada octubre un miler de joves es reuneixen per "fugir del pessimisme" i emprendre una recerca de solucions a través de la cultura, tot això en una "trobada amb la comunitat local", segons narra Ignacio Martínez, una de les persones que són darrere d’aquest projecte.
Més enllà de l’Espanya buidada, un grup de joves investigadors analitzen el futur dels més de 300 pobles de Sardenya: el 10% desapareixeran en els pròxims anys i la despoblació s’incrementarà en el 85%. "Intentem trobar solucions contra la despoblació creant projectes als llogarrets amb estudiants", resumeix Nicolò Fenu, un dels responsables de la investigació que ha assenyalat la digitalització, les polítiques de baix a dalt i el treball amb locals com algunes de les claus per atenuar aquest fenomen a l’illa, una recepta llunyana a la màgia, que creu que és difícilment exportable a altres regions: "No hi ha una única solució", diu sobre com cada territori despoblat necessita una recepta diferent de futur.
IRENE BARAHONA.
Més enllà de l’erasmus.
El 14 de juny, el Parlament Europeu va urgir la Comissió Europea a tirar endavant un pla per prohibir les pràctiques no remunerades i evitar així la generalitzada explotació de becaris a tota la UE. "Va ser una de les mesures més rellevants i d’impacte immediat per als joves. En la següent legislatura s’haurà de veure si la Comissió la formalitza en una directiva que vinculi els governs", explica Gonzalo Martín, president de l’associació de joves europeistes Equipo Europa.
La UE, per molts joves, és sinònim d’Erasmus. Més de 13 milions s’han beneficiat des de 1987 d’aquest programa d’intercanvi educatiu dotat de beques que faciliten l’estada en altres països. Per a molts ha sigut la primera oportunitat de sortir a viure fora. En la passada legislatura del Parlament Europeu es va aprovar el programa 2021-2027 amb una dotació de 28.000 milions d’euros una nova targeta europea digital i amb restriccions d’inclusivitat i enfocament verd. La nova Comissió que surti de les urnes l’haurà de perfilar de nou. I els diferents partits posen més o menys pes en cada un dels aspectes, per exemple a fomentar el programa Erasmus per als joves rurals.
"Per mi ha sigut molt important la llei d’intel·ligència artificial. És un tema que em preocupa: [la IA] ja és capaç d’elaborar vídeos d’una persona caminant pels carrers de Tòquio", explica Paula Jiménez Belmonte, també d’Equipo Europa. En la seva línia s’ha expressat moltes vegades la Comissió, entre els quals hi ha el comissari europeu d’Estil de Vida, Margaritis Skhinàs: el futur de la democràcia i, per tant, de la joventut europea, depèn de com s’aconsegueixi regular la intel·ligència artificial .
Una altra de les claus de la pròxima legislatura serà l’expansió de la Garantia Juvenil reforçada, el compromís de tots els estats membres perquè els joves de menys de 30 anys rebin una bona oferta de feina, pràctiques o formació en un termini de quatre mesos després d’acabar els estudis.
En general, els grans partits ofereixen als joves un programa bastant inespecífic davant les pròximes eleccions. El Partit Popular Europeu inclou en el seu Manifest 2024 algunes promeses, com promoure la mobilitat amb la Targeta de Seguretat Social Europea i el programa Brain Gain per poder fer toernar als seus països d’origen els joves que en van marxar, perquè "les famílies s’han de poder mantenir unides". Demanen fomentar l’ocupació rural jove amb plans que eliminin burocràcia i restriccions i equilibrar, per a aquesta finalitat, el Pacte Verd Europeu.
Notícies relacionadesEl Partit dels Socialistes Europeus considera que les principals amenaces per als joves són "l’emergència climàtica, un sistema econòmic que perpetua les desigualtats i l’emergència de la ultradreta a Europa" . Tenen un específic Pla per als Joves Europeus que inclou aprofitar la transició ecològica com a font de llocs de treball joves del futur. Promouen plans contra la distorsió per "gentrificació, turistificació i finançaritzament" de la vivenda. I que es permeti el vot a partir dels 16 anys en les eleccions europees.
El Partit Verd Europeu, en el qual s’inclou Sumar, és el que més focus posa en les qüestions mediambientals i reclama per als joves grans inversions en transport públic a preus més baixos i una UE d’energies totalment renovables el 2040. Per al problema de la vivenda, suggereixen intervenir els preus.
- Anàlisi Tres pardals d’un tret
- Un mite blaugrana Adeu a Neeskens, llegenda del Barça
- Arrest Un detingut per agredir tres persones, una d'elles una nena d'un any, a Montjuïc
- La cerimònia inaugural vol sorprendre el món
- La gestió de l’Executiu català La Generalitat vol eliminar la cita prèvia en el sector públic en un any
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Prime Day 2022, en directe: la màquina d’afaitar OneBlade de Philips
- Salvador Illa inaugura la Ciutat Esportiva Damm
- L’auditor diu que el Barça perd més dels 91 milions que admet
- El Barça no concreta la data de retorn a l’Spotify Camp Nou