¿Què passaria si hi hagués una ruptura de relacions?

Un allunyament definitiu no forma part ni tan sols de les hipòtesis més forassenyades, però el cap de l’Executiu argentí ha aconseguit fer saltar les alarmes sobre els costos de la intenció de convertir-se en referent ultra.

¿Què passaria si hi hagués una ruptura de relacions?
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’arribada de Javier Milei a la presidència va moure el límit del possible a l’Argentina. L’inimaginable es va convertir en realitat al caliu d’una profunda decepció social amb els últims dos Governs de la dreta tradicional, Mauricio Macri, i el peronista Alberto Fernández. Encara afavorit per les enquestes, l’anarcocapitalista empeny perillosament una vegada més la línia de l’horitzó en el seu enfrontament amb el cap del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez. Si bé una ruptura de les relacions diplomàtiques no forma part ni tan sols de les hipòtesis més forassenyades, Milei ha aconseguit que els mitjans locals facin saltar les alarmes alertant sobre els enormes costos que tenen per a aquest país les seves aspiracions de convertir-se en un referent mundial, com es defineix a si mateix, i presentar-se a Madrid com a força de xoc de Santiago Abascal. La retirada de l’ambaixadora espanyola a Buenos Aires ja és part d’un present que no podia ser esbossat setmanes enrere.

Agressions a familiars

Notícies relacionades

"En el món polític, la paraula d’un líder és un acte, produeix coses, té una densitat especial. Si ho traslladem al món internacional, això es potencia", va recordar Carlos Pagni, columnista de La Nación, sobre les intervencions del president argentí que, lluny de minvar, pugen de to amb al passar les hores. Pagni, un analista de referència a Buenos Aires, estima que la verborrea de l’amic d’Abascal ha creuat un llindar al parlar sobre Begoña Gómez. "Aquest tipus d’agressions als familiars sempre deixen una marca especial". Si la funció d’un cap d’Estat al viatjar a l’exterior és "atraure inversions", el que va fer Milei "probablement va en contra d’aquest objectiu. No diem que les empreses espanyoles deixaran d’invertir a l’Argentina per aquest tipus de conflictes, perquè la inversió està molt determinada per l’interès i el negoci. Però sens dubte no ajuda". En el cas de la balança comercial del 2023 entre els dos països mostra que l’Argentina ven a Espanya més del que compra: 1.411 milions de dòlars contra 1.261 milions de la mateixa moneda.

Més enllà de l’estrictament polític i comercial, els llaços hispano-argentins són d’una profunditat que torna inversemblant qualsevol deteriorament. Unes 303.000 persones nascudes Argentina residien el 2023 a Espanya. Però, al seu torn, 477.465 persones amb nacionalitat espanyola treballen o resideixen simplement a l’Argentina. La ministra d’Exteriors, Diana Mondino, va donar compte de l’extraviament davant la crisi. Va dir haver tingut dilluns un breu contacte "en bons termes" amb l’ambaixadora María Jesús Alonso. Va emmudir després d’assabentar-se que no torna a Buenos Aires. Passades les hores va encertar a assenyalar: "Aquesta és una anècdota que tenim amb Espanya, podria ser de qualsevol altre tipus de naturalesa".